Leder

Styrker seg som nestlederfavoritt – Erik Lunde takket nei

Kjell Ingolf Ropstad er innstilt som ny partileder. Erik Lunde takket nei til å være nestlederkandidat. Dermed styrker Ingelin Noresjø sin posisjon som favoritt.

Erik Lunde, gruppeleder i bystyret i Oslo og rød sides mann i forhandlingslaget på Granavollen, har takket nei til å være kandidat til vervet som 2. nestleder. Det erfarer Vårt Land.

Dermed styrket Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland KrF, sitt kandidatur som soleklar favoritt.

Olaug Bollestad ventes å fortsette som første nestleder.

Allerede på tampen av januar hadde seks av 14 fylkeslag meldt inn at de ønsket seg henne som nestleder, viste Vårt Lands kartlegging den gang.

LES OGSÅ: Lunde og Noresjø er i tet – her er KrFs nestlederløp

Rød nestleder fra utenfor KrFs kjernefylker

Ingelin Noresjsø sto på rød side i KrFs retningsstrid og har sagt at hun ønsker nestledervervet.

– Jeg stiller som nestleder fordi jeg ønsker at KrF skal representere hele landet. Da må vi ha stemmer fra andre strøk enn dagens stortingsrepresentanter. Vi er viktige for å bygge KrF-organisasjonen og jeg kan være en ny stemme inn i KrF. Ønsket mitt er mer vektlegging av distrikts- og næringspolitikk, sa Noresjø til Vårt Land i slutten av januar.

Røde fylkeslag nordpå og utenfor KrFs kjernestrøk har presset på for å få «sin» nestleder og øke tyngden sin i partiets viktige sentralstyre.

LES OGSÅ: Krevende jakt på nye partitopper

Ropstad spurt om å bli partileder

Valgkomiteens innstilling til ny partiledelse i KrF blir trolig lagt fram ved 12-tiden tirsdag, ifølge statssekretær Julian Thomas Farner Clavert.

Der vil Kjell Ingolf Ropstads navn trone øverst, melder NTB.

Avgjørelsen faller på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.

– Jeg har gitt beskjed til valgkomiteen at jeg er villig til å påta meg den oppgaven partiet skulle be meg om. Jeg gleder meg uansett til å få realisert KrFs gode politikk og være en del av teamet som bygger partiet fremover, sier Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Etter at Olaug Bollestad og Hans Olav Syversen avblåste all lederdebatt, står han uten utfordrere.

LES OGSÅ: Bollestad avblåser all lederdebatt

Geografi og samling etter retningsstrid

Det er også knyttet spenning til valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre.

Ettersom dagens partiledelse, statsråder og stortingsrepresentanter er fullstendig dominert av KrFs kjernefylker på Sør- og Vestlandet, er det her fylkeslag fra resten av landet har satt inn støtet.

For dem er geografi vel så viktig som ståsted i retningsstriden.

– De delene av landet som ikke er dekket gjennom stortingsrepresentanter og statsråder må inn i sentralstyret. Det er Østlandsområdet, Trøndelag og Nord-Norge. De må vi ha med, sa Oluf Maurud i Hedmark KrF til Vårt Land i slutten av januar.

For flere er et ønske om å «forbli et landsdekkende parti» tett knyttet til et ønske om at det tas hensyn til tapende side i retningsstriden.

Rød side sto sterkest utenfor KrFs kjerneområder i sør og vest.

– Vi må finne en partiledelse og et sentralstyre som KrF-organisasjonen kjenner seg igjen i og som reflekterer sammensetningen av partiet, sa leder for valgkomiteen, Solveig Ege Tengesdal til Vårt Land i januar.

LES OGSÅ: Ropstad i Min tro: – Jeg tror ikke det var Guds plan at retningsvalget gikk sånn

Rødt flertall i dagens sentralstyre

Et flertall av medlemmene i dagens sentralstyre og landsstyre ønsket å følge Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Etter at KrF sa ja til å gå i regjering har imidlertid tillitsvalgte trukket seg eller meldt seg ut.

Hordalands fylkesleder, Dag Sele, var blant dem sa fra seg plassen sin i både sentralstyret og landsstyret.

Mer fra: Leder