Denne uka måtte mange gni seg i øynene da de så de ferske meningsmålingene. Frp og Sylvi Listhaug var nær ved å lukte på 30-tallet på Vårt Land og Dagbladets meningsmåling. I kantina på Stortinget sitter smil og latter løst rundt Frp-bordene.
Listhaug har endret profil i mediene det siste året. Hun har definitivt funnet formet. I Frp har de åpenbart jobbet systematisk med en bredere profil for partilederen. Selv om hun fortsatt er opptatt av innvandring-, asyl- og integreringspolitikken, overskygger ikke disse temaene alt annet. Listhaug er blitt en partileder som taler om flere saker som opptar ulike grupper, som kriminalitet, sikkerhet, oljepolitikk, skatt, næringsliv, sykehus og skoler. Dermed når hun også lenger ut.
Fanger tidsånden
Målingstallene tyder på at Listhaug har fanget selve tidsånden i store deler av den norske befolkning anno høst 2024, særlig blant ungdom. Det må ikke undervurderes at hun har solid drahjelp sin markante ungdomsleder, Simen Velle. For tiden er han Norges mest hyllede ungdomsleder. God til å kommunisere og svært god til å fange opp det hans egen generasjon er opptatt av. Både Listhaug og Velle snakker på en måte mange kjenner seg igjen i. Ikke bare det: Både Listhaug, Velle og Frp passer inn i en internasjonal trend. Vi ser en massiv høyrebølge som ruller over store deler av verden. Det som kjennetegner lederne i disse partiene er måten de snakker på. Noen vil betegne det som «rett fra levra».
Selvsagt handler det mye om noen politiske saker som innvandring, kriminalpolitikk og identitetspolitikk. Flere høyrepartier som gjør det godt, har høy profil og høy tillit i disse sakene.
Denne tilliten kan overføres eller veksles inn i tillit i andre saker der Frp egentlig ikke står så sterkt. Det mest spektakulære eksempelet på en slik overføring av tillit må være at velgerne strømmer til Frp etter skolenedleggelser i innlandet. Mens Ap blir straffet grovt, håver Listhaug inn stemmer. Så besøkte hus også innlandet og snakket med ungdom der skoler skal legges ned. Disse går ikke til distriktspartiet Sp. De velger seg Frp, selv om det er åpenbart at Listhaug og hennes partifeller ikke kommer til å opprettholde disse skolene.
En generell tillit og entusiasme for et parti er ikke et nytt fenomen. Særlig unge og flytende velgere ønsker å være med på et lag i medvind. Omtrent på samme tidspunkt før forrige valg var Sp Norges største parti. Nå er det Frp som flyr høyt.
Hver fjerde norske velger oppgir at de ville stemt på Frp, dersom det var valg i dag. De siste ukene har flere meningsmålinger vist samme tendens. Det ble toppet med Vårt Lands måling denne uken der Frp var største parti med kruttsterke 27,4 prosent. Høyre måtte nøye seg med 21,5. Det er beste notering hos Vårt Land siden august 2009. Flere målinger viser på at det er oppnåelig for Frp og Høyre å få flertall alene. Kraftigst blåser det blant unge menn, og tendensen er ikke ny. Over halvparten av unge menn mellom 20–24 år stemte Høyre og Frp ved forrige valg.
Dersom Listhaug skal holde på disse løse velgerne er det vanskelig å sitte som regjeringens øverste leder
Statsminister Listhaug?
Mange spør seg nå: Kan Sylvi Listhaug bli Norges neste statsminister?
I Norge er det tradisjon for at det største partiet i en koalisjon har statsminister, selv om det finnes unntak. Når det er sagt, er det på ingen måte gitt at Listhaug vil bli statsminister selv om Frp skulle bli størst. Heller ikke om Høyre og Frp har flertall alene. Det er mange grunner til det.
For det første handler det om Frps plassering i det politiske landskapet. Frp er et fløyparti. Enhver koalisjon som søker regjeringsmakt vil tenke lenger fram enn kun en fireårsperiode. I et slikt perspektiv vil de to blå partiene kunne bli avhengig av andre borgerlige partier som Venstre og KrF. Disse har signalisert tydelig at de har en helt annen tillit til Erna Solberg enn til Listhaug og Frp.
Enkelt sagt er det Høyre som er limet på borgerlig side. Selvsagt handler det om Erna Solbergs pragmatiske og samlende personlighet. Men det handler også om realpolitikk. Rent politisk står Høyre nærmere både Venstre og KrF. Dette vet både Frp og de to små partiene.
Protestpartiet Frp
En annen grunn er denne: Frp er et ekte motstrømsparti. Store deler av velgermassen som nå siger til partiet er hverken lojale eller solid borgerlige. Tvert imot stemte mange av dem på Senterpartiet ved forrige valg. Noen av dem har også stemt Ap eller Bompengepartiet. Mange av dem som i dag sier de vil stemme på Frp er dypt utro velgere. De henger løst.
Dersom Listhaug skal holde på disse løse velgerne er det vanskelig å sitte som regjeringens øverste leder. En statsminister må ta ansvar for Norges utenrikspolitikk, nedskjæringer og innsparinger på statsbudsjettet, høye strøm- og matpriser. En statsminister må stå til ansvar for alt som er upopulært.
Da passer det Frp betydelig bedre å stå i en litt løsere sideposisjon, der de kan ta litt avstand fra regjeringen når det passer og så ta æren når det passer. Slik opptrådte Frp i forrige periode. De feiret rause veibudsjett, stram asylpolitikk og et kraftig nedskalert utviklingsbudsjett til land i sør. Men daværende Frp-leder tok også avstand fra kompromisser og saker der Frp tapte internt i regjeringen.
Frp som største ved valget
Frps lojale velgere har grunn til å være både glade og forventningsfulle fram mot valget i 2025. Alt tyder på at partiet kommer til å gjøre et godt valg. Men kommer de til å bli størst?
Det er slett ikke sikkert.
Den som husker høsten 2020, vet at Sp lå godt over 20 prosent på målingene trekvart år før valget. Avstanden til stortingsvalget var som nå. 1. desember 2020 meldte TV2 «Historisk måling: Nå leder Vedum Norges største parti – marerittet fortsetter for Siv Jensen». Sp lå på 22,1 prosent på denne desembermålingen. TV2 kunne også rapportere at Sp var større enn Arbeiderpartiet og Høyre. Siv Jensen og Frp var den store taperen. Enden på visa var at Sp fikk 13,5 prosent ved valget. Et svært godt valgresultat for Sp, rent historisk sett, men langt unna de 22,1 prosentene.
Meningsmålinger er meningsmålinger, og mange av dem preges av proteststemmer, særlig når det er lenge til valget. Det vet Sylvi Listhaug og det vet ikke minst Erna Solberg.