Snart vises utstillingen som består av et titalls fotografier i Oslo domkirke. Siden skal den også ses i Kirkens Bymisjons lokaler forskjellige steder i landet. På bildene ser vi mennesker. Deres historie er kort presentert. Med hvert bilde følger ord fra Bibelen. Bildene er tatt av fotograf André Clemetsen. Bibelordene har Halvor Moxnes valgt.
Arbeider-Jesus
– Jeg fikk ideen i Italia, forteller Moxnes.
Han tok med seg en bildebok hjem. Den fikk André Clemetsen se, og da var det i gang. Det italienske prosjektet startet i etterkrigstiden med konfliktene mellom kirke og kommunister. Kirken samarbeidet med kunstnere som malte bilder som framstilte Jesus som en vanlig arbeider.
– De ville lage en ny ikonografi om Jesus som også kunne snakke til arbeiderklassen. Det var også et forsøk på kontakt mellom kirken og 1950- og 1960-tallets kommunistparti.
André Clemetsen ble slått av de fantastiske bildene og tenkte umiddelbart at han vil gjøre noe lignende. Også Bjørn Eidsvågs forestilling Etterlyst: Jesus dukket opp i planene. Spørsmålene meldte seg: Hvor kunne vi finne mennesker som kunne representere en slik Jesus-impuls i vår tid?
– Har vi behov for Jesus og hvor skjer Jesus? Vi trenger i hvert fall en debatt når sannhet og andre verdier er i fritt fall, og det er vanskelig å skille det rette fra det sanne. Hva var det Jesus stod for? Hva var det han mente? Det er spørsmålene bak utstillingen, sier Clemetsen.
Blikket
Og for ham ble neste spørsmål hvordan og hva han skulle ta bilde av.
– Halvor ga meg en del bibelsitater som jeg så forsøkte å formidle inn i 2018. Det ble ikke så vanskelig egentlig, det er jo de samme gjerningene, og jeg fant mennesker som gjør godt uten å ta honnør for det. Er det noe vi trenger, så er det å inspireres av de mange hverdagshelter som gjør godt, sier fotografen.
De fleste bildene er tatt i Norge av mennesker som bor her, men vi møter også mennesker fra andre deler av verden. Moxnes er fascinert av Clemetsens øye for mennesker.
– Han har en fabelaktig evne til å fange menneskers blikk. Det viste han nylig i utstillingen «Brakkepsyke i paradis» med folk som har hatt behandling i psykiatrien. Han har en unik evne til å gi oss mulighet til å se inn i mennesker.
Moxnes lette fram Jesus-ord som gir perspektiv, som kunne illustrere, men også utfordre. Bildene av romkvinnen berørte ham sterkest.
– Jeg ville ikke koble de bildene til vers om nestekjærlighet og omsorg. Da jeg så blikket hennes, grep det meg og jeg lurte på hva er det hun ser med hennes intense blikk. Et vers fra saligprisningene slo meg: «Salig er de rene av hjertet for de skal se Gud», forteller Moxnes.
Kræsjtest
Han forteller om den unge, syriske kvinnen som er illegal flyktning og som ikke tør å vise ansiktet. For Moxnes ble det et sterkt bilde på Jesu ord om at Menneskesønnen ikke har noe å hvile sitt hode på.
– Det er ikke en moralistisk utstilling som sier «dette gjorde Jesus, gjør det samme». Håpet er at det skal gjøre det mulig å se mennesker på nye måter og at disse menneskene viser oss noe om Jesus, sier han.
– Hvor kræsjer verdier Jesus stod for hardest med dagens verdier?
– Jesus kræsjet jo med sin tids verdier og herskende ideologier. Med makten i det romerske samfunnet og stormannsstyret i Palestina. Det kræsjet også med renhetskravene i lov og regelverk. Noe av det samme ser vi i dag. Å koble bildet av den kasteløse, indiske kvinnen som soper gaten med ordet om å rydde vei for Herren, er en antydning. Hvem er det som rydder Herrens vei? Er det de mektige eller er det simpelthen fra de fattige og utstøtte at veien fram for vårt samfunn skal kunne ryddes? Hvor henter vi idealene fra? Disse bildene som viser Jesus inkognito i et perspektiv nedenfra og utenfra, er et forsøk på å vise andre verdier enn penger og makt, sier Moxnes.