Kultur

Kyiv kammerkor varmer opp for Björk på Olavsfest

OLAVSFEST: Om ikke krigen forhindrer det, vil 10.000 publikummere få høre Kyiv Kammerkor i Trondheim 31. juli. De synger også i Nidarosdomen olsok-natta.

Mens krigen raser i Ukraina, synger Kyiv kammerkor daglig i sin hjemby. I sommer varmer de opp for den islandske verdensartisten Björk under Olavsfest.

– Midt i alt det håpløse, vil Kyiv kammerkor komme til Olavsfest som har valgt håp som tema for årets festival. Det er en stor kraft i å få dem hit, og vise fram et ortodoks kor på våre alle største arena. Vi tror det er et bidrag til den støtten som det ukrainske folk trenger. Publikum får oppleve koret synge den musikken som betyr mye for folket. Å reflektere over situasjonen de lever i, vil øke medfølelsen og forståelsen for situasjonen de er i, tror Olavsfest-direktør Petter Myhr.

Kunstnere unntatt

Kyiv kammerkor er den ukrainske hovedstadens offisielle kor, og opptrer ved viktige anledninger i byen. Da Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted tok kontakt med koret, var han spent på om krigen forhindret dem fra å synge og reise ut av landet.

– Da fikk jeg høre at kunstnere og bønder var unntatt fra krigstjeneste fordi folket trenger mat og kultur, forteller Hillestad.

Kyiv kammerkor er et kor av internasjonal toppklasse. Det består av 21 profesjonelle sangere og har utgitt en rekke album. Etter at koret har vært hjemme i Kyiv for feiringen av Ukrainas nasjonaldag 24. august, kommer det tilbake til Norge for en lengre turné i september.

Mens Trondheims-besøket betales over festivalbudsjettet, er finansieringen av turnéen i september i gang gjennom en folkefinansiering på Spleis. Der har innsamlet beløp passert 107.000 kroner, med et mål på 180.000.

Kyiv Kammerkor

Sterke bånd

Petter Myhr peker på at båndene mellom Kyiv og Trondheim går tusen år tilbake. Storfyrste Jaroslav av Kyiv og hans svenske hustru Ingegerd var vertskap for Olav den hellige og hans følge da de dro i eksil til Kievriket, før Olav returnerte til Norge og falt i slaget ved Stiklestad.

– Koret kommer allerede til åpningskonserten 28. juli. På Olsokkvelden kommer pilegrimene etter tradisjonen vandrende til Nidarosdomen og samles til midnattsmesse. Under våkenatta skal koret synge i Nidarosdomen. Det er viktig for dem å synge der med tanke på koblingen mellom Kyiv og Olav den hellige, forteller Myhr.

Gjenoppliving

Fra han startet koret i 1990 har dirigenten Mykola Hobdych sett det som sin store oppgave å gjenopplive Ukrainas rike ortodokse musikk. Koret framfører også musikk fra samtidskomponister, og henter mate­ri­ale fra den rike og særegne ukrainske folkemusikken, i tillegg til å inkludere folke­musikk­instru­menter som sekke­piper, fløyter og trommer. Dirigent Hobdych forsyner lokale kor over hele landet med noter og innspillinger som koret får laget.

For første gang siden 2019, er det igjen full festival med sommerens Olavsfest.

– Det kjennes veldig riktig når det også er Olavsfest nummer 60. Jeg gleder meg vanvittig, samtidig som jeg kjenner det riktig at andre nå tar over ledelsen, sier avtroppende festivaldirektør.


Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Kultur