Kultur

Olavsfest har fått ny leder

FESTIVAL: Etter et rekordår med Trondheimsolistene, overtar Steinar Larsen som direktør for Olavsfest etter Petter Myhr.

Nåværende direktør, Petter Myhr, har etter 2022-festivalen hatt jobben i ti år. Fire kvinner og elleve menn søkte jobben etter ham, og styreleder Arild Kalkvik sier det har vært et luksusproblem å velge etterfølgeren.

– I finaleheatet var vi helt overbevist om Steinar Larsens unike egenskaper. Det han har gjort med å løfte Trondheimsolistene, er vi veldig imponerte over. Vi ønsker som Trondheimsolistene å krysse grenser både mellom sjangre og publikum, sier Arild Kalkvik, som også er kinodirektør i Trondheim.

Før helgen kom også nyheten om at Lars Petter Hagen blir ny festspilldirektør i Bergen. Hagen kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien og rådsleder i Norsk kulturråd. Noen konkurranse fra Festspillene har Olavsfest ikke merket.

Olavs-arven

53-årige Larsen er født i Surnadal, og til hytta der reiser han gjerne. Når dialekten hans er umiskjennelig trøndersk, henger det sammen med at begge foreldrene er fra nordre del av Trøndelag. De spilte begge i Spelet om Heilag Olav. Larsen er utdannet innen jus, ledelse og samfunnsfag, og har yrkesbakgrunn fra finans og musikk.

Steinar Larsen har sittet i styret for Stiftelsen Olavsfestdagene i fem år.

– Hvor utfordrende er det å velge en fra eget styre?

– Det er en kjent problemstilling. Larsens deltakelse i styret har vært en berikelse. Da han meldte seg interessert, utestengte vi ham for alt som hadde med ansettelsen å gjøre. Han trakk seg dessuten umiddelbart fra styret da han ble valgt.

– I hvilken grad kan han stå for fornyelse når han har sittet i styret?

– Det er ikke styret som har laget Olavsfest. Det er det Petter Myhr og staben som har gjort. Steinar Larsen har lagt fram for oss hva han ønsker å videreføre av det Myhr har gjort, og hva han vil gjøre annerledes. Om det er en ting som har kjennetegnet Trondheimsolistene under hans ledelse, så er det fornyelse.

---

Steinar Larsen (53)

  • Fra 1. juli er han ny direktør for Stiftelsen Olavsfestdagene og Olavsfest.
  • Han etterfølger Petter Myhr som har ledet festivalen siden 2012.
  • Larsen er fra Surnadal, men har bodd i Trondheim siden 1989.
  • I dag er Larsen direktør for Trondheimsolistene.
  • Larsen har sittet i styret for Olavsfest siden 2017.
  • Han er gift og har to sønner.

---

Rekordår

Også Trondheimsolistene merket inntektssvikt det første året med pandemi. Men 2021 ble et rekordår. Larsen sier det er vanskelig å forlate jobben som han har gitt ham lange dager og mange venner.

– Hvorfor ville du ha jobben?

– Fordi Olavsfest er noe av det mest spennende og utfordrende å holde på med fram mot 2030. Å få påvirke folk gjennom kunst, kultur og verdispørsmål og bidra til å gi folk opplevelser som kan berike dem og få folk til å tenke. Det er noe langt mer enn en musikksjanger-festival.

Ny abonnent

Steinar Larsen

Han mener kjernen i festivalen er Nidarosdomen og Olavs-arven.

– Festivalen spiller på lag med historien. Alle skal finne noe som gjør dem nysgjerrige uavhengig av tro eller ikke-tro. Verdispørsmålene vi reiser må fornyes i takt med samfunnsendringen. Det er en helt annen utfordring enn den vi har med konserter.

Avisa du nå leser har fått en ny abonnent i Steinar Larsen. Blant annet på den måten vil han orientere seg i verdilandskapet. Da ansettelsen ble kjent, strømmet det på med innspill fra hans betydelige nettverk.

– Olavsfestens publikum er sterkt engasjerte, og veien videre blir til gjennom dialog med stab, publikum og vårt store nettverk og gjennom diskusjoner i samfunnet. Det tenner meg og engasjerer meg.

Nøytral

– Hva gjør at du mener Olavsfest er Norges viktigste festival?

– Det er muligheten til å by på kulturopplevelser av et format som gjør noe mer enn en enkelt konsertopplevelse å gå ut i natta med. Det samfunns- og verdimessige programmet gjør den til noe annet enn andre festivaler jeg har vært borte i. Det er ikke alle artister som får komme til en slik arena, men det gir artister en sjanse til å vise fram en bredere side ved seg selv.

– Du sier: Olavsfest er en arena for refleksjon rundt verdispørsmål som opptar alle mennesker – helt uavhengig av hvem du er, hva du tror på eller om du ikke har en tro. Oppfatter du Olavsfest som en livssynsnøytral arena?

– Ja, i prinsippet er festivalen det, men et godt samarbeid med kirka er avgjørende. Kirka har sitt eget program for Olavsfeiringen. Vårt program i skjæringspunktet mellom tro og samfunn skal ikke ekskludere noen fra å komme.

Næringsliv

Styreleder Arild Kalkvik framhever Larsens gode evner til å samarbeide med næringslivet.

– Hvor store muligheter er det for å utvide et slikt samarbeid?

– Å jobbe med samarbeidspartnere opptar meg. Vi må klarer å gi noe som engasjerer dem, og så må vi finne partnere som gir energi. Deres nysgjerrighet driver meg. Trondheimsolistene hadde ikke vært i nærheten av der vi er i dag, om vi ikke hadde gode samarbeidspartnere, forteller Larsen.


Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Kultur