Kultur

Misjonærbarns traumehistorier vinner årets tegneserie

TEGNESERIE: Under helgens tegneseriefestival vinner Lene Ask pris for årets tegneserie. «O bli hos meg» forteller historien om misjonærbarn og deres opplevelse av omsorgssvikt.

Lene Ask vant prisen Årets tegneserie for 2022. Prisen ble delt ut lørdag på Deichman Grünerløkka under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo. Med prisen følger en premiepott på 40.000 kroner.

– Det betyr mye mer enn jeg trodde, sier Lene Ask.

– Det er bransjens egen pris, så profesjonelt sett er det en stor anerkjennelse. Man føler seg ofte alene når man sitter og tegner.

I «O bli hos meg», gitt ut av No Comprendo Press, forteller Ask historien til ti misjonærbarn gjennom tegning og tekst. Hun har samarbeidet tett med misjonærbarna, fra personer i 40-årene til personer over 90. Tegneserieboken ble laget etter tilbakemeldinger Ask fikk på boken «Kjære Richard». Den baserer seg på brev mellom far og sønn fra slutten av 1800-tallet, der lille «Rikard» ikke fikk se faren sin på ti år grunnet misjonsreise. Henvendelsene Ask fikk etter boken, gjorde at hun ville skrive om tematikken i nyere tid:

«Boka handlet om savnet sønnen følte. Etter at den kom ut, ble jeg kontaktet av flere misjonærbarn med ligende erfaringer som lå langt nærmere vår tid enn Rikards. Jeg skjønte at slike erfaringer fremdeles er et åpent sår for mange», fortalte Ask til Vårt Land i fjor.

---

Årets tegneserie

  • Delt ut årlig siden 2016.
  • Deles ut av Serieteket ved Deichmanske bibliotek, Grafill, Tronsmo bokhandel og Tegnerforbundet.
  • Årets nominerte:
  • Lene Ask - «O bli hos meg» (vant)
  • Steffen Kverneland - «Brillegeit»
  • Arild Torvund Olsen, Trine Lise Normann og Are Edvardsen - «Katten og kråka»
  • Christopher Nielsen - «Weltschmerz #10 A»
  • Nora Dåsnes - «Ubesvart anrop»

---

Misjonshistoriens bakside

Dermed tegnet hun fortellingene, med skildringer av det hun i Vårt Land-intervjuet omtalte som maktmisbruk. Hun mente det var viktig å rette søkelys mot denne delen av norsk misjonshistorie, men at problematikken gjaldt flere.

Jeg ser på mange av historiene som varslere som har prøvd å fortelle sin erfaring

—  Lene Ask, tegneseriekunstner

«Mitt ønske er å nå ut til flere, ikke bare de som er interesserte i misjonsbevegelsen. Måten misjonsorganisasjonene har taklet kritikken på, kan vise hvor avgjørende det er å høre på motstemmer. Innad har det utviklet seg maktstrukturer for å holde skjult det som kan skade saken. Slike mekanikker er relevante i flere sammenhenger, ikke bare innenfor misjonen», sa Lene Ask til Vårt Land.

Lene Ask

I juryens begrunnelse beskrives boken som tegneseriejournalistikk, der en lite omskrevet tematikk får fokus:

Norge var et av landene med flest misjonærer i forhold til innbyggertallet, men hva skjedde med barna når foreldrene fikk sitt misjonskall? Flere tusen barn vokste opp adskilt fra sine foreldre og i denne tegneserien forteller Lene Ask deres historie. På mesterlig vis får Ask frem følelser og sterke historier gjennom tekst og illustrasjoner. Det er umulig å ikke bli berørt. O bli hos meg er et godt eksempel på tegneseriejournalistikk, der intervjuer og bilder flettes sømløst sammen til et viktig og tilgjengelig dokument over en lite kjent del av Norges historie.

Lene Ask forteller at prisen betyr mye for de hun har fortalt historien til.

– Det betyr mye for saken. Jeg ønsket å løfte problematikken ut av misjonsmiljøet, så flere kunne engasjere seg og se hva som forgikk, sier hun.

Vi trenger alle å bli minnet på hvor viktig det er for barn å ha nærvær med foreldrene sine, forteller Ask.

– Jeg ser på mange av historiene som varslere som har prøvd å fortelle sin erfaring, men har blitt møtt med stengte dører.

Illustrasjon fra boka «O bli hos meg»

Fortsatt aktuelt

Lene Ask fortalte til Vårt Land i fjor at hun tegnet boken for å belyse noe hun fortsatt mener er aktuelt, nemlig barn som vokser opp med lite kontakt med sine foreldre.

«Jeg skulle virkelig ønske dette var tilbakelagt historie, men du ser hvor mange barn som er i en sårbar situasjon. Jeg tenker for eksempel på au-pair ordningen, der mødre etterlater barn i landet de kommer fra for å ta vare på våre. Jeg tenker på barna i Moria. Etterlatte barn er dessverre en altfor aktuell utfordring også i dag», sa Lene Ask i fjor.

---

Undersøkelse

  • To undersøkelser gjort av tre misjonsorganisasjoner tidlig på 2000-tallet viste at:
  • En av fire opplever seg utsatt for ulik grad av omsorgssvikt og krenkende opplevelser.
  • 28 prosent utsatt for mobbing.
  • 18 prosent ble mobbet av lærer eller annet personale.
  • 7 prosent utsatt for seksuelle overgrep.
  • I over halvparten av tilfellene av overgrep fikk ingen vite om det, og nesten ingen fikk hjelp.
  • Nær 60 prosent følte seg fremmedgjort og dårlig integrert ved hjemkomst til Norge.
  • Misjonsorganisasjonene har erkjent ansvar, men ikke rettslig erstatningsansvar.

---


Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Mer fra: Kultur