Omdømmeekspert Magne Martin Haug ved Handelshøyskolen BI tror ikke Aschehougs omdømme er svekket som følge av underslagskandalen som ble kjent i forrige uke.
– Forlag lever av at folk leser bøker, og jeg tror lesere generelt er mer opptatt av forfatternavn og litterære kvaliteter, enn om noen i administrasjonen har stjålet penger, sier Haug til vl.no.
Underslag. Aschehoug leverte onsdag i forrige uke en politianmeldelse av den tidligere finansdirektøren som gikk av frivillig før jul. Anmeldelsen gjelder underslag på til sammen 4.4 millioner kroner. Mannen har vedkjent seg forholdene som går tilbake til 2010.
Samtidig ble det kjent at en regnskapsmedarbeider i Aschehoug sist sommer ble dømt for underslag av nesten 700.000 kroner. Ifølge Dagens Næringsliv kjente forlaget ikke til at kvinnen var dømt for økonomisk kriminalitet seks ganger tidligere da hun ble ansatt i forlaget.
Profesjonelt forlag. Nestleder i Forfatterforeningen, Selma Lønning Aarø, tror heller ikke forfatterne lar seg skremme av avsløringene om økonomiske misligheter i et forlag.
– Som forfatter forholder jeg meg til den litterære delen av forlaget. Aschehoug er et tradisjonsrikt og profesjonelt forlag. Hvis jeg hadde gitt ut mine bøker der, ville jeg fortsatt med det helt uavhengig av slike episoder, sier nestlederen.
Magne Martin Haug tror heller ikke avsløringene påvirker Aschehougs forfattere.
Aksjonærene. – I den store sammenhengen er det her snakk om små beløp som ikke truer forlagets soliditet. Og forfatterne er trolig mest opptatt av om de får betalingen de har krav på, sier Haug, men legger til:
– To enkeltstående hendelser av beskjedent omfang gjør liten skade på Aschehougs omdømme, men kommer det flere, vil aksjonærene kanskje begynne å lure på om forlagssjefen gjør jobben sin.
Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse deler oppfatningen om at avsløringene vil få små konsekvenser for forlaget.
Sterkt omdømme. – I utgangspunktet har Aschehoug et veldig sterkt omdømme. Selv om både forfattere og folk flest akkurat nå er litt forskrekket over at slikt kan skje i en gammel og velsett bedrift, vet vi egentlig godt at økonomisk utroskap skjer overalt og er vanskelig å helgardere seg mot. Jeg tror forlaget fort gjenvinner omdømmet, sier Lerø.
Han tror heller ikke forlagssjef Mads Nygaard trenger å være urolig for jobben sin.
Full tillit. – Forlagssjefen er blitt lurt som alle andre og har full tillit hos styret sitt. Aschehoug bruker et velrenommert revisorfirma som heller ikke oppdaget forbrytelsene. Nå må forlagssjefen gå grundig gjennom Aschehougs interne kontrollrutiner og så fortsetter livet som før, tror Magne Lerø.