Rim Banna var blitt verre av kreften hun fikk i 2009. Innspillingen av Voice Of Resistance så ut til å bli siste rapport fra kvinnen som helt siden Lullabies From The Axes Of Evil i 2004, har vært det Erik Hillestad kaller «Kirkelig Kulturverksteds kunstneriske ankerfeste i Palestina, og en døråpner til mange andre artister i den arabiske verden.»
Like etter at Rim Banna kom tilbake til Palestina, etter å ha mobilisert slik at hun greide å gjøre innspillingen i Oslo, døde hun 24. mars, 51 år gammel. Omtrent samtidig la produsentene Erik Hillestad og SC Mocha fra det tunisiske bandet Checkpoint 303, siste hånd på miksen. Når plata denne uka er lanseringsklar, er Rim Bannas datter Baylassan tilstede sammen med produsenten SC Mocha.
– Mamma snakket mye om hvorfor hun brukte så mye tid på musikk og dikt. Det dreide seg ikke bare om å fremme hennes egne menneskelige og politiske synspunkter, men å inspirere andre artister og kunstnere i Midtøsten til å benytte kultur som frihetsvåpen. Da hun møtte Erik i Kirkelig Kulturverksted (KKV), og fikk spredd budskapet i den vestlige verden også, ble hun enda mer engasjert, forteller den 25-årige datteren.
LES ANMELDELSE AV PLATA: Kamp til døden
Sykdommen høres
Bayylassan Banna forteller beveget hvordan moren i alle de ni årene hun kjempet mot brystkreften, jobbet videre med sitt kunstneriske livsverk.
– Jeg tror hun ville vise at frihetsarbeidet hennes ikke lot seg stoppe av noe, hverken politisk motstand eller av sykdom.
Produsenten SC Mocha foreslo for Rim Banna at kampen mot sykdommen skulle høres i musikken. De bestemte seg for å generere lyd fra scannede bilder fra Rim Bannas hode, hjerte og strupe. Med ødelagt stemmebånd kunne hun ikke lenger synge. Men hun kunne snakke.
Tro på fremtiden
Det var da SC Mocha fra Checkpoint 303 spilte på festivalen Red Zone i Norge i 2012, at Rim Banna introduserte ham for Erik Hillestad. I Tunisia var allerede bandet hans kjent som en modig politisk spydspiss, som jobbet mye på gata. Det engelske bandet Massive Attack hadde inviterte Checkpoint 303 til å spille sammen med seg i England. I fjor kom bandets første utgivelse på KKV, The Iqrit Files. Nok et KKV-navn fra «The Axes of evil».
– Rim Banna inspirerte meg til å begynne med politisk musikk. Hun oppmuntret meg også til å blande tradisjonell folkemusikk med moderne vestlig musikk, slik hun selv gjorde. Hun ga meg og det tunisiske folket tro på fremtiden. Etter revolusjonen i 2011 var hun den første utenlandske artisten som besøkte oss. I Tunisia ble hun et ikon.
Musikkens rolle
I tillegg til å være en foregangskvinne for andre arabiske artister på KKV, betegner Erik Hillestad Rim Banna som en venn og en samarbeidspartner som det var godt å søke råd hos.
– Hun lærte meg mye om musikkens rolle og muligheter i frihetskamp, og hun gjorde meg bedre i stand til å se situasjonen i Palestina med øynene til de okkuperte og undertrykte. Hun gjorde det umulig ikke å ta stilling til det jeg leste om, og så med egne øyne.
Tillit og frihet
I 2016 foretok seniorrådgiver i Norsk kulturråd, Hege M. Larsen, en evaluering av KKVs arbeid med Rim Banna og de andre artistene fra hennes region. En lang rekke involverte ble intervjuet, også artistene. Alle de kvinnelige artistene la vekt på at det for dem hadde vært en unik opplevelse å bli gitt slik tillit og frihet fra mannlige samarbeidspartnere.
Alle artistene hevdet samarbeidet med KKV hadde brakt arbeidet deres opp på et høyere nivå. I evalueringsrapporten ble det, etter samtaler med kultur- og menneskerettighetsorganisasjoner i Midtøsten, slått fast at det kulturelle samarbeidet med Norge også hadde gitt positive politiske resultater.
LES OGSÅ: Rim Bannas nye CD hennes sterkeste noensinne
Gjensidig forståelse
Helena Nassiff er leder for det kulturelle ressurssenteret Mawred i Libanon. Hun hevder KKV har forstått det komplekse ved å jobbe med kunst og kultur i en helt annen kultur enn deres egen.
– Ting endres fort, og avgjørelser må tas raskt. KKVs arbeid med artister i vår region, har også resultert i en gjensidig forståelse for kulturelle ulikheter, som har ført til gjensidig forståelse og solidaritet.
Nassiff sier det har vært store fordeler med å jobbe med en vestlig kulturinstans framfor et regjeringsorgan.
– Arbeidet til KKV har vist seg å være bedre egnet til å være en positiv stemme inn i den sivile sektoren i den arabiske verden. Med sitt arbeid for frihet, har de utfordret både den sosiale nøden og de offisielle sensurinstanser.
Bayylassan Banna sier hun ikke har arvet morens kunstneriske talent.
– Men jeg har det samme pågangsmotet, den samme viljen til å kjempe for frihet og rettferdighet. Derfor vil jeg føre mammas visjon videre.
Sammen med Checkpoint 303 planlegger hun en ny plate med sanger Rim Banna ikke rakk å gi ut.
– Jeg vil også lage en dokumentar om livet og karrieren hennes, så ingen skal glemme hvem hun var, og hva hun betydde.