Anmeldelser

Dette er de beste platene i desember

ANMELDELSE: Treffsikker visepoesi, kor og solister med et moderne lydlandskap, og langsomme og instrumentale versjoner av tradisjonsrike sanger om Jesus som verdens Lys. Her er tre nye juleplater med sanger om håp i ei mørketid.

Med Seint i desember inviterer Trygve Skaug oss inn i både den varme og lune julestua og den kalde julekrybba på Betlehems-markene. Sammen med et knippe selvskrevne sanger, har lyrikeren og musikeren, som for tiden er på juleturneen Stille natt, også tatt med flere nye oversettelser av klassiske julesanger i ny musikalsk drakt – men alt fremdeles i Trygve Skaugs karakteristiske visestil.

At plata ble spilt inn i stua til pianisten og gitaristen Eiolf Seglem Ødegaard, er – når jeg hører resultatet – slik det måtte være! Et enkelt akustisk komp støtter opp rundt trubadurens distinkte, uttrykksfulle og hverdagslige formidling.

---

Seint desember

Album

Trygve Skaug

Seint i desember

Grammofon

---

Stjerna rykker nærmere

Ti år etter hans første juleplate, og en rekke juleturneer senere, blir vi på nytt minnet om hvor godt og liketil Trygve Skaug formidler budskapet om nestekjærlighet og Frelseren som ble født. Reinsdyr og Jingle Bells og nisser kan i små doser være vel og bra, men hos Trygve Skaug er det julas kristne budskap som får dominere.

Sjelden har jeg hørt «O Helga Natt» fremført mer nakent, sårbart og minimalistisk storslagent, enn her. Stjerna over stallen rykker nærmere, med et håp om fred og frihet, til tross for krigen som raser der den først ble sett.

I versjonen av «White Christmas» drømmer Skaug om en god, ikke nødvendigvis hvit, høytid. I Ole Paus’ «Sang fra en lys morgen» møter vi han som sitter i Skippergata i Oslo nattestid og fryser seg inn i julehøytiden «ved noen utvalgte lam», mens «mørket har tegnet hans merke i pannen på skaperverket».

Hos Trygve Skaug er det julas kristne budskap som får dominere

En gripende versjon av Levi Henriksens nyskrevne låt «Bare Frelsesarmeen vet hvordan jeg har det i desember», understreker at jula for noen kan være den mest ensomme og krevende tiden på året. En tid hvor teksten minner om at noen «er mer redd for å leve enn for å dø», så derfor: «Mor hjelp meg nå, jeg har ikke flere steder jeg kan gå.» Heldigvis er Frelsesarmeen der! Budskapet deres minner om at «døra står på gløtt også for meg».

Juleevangeliet

Trygve Skaug unnlater heller ikke å fortelle at jula kan være en «Tid med mjuke pakker», som en av låtene heter. I låten «Det eneste jeg mangler», er det likevel ikke presangene han etterlyser («ikke gidd å send meg dyre pakker»), men hun han har kjær, hvis stemme «er finere enn den fineste julesang!»

Avslutningsvis leser Skaug hele juleevangeliet til et fnugglett pianospill av «Nå vandrer fra hver en verdens krok». En over 2000 år gammel historie, og en 120 år gammel melodi, setter et verdig punktum for den plata jeg sannsynligvis kommer til å spille mest de nærmeste dagene.

Grensesprengende budskap

Juleplata Hymns for Shepherds and Kings er lyse toner mot mørk bakgrunn, og en øvelse i stillhet, meditasjon og ettertanke. Plata er duoen Øyvind Kristiansen (piano og synth) og Jonas Kilmork Vemøy (trompet og elektronikk) sin tredje plate i trilogien som begynte med Hymns of Compassion (2021) og Hymns of Longing (2022). Den bør spilles med lyttende ører og et årvåkent sinn, så dybden og nerven i tonene, klangene og det grensesprengende budskapet om et håp i mørket, får synke inn.

---

KKV

Album

Kristiansen/Vemøy

Hymns for Shepherds and Kings

KKV

---

Aldri har vel åpningslåten «Stille natt» blitt framført stille, noen vil kanskje også hevde så stillestående, som her. Men, oppdager jeg; er det ikke nettopp langsomheten i musikken, som gjør at de skjøre piano- og trompet-tonene får bryte igjennom med en håpefull fremtidstro om fred og forsoning? Sannsynligvis en høyst bevisst handling av produsenten Erik Hillestad.

Stille og kraftfull protest

Fortellingen om Maria og Josef og himmelbarnet som ble født, er bakgrunnen for sanger som gjennom to tusen år er skrevet om dette. I sangutvalget på denne plata beviser de på nytt sin aktualitet. Hør bare gjestevokalist Siril Malmedal Hauges gripende beretning i tittelkuttet om hvem Jesus var, og hvilken oppgave han hadde; dette barnet som skulle «befri oss og kalle oss hjem». Med all respekt for den øvrige ordløse musikken, blir «Hymns for Shepherds and Kings» et høydepunkt.

Kristiansens og Vemøys versjoner av nevnte «Stille natt», «Det hev ei rose sprungen», «Nativity Carol», «Hark! The Herald Angels Sing», «O Sanctissima» blir en stille, men kraftfull musikalsk protest mot krigen som pågår i de samme områdene hvor Jesus ble født. Men også en protest mot andre kriger, ja mot alle destruktive krefter i verden og i oss, som gjør det ekstra viktig å dvele lenge ved avslutningssangen, «Deilig er jorden». I dag kanskje den sterkeste protestsangen vi har!

Funky soul-gospel og lyrikk

Koret Mosaic har alliert seg med flere kjente sangere og musikere på sitt tredje julealbum, Tiden. Siden oppstarten i 1994 har de gitt ut sju album. De har også koret for Kygo, A-ha, John Legend og Steven Tyler fra Aerosmith. Når de nå omsider er blitt A-listet av P1, er det sammen med Aleksander With på den rolige balladen «Det er julen». Til liflige gitar- og munnspilltoner synger With og koret at de ikke bryr seg om husets pryd, dyre klær og «gavens ly», men om kjærlighet og et gledens hjem.

---

Grammofon

Album

Mosaic med gjesteartister

Tiden

Grammofon

---

Mosaic og gjestesolistene bryr seg heller ikke om å rendyrke tradisjonelle juletoner, for her er det både funky soul-gospel som groover, og helt nedpå og stemningsfull lyrikk fra Trygve Skaug i «Klang I», «Klang II» og «Klang III».

Moderne og helhetlig

Solid solisthjelp får koret også fra den 18 år gamle norsk-filippinske soul og r&b-sangeren Hillari på låten «Show Us». For en stemme! Det samme må sies om Sølve Styve, som synger vakkert og sjelfullt på «Silent Prayer». Her løftes snart den stille bønnen av 24 sangere til et brusende og nærmest himmelsk kor.

Mosaics dirigent, Hanna Eirin Ekre Husum, som sammen med Marte Andersen Sæthren utgjør duoen Hanna & Marte, bidrar med helt andre typer gode sangstemmer som solister i tittellåten «Tiden».

Solistenes ulike vokale uttrykk passer godt til låtenes egenart. Det gir også en fin variasjon. Balansen mellom solistene og koristene er også bra. Produsent Espen Tappel har klart å gi produksjonen et moderne og helhetlig lydbilde. For de som foretrekker julesanger i en tradisjonell form, krever plata i det minste et åpent sinn. Da kan man til gjengjeld få mange positive overraskelser.


Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Mer fra: Anmeldelser