Kultur

Litteraturavis starter TV og søker nye redaktører

BLA: Landets eneste litteraturavis på papir, BLA, vil også lage TV. Det kommer samtidig med et redaktørskifte.

I tre og et halvt år har redaktørene Ulla Svalheim og Even Teistung satt sitt preg på Bokvennen Litterær Avis (BLA), som i dag er landets eneste papiravis for litteratur. Svalheim er også litteraturkritiker i Vårt Land.

Nå går hun til jobben som forlagsredaktør i Verbum, mens Teistung skal i gang med en doktorgrad.

– Det er ingen sammenheng mellom TV-planene og vår avgang, sier Svalheim, som likevel innrømmer at hun er glad for å slippe unna TV-produksjonen.

De avtroppende redaktørene har ikke vært involvert i TV-planene. Den nylig sendte søknaden til Norsk kulturråd om støtte til «BLA TV», er det ansvarlig utgiver Gunnar R. Totland som står bak. Han ønsker at BLA skal bruke bildemediet mer aktivt.

– Vi ønsker å utforske kombinasjonen av papir, nettpublisering og levende bilder. Utover høsten vil vi jobbe for å få opp BLA TV i tilknytning til vår nettavis. Gjennom videopodder, intervjuer og sendinger fra festivaler, ønsker vi å billedliggjøre stoffet og slik skape teasere som leder til avisen, sier Totland.

– Kulturpolitisk tabbe

I starten av februar ble det kjent at Aschehoug kvitter seg med tidsskriftet Samtiden, etter å ha vært eier i mer enn 120 år. For seks år siden var det Cappelen Damm som ikke lenger ville gi ut tidsskriftet Vagant. Og fra 2021 droppet Gyldendal å utgi sitt tidsskrift, Vinduet, på papir.

Gunnar Totland har imidlertid ingen planer om å la seg inspirere av de nevnte forlagene.

– For oss er det på ingen måte aktuelt å droppe papir, selv om man kan diskutere miljøsiden ved å transportere papir rundt i postkasser. Jeg synes det er et stort tap at de valgte å legge ned Vinduet på papir. Jeg vil kalle det en kulturpolitisk tabbe. At Aschehoug ikke hegner om Samtiden er en forringelse av den publisistiske virksomheten til forlagene. Tidsskrift på nett er ikke tilstrekkelig. Et tidsskrift skal kunne ligge på utedoen, i fanget, på bokhylla eller på bordet, sier Totland.

Tidsskrift på nett er ikke tilstrekkelig. Et tidsskrift skal kunne ligge på utedoen, i fanget, på bokhylla eller på bordet

—  Gunnar Totland

Han berømmer Svalheim og Teistung for deres dyktighet med å utvikle bladet redaksjonelt. Fokuset har vært på de lange tekstene og litterære essays om den nye skjønnlitteraturen i Norge.

– Ikke minst har de vært flinke på intervjuer. Et stort nettverk er utvidet, og flere omlegginger har gjort at BLA står sterkere rustet også når det gjelder tekniske løsninger for abonnement, nettavis og distribusjon. Nye nettsider som vi har under innkjøring, vil gi oss en sterkere profil på nettet, tror han.

Høye krav til nye redaktører

Totland legger ikke skjul på at BLA ønsker å nå ut til flere.

– Nå står vi sterkt plassert i den litterære offentligheten. Tidsskrifter er viktige blant annet for å utdanne og rekruttere nye skribenter. Tidsskrifter er smale innholdsmessig slik at de går ditto i dybden. De utgjør en avgjørende rolle i distribusjonen av meninger og bidrar også til at ny forskning blir tilgjengelig.

Redaktørrollen i BLA er delt mellom to i 50 prosent stillinger. Slik skal det fortsatt være. Selv om det ikke er hugget i stein at det må være en av hvert kjønn, mener Totland det er en fordel. På spørsmål om hva BLA krever av nye redaktører, er lista lang: Lidenskap for litteratur og litteraturkritikk, og et godt forhold til essayistikk, er sentralt.

Videre forteller Totland at vedkommende bør ha nye medier og nettpublisering i fingrene, inkludert levende bilder. De må se for seg en rolle i podkast og ulike kombinasjoner av sosiale medier. Dessuten må det rent formelle være på plass når det gjelder utdanning innenfor litteratur og journalistikk.

– Og gjerne erfaring fra tilsvarende arbeid i tidsskrift eller avis. Vi er selvfølgelig ute etter folk som er ivrig og har teft, sier Totland.

---

Bokvennen Litterær Avis (BLA)

  • BLA - Bokvennen Litterær Avis er Norges eneste rene litteraturavis. Den kommer ut en gang i måneden.
  • Ulla Svalheim og Even Teistung har vært redaktører siden januar 2019.
  • Ansvarlig utgiver er Gunnar Totland, forlagssjef i forlaget Solum Bokvennen.
  • Tidsskriftet Bokvennen ble etablert i 1989 av Morten Claussen og drevet som tidsskrift frem til 2016 da konverteringen til avisen BLA ble påbegynt.

---

Klare for å gå videre

De nåværende redaktørene avslutter sitt engasjement etter august. Selv om Ulla Svalheim kjenner på et vemod ved å slutte, mener hun det er på tide med et skifte.

– Even og jeg begynte sammen januar 2019. Det gjør oss til det lengstsittende redaktørparet i BLAs seks år lange historie. Nå har vi gjort en god innsats og er klare for å gå videre, sier hun.

.

– Hva har dere fått til?

– Vi har gjort bladet til en sentral del av det litterære ordskiftet. Vi har fått oppmerksomhet gjennom stoffet med en kombinasjon av å leke med litteraturen, og å være en seriøs aktør i feltet med våre egne perspektiver. På den måten tilbyr BLA noe annet enn det andre redaktører kan gjøre, svarer Svalheim.

– Hva har dere ikke lykkes med?

– Vi skulle gjerne hatt enda flere abonnenter og fått folk til å betale for litterært stoff, sier hun.

– Hva salgs utfordringer møter de nye redaktørene?

– Å ha ambisjoner og drømmer for det man holder på med. I denne bransjen må du virkelig tro på at det tjener samfunnet å snakke om litteratur. Det er ikke en bransje med mye penger i. De må holde relevansen oppe gjennom å lage godt litteraturstoff. Når du ut med det, er det kjempebra, sier hun.


Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Kultur