370 julegaver til over 250 barn blir i disse dager delt fra Abildsø nærmiljøsenter og Oslo misjonskirke Betlehem ved Østensjøvannet i hovedstaden. Bak disse gaveønskene finnes det modige foreldre som har våget å be om hjelp i en krevende situasjon.
Dette er tredje gang ildsjelene på Abildsø arrangerer Barnas julehjelp.
– Stadig flere barn og voksne i byen vår forbinder jula med bekymring og en følelse av å stå utenfor. Mange foreldre kjenner at pengene ikke strekker til og at de må gjøre harde prioriteringer. De spør seg om de skal betale strøm, handle julemat eller kjøpe julegaver til barna sine. Dette gjorde at vi ønsket å bidra til at barna i vårt nærmiljø skal få noe de har ønsket seg til jul, sier Margot Amlie Dahl, pastor i Oslo misjonskirke.
---
Barnas julehjelp
- Foreldre skriver juleønsker for sine barn opptil 500 kroner per barn. Frivillige givere kjøper gavene, som kan hentes i kirken.
- Foreldrene pakker selv inn gavene og gir gaven fra seg selv til barna sine.
- Arrangeres for tredje gang i Østensjø bydel av Abildsø nærmiljøsenter, Oslo misjonskirke Betlehem, Oppsal frivilligsentral, Homestart, Manglerud kirke, frivilligsentral og gård.
---
For all del ikke rosa
Vårt Land møter henne sammen med Heidi Koch Drønen, daglig leder i Abildsø nærmiljøsenter. Hun legger til:
– For noen foreldre kan det være krevende å være i en situasjon der de må ta imot hjelp. Da er det godt at vi allerede har blitt kjent med mange av familiene før de kommer. Ofte får vi inn gaveønsker som trenger ytterligere informasjon, som for eksempel: «gutt på sju ønsker seg sko». Det er et viktig prinsipp for oss at denne gutten skal få akkurat det han ønsker seg, så da ringer vi foreldrene og spør: Hva slags sko? Hvilken farge? Hvilken størrelse?
Koch Drønen forklarer at det er en tidkrevende og omstendelig jobb, men at det viktige verdier til grunn.
– Gjennom en telefonsamtale blir vi kjent med mennesket bak gaveønsket. Vi får høre om gutten som har yndlingsfarge grønn, eller jenta som ønsker seg akebrett – men det må for all del ikke være rosa.

Røde hjerter
Opplegget i Barnas julehjelp er slik: Foreldre kan melde inn gaveønsker for barna sine ved å fylle ut et skjema på nett. Det kan se slik ut: «Gutt på tolv år ønsker fiskeutstyr».
Ønskene blir så hengt opp som røde hjerter på juletreet i kirken. Her kan folk som er innom ta et hjerte og kjøpe den gaven som er ønsket.
– Har det kommet inn noe akebrett til jenta på seks?
– Ja, alle ønskene er oppfylt. En åtti år gammel mann kjøpte et grønt akebrett, som foreldrene nå har hentet og pakket inn på sin måte.
Ønsket seg juletre
En gjenganger i ønskene er vintersko, vinterjakker og ulltøy.
– Bak ligger et ønske fra foreldrene om at barnet skal få være med på leken uten å fryse eller bli syk. De vil at barna skal få ta del i fellesskapet med jevnaldrende, poengterer Koch Drønen.
Hun har kikket over ønskelisten og merket seg noen søsken i tenårene som ønsket seg juletre, julekuler og julestjerner. Hun ringte og spurte om de ikke ønsket seg noe annet. De forklarte at de hadde blitt enige om å sammen pynte til jul. Dersom de fordelte ønskene mellom seg, kunne det bli et juletre til glede for hele familien.
– Det som er en selvfølge for mange av oss, er ikke det for alle, erkjenner hun.
Altfor ofte tror vi at vi vet hva andre trenger. Men det er noe annet enn å spørre dem: Hva trenger du?
— Margot Amlie Dahl, pastor

Kirkens kall
Koch Drønen og Amlie Dahl forklarer at Barnas julehjelp skaper et unikt samarbeid mellom kirke, frivillighet og bydel, der de som bor i nærmiljøet hjelper hverandre.
– Som kirke er vi kalt til å spørre slik Jesus spurte den blinde Bartimeus: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?». Det kan koste å møte mennesker på den måten. Men det er faktisk vårt oppdrag. Ellers blir det bare ord. Og ord er det mye av i kirken. Altfor ofte tror vi at vi vet hva andre trenger. Men det er noe annet enn å spørre dem: Hva trenger du? påpeker pastor Amlie Dahl.
Hun forteller også om damen som for noen uker siden tok kontakt og sa:
– I fjor fikk jeg hjelp her, men i år er det jeg som kan hjelpe. Har dere noe gaveønske jeg kan oppfylle for 200 kroner?
Forstørrelsesglass
De om lag 20 frivillige i Barnas julehjelp får mange gode samtaler med foreldre som kommer for å hente gaver. En mor som var innom uttrykte at hun ønsket å gi av sin tid til arbeidet.
– Hennes navn er skrevet opp og planen min er å ta kontakt med henne på nyåret for å høre hva hun har lyst til å bidra med, sier Amlie Dahl.
Hun opplever at jula er som et forstørrelsesglass som forsterker de forskjellene vi ser ellers i året:
– Vi ser at flere enn før faller utenfor fellesskapet. Og flere enn før ber om hjelp på vegne av barna sine. Det er modig gjort, samstemmer kvinnene i spissen for Barnas julehjelp.