Det var Ole Hallesby, teologiprofessor og indremisjonsleder, som skrev Fra bønnens verden i 1927. Siden har den kommet i en rekke nye opplag, og er oversatt til over 20 språk. 100.000 eksemplarer skal ha vært trykket i Norge gjennom snart 95 år, mens i USA har salgstallene rundet millionen.
– Dette er en virkelig klassiker, en internasjonal klassiker, sier Synnøve Spanne.
[ En liten bok om jødisk pietisme ble en øyeåpner for Notto Thelle ]
73-åringen har et langt yrkesliv bak seg. Hun er utdannet lærer og diakon, og virket i mange år som veileder og sjelesørger ved Fjellhaug.
– Jeg er jo pensjonist og en gammel dame nå, men det var mens jeg var ganske ung at jeg første gang leste Fra bønnens verden. Og jeg ser stadig noe nytt i boken. Den har mange, mange lag, og passer derfor for både ung og gammel.
---
Religiøse klassikere
- I en ny serie ber vi et knippe personer anbefale ny og eldre litteratur i sjangerne religiøs sakprosa og oppbyggelig litteratur, og fortelle hva møtet med disse tekstene har betydd.
- I dag: Pensjonist og sjelesørger Synnøve Spanne om Fra bønnens verden av Ole Hallesby (1927).
---
[ – Den kristne boka er kommet i vanry ]

Hjelpeløshet
– Hva er det Hallesby forteller om?
– Boken bærer sin tittel med rette. Bønnens verden er jo en ny og annerledes verden. Og Hallesby sier at bønnens vesen først og fremst er hjelpeløsheten: At bønn, det er å komme til Jesus med sin nød. Også snakker han videre om bønnens muligheter, bønnens kraft og bønnens lover.
– Hva er bønnens lover?
– Det er at du skal be i Jesu navn. Og at du skal be i samsvar med Guds ord og Guds vilje, slik det følger av Johannes 15,7. Der står det «Hvis dere blir i meg og mine ord blir i dere, be da om hva dere vil, og dere skal få det.»
Boken består av elleve små kapitler, med titler som «bønnens vanskeligheter», «bønnens arbeid», «bønnens misbruk» eller «bønnens skole».
[ – Jeg har prøvd å legge inn "ingenting" i kalenderen ]
Skapte lengsel
– Det er mange bibelhenvisninger, men den er lettfattelig og inneholder levd liv. Her er fortellinger og personlige erfaringer. Jeg opplever at den inneholder solid og forståelig teologi, og mye sunn og sann sjelesorg. Det er Guds ord som får lov til å skinne igjennom, sier Spanne.
– Hva har denne boken betydd for deg personlig?
– Den har skapt en større lengsel etter et rikere bønneliv – og gitt meg inspirasjon til å be. Men det største som boken formidler til meg, er bønnens hvile: At når man har bedt for en person eller en sak, så er denne personen eller saken saken lagt over på Gud. Da er det Gud som har ansvaret. Men jeg opplever også at det er en livslang læring å klare hvile i dette.
– Det holder ikke å lese det og forstå det intellektuelt?
– Nei, det er en prosess som omfatter hele livet. Og det formidler boken sterkt.