– Det ligger i kunstens og kulturens egenart at den er grenseoverskridende, og kunstnerisk og kulturelt samarbeid kan faktisk være en viktig og nødvendig brobygger i vanskelige situasjoner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.
Hun har følgende hilsen til kunstnere og kulturarbeidere som ivrer for å bruke boikottvåpenet:
– Det er ikke aktuelt med kulturboikott.
LES MER Trondheims Israels-boikott skal sjekkes
Ber om svart metall
Fra Norge kommer det én kultureksport som mange israelere har øre for: Svart metall.
I fjor gjorde særlig bandene «Circus Maximus», «Leprous» og «Leaves Eyes» det godt på israelske scener, sendt dit av Utenriksdepartementet.
Viser filmer
2016-kulturrapporten fra Norges ambassade i Tel Aviv lister opp flere områder Utenriksdepartementet er fornøyde med:
• Norsk musikk, både elektronika, jazz og hard rock, er populært i Israel.
• Vellykket samarbeidet med Tel Aviv Museum of Art. Våren 2016 satte museet opp en utstilling med norsk-dansk kunstnerduo «Elmgreen & Dragset».
• Norge profilerte seg også under Tel Aviv Pride Parade og Tel Aviv LGBT Film Festival. Det norske kvinnebandet «The Hungry Hearts» ble invitert til å spille på folkefesten etter paraden som var arrangert av lokale myndigheter. Den norske filmen «Life is a Moment», laget i samproduksjon med Bollywood, ble vist på «Tel Aviv LGBT Film Festival».
• Norske filmer er blitt vist på filmfestivaler i Tel Aviv: «Brothers», «Dancing for you», «Casper and Emma on Safari», «Little Grey Fergie» og «The Little Death».
• Ambassaden har innledet et samarbeid med Cameri-teateret i Tel Aviv, som satte opp fire stykker av Henrik Ibsen i 2016.
• Mye norsk samtidslitteratur er blitt omsatt til hebraisk de siste årene, Karl Ove Knausgård, Dag Solstad, Per Petterson og Kjell Askildsen. Ambassaden melder at også Jo Nesbøs krimbøker er blitt veldig populære i Israel.
LES MER Norske offisersspirer på Israels-tur provoserer
Et svik
En ivrig talsmann for kulturboikott av Israel, er sjefen i Kirkelig Kulturverksted, Erik Hillestad. Opp gjennom årene har han vært hard i klypa:
– Å samarbeide med israelere nå, vil være et svik mot palestinerne, sa han til Dagbladet i 2006.
– En omfattende institusjonell akademisk og kulturell boikott her kan antas å virke på samme måte som den gjorde overfor Sør-Afrika, hvor det hvite regimets posisjon hadde mange likhetstrekk med staten Israels i Palestina, og hvor legitimiteten til regimet sto og falt med spesielt Vestens aksept, skrev han i Dagsavisen i 2014.
Kan samarbeide
– Ønsker du en total kulturboikott, Hillestad?
– Samarbeidet med offentlige kulturinstitusjoner er problemet, for de er sterke talerør for staten Israel. Unntakene er blant annet opposisjonelle israelske kunstnere og kulturarbeidere som jobber for å stoppe okkupasjonen, de kan man samarbeide med.
LES OGSÅ: Norsk kultur etterspurt i Israel