– Vi ser på dette som et interessant poetisk prosjekt, men ikke minst som et fredsprosjekt. Det er forsøk på et annet slags diplomati, en annen slags tilnærming til medmennesker, sier poet og Vårt Land-anmelder Knut Ødegård.
Ødegård er leder for den norske delegasjonen til Nisan International Poetry Festival. Han forteller at drivkraften bak festivalen er troen på at poesi kan skape resultater, som er vanskeligere for byråkratiet å oppnå.
– Politikerspråket ser ikke ut til å være i stand til å løse de alvorligste konfliktene. Ikke minst ser vi det her i Midtøsten. Poesien er derimot et menneskelig språk. Vi gjenkjenner det fundamentalt menneskelige, selv i et dikt fra en nokså fremmed kultur. Diktene viser at vi ikke er så ulike, sier Ødegård.
Unik mulighet. De andre norske poetene som nå har reist til festivalen er Torhild Wardenær, Steinar Opstad, Erling Indreeide og Lina Undrum Mariussen.
Mariussen ser på festivalen som en unik mulighet til å møte utenlandske kollegaer, og å lære mer om forholdene i området.
– Jeg håper å få nye vennskap med poeter fra forskjellige land, slik jeg alltid gjør når jeg reiser på festivaler. Så håper jeg å få noen sanseinntrykk som setter seg i bevisstheten, det er veldig spesielt bare å være i dette landskapet, sier hun på telefon fra Israel.
Eventyrland. Mariussen fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for diktsamlingen Finne deg der inne og hente deg ut, som ble gitt ut på Oktober i 2011.
– For meg har Galilea vært mest som et eventyrland fra kristendomsundervisninga i barneskolen. Men når vi nå er her, er det også noen tøffe politiske og religiøse realiteter som presser på. Så det kan bli en reise som handler om å koble det mytiske med det faktiske, sier hun.
I tillegg til de norske deltakerne medvirker 74 poeter fra en rekke forskjellige land på festivalen.