Anmeldelser

Denne serien jakter personen bak vår tids største konspirasjonsteori

«Q: Into the Storm» er en utmattende undersøkelse av identiteten til Q, personen bak vår tids mest omfattende konspirasjonsteori.

For mange av de medvirkende, var konspirasjonsteorien QAnon en avgjørende motivasjon for å angripe den amerikanske kongressen 6. januar i år. Sammen med blant andre nynazister, militsmedlemmer og betrodde medlemmer av det republikanske partiet, ønsket tilhengerne å hindre Joe Bidens maktovertakelse – og metodene var voldelige. 140 mennesker ble skadet, fem ble drept.

---

TV-serie

Dokumentarserie på HBO Nordic

Serieskaper: Cullen Hoback

Produsert i USA

---

Satanistisk elite

Ifølge teorien styres USA og verden av en satanistisk elite som mishandler, dreper og spiser barn. Donald Trump skal ha jobbet i det skjulte for å avsløre og arrestere dette «venstrevridde» nettverket som angivelig består av politikere, mediepersonligheter og filmstjerner. Norsk wikipedia siterer Business Insider på at en snau tredjedel av republikanske velgere støtter teorien. Tilhengere har vært knyttet til flere voldelige aksjoner og FBI regner dem som en stor terrortrussel. Det nyvalgte kongressmedlemmet Marjorie Taylor Greene fra Georgia støtter tankegangen åpent.

Det er mer enn betimelig at bakgrunnen for dette tankegodset gis en kritisk gjennomgang. Filmskaperen Cullen Hoback har fulgt veksten til QAnon-bevegelsen siden 2017 og med dokumentaren Q: Into the Storm viser han funnene sine i seks timelange episoder.

.

Ytterliggående ytringsfrihet

Viktigst for filmskaperen er å avsløre identiteten til Q, den anonyme kilden som angivelig begynte å lekke hint om det djevelske nettverket i 2017. Vedkommende, som skal være en person med høy sikkerhetsklarering, har utelukkende postet disse meldingene i det omstridte internettforumet 8Chan, senere kjent som 8kun. Nettstedet har spredt antisemittisme som overgrepsbilder av barn og har forbindelser til terrorhandlinger og masseskytinger.

Gjerningsmennene bak moské-angrepene i Christchurch og Bærum var begge aktive brukere av forumet som ble startet av Fredrick Brennan i 2013. Kongstanken var å fremme fullstendig ytringsfrihet, skal vi tro Brennan, som er en av tre sentrale skikkelser i den HBO Nordic-aktuelle dokumentaren. De andre er forretningsmennene Jim Watkins og sønnen Ron, som kjøpte 8Chan i 2016.

Skjerm og spill

Trioen, alle bosatt i Manila, er ukonvensjonell: Jim ble rik på pornografi og har blant annet spekulert i domenenavn som skal appellere til pedofile. Sønnen Ron er programmerer og selverklært anti-sosial. Brennan lider av alvorlig benskjørhet, er lenket til rullestol og har ingen venner i den virkelige verden. Dermed blir regissør Hoback en viktig støttespiller for ham – han gjør ham omfattende tjenester.

Ikke helt journalistisk ryddig, kan man innvende. Et like gyldig ankepunkt er den utmattende presentasjonen. Fem år med intervjuer og research har gitt filmskaperen et enormt råmateriale, og han har åpenbart hatt utfordringer med å begrense seg. Jakten på Q er tidvis svært detaljert, det brukes mye tid på eierstrukturer, koder og ip-adresser.

Hoback er gjerne med intervjuobjektene på restauranter og kjøpesentre for å variere bildene, men resultatet er mange unødvendige øyeblikk. Det vies dessuten svært mye tid til bilder av skjermer. For å understreke at aktivismen er et spill for mange av de involverte, er filmmusikken en variant av lydsporet til klassiske dataspill som Mario Bros.

.

Ingen analyse

Selve konspirasjonsteorien – og tanker om hvorfor den har blitt så populær – anskueliggjøres nesten ikke. Det er slett ikke uinteressant hvem Q er, men at nettopp denne hulelignelsesaktige internett-teorien har fått så sterkt fotfeste stilles det ingen spørsmål ved. Hobacks formål er åpenbart å undersøke, ikke analysere.

Og underveis tar han oss til en forstemmende internettverden, befolket av høyreradikale skjermkrigere, dyktigere bak tastaturet enn ute i den virkelige verden. Reisebudsjettet har vært romslig, her sveiper vi innom en nettkriger i Johannesburg, et Steve Bannon-seminar i Italia og fjellene utenfor Sapporo. Og naturligvis til den filippinske hovedstaden, der seriens hovedpersoner bor.

Overveldende

Det topper seg imidlertid med grøssende bilder fra stormingen av Kongressen i januar. Q: Into the Storm etterlater seeren med en guffen følelse og kan definitivt ikke karakteriseres som «serien vi trenger akkurat nå».

Bildetilfanget, persongalleriet og detaljmengden er overveldende og gjør deler av serien utfordrende å se. De viktigste funnene til Hoback er ikke uinteressante, materialet kunne med stor sannsynlighet blitt en god totimers dokumentar. Men filmskaperen har hatt problemer med å «drepe sin darlings», og dem er det mange av.

«Hadde jeg hatt mer tid, ville dette brevet blitt kortere», skrev den kristne filosofen Blaise Pascal i 1653. Hoback kunne med fordel brukt noen uker til i klipperommet.

Einar  Aarvig

Einar Aarvig

Mer fra: Anmeldelser