Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Nylig kunne Vårt Land fortelle om svært utstrakt bruk av banning i den populære NRK-podkasten Berrum og Beyer snakker om greier. En opptelling fra den ferske episoden «Apefjell fjolls, pizzaheis og speedo», viser at de to programlederne rekker å banne 56 ganger i løpet av 68 minutter – nærmest ett banneord i minuttet.
Vårt Land-kommentator Åste Dokka har tidligere skrevet her i avisen at det skal gjøre vondt å banne. Slik oppleves det åpenbart ikke for de to programlederne, og heller ikke for deres redaksjonssjef, Ida Jevne, som tar duoen i forsvar med at «dette er en podkast med mer tull og fjas».
Å være seg selv?
Lars Berrum, som er den som drar frem desidert flest av banneordene i den nevnte podkasten, forsvarer seg med at han må få være seg selv. Det er mildt sagt en dårlig holdning å ta med seg inn i arbeidslivet, uansett hvor man jobber. De fleste yrker krever nemlig at man som arbeidstaker er bevisst på hvilken rolle man har.
Som NRK-ansatt, og særlig som programleder, bør man etterstrebe et godt og inkluderende språk. Dette er også klart formulert i NRKs retningslinjer for språk og banning. Der står det svart på hvitt at statskanalens medarbeidere «skal bruke et presist, relevant og inkluderende språk», og at de «skal unngå å bruke støtende ord med mindre det er gode redaksjonelle grunner til det».
Helt spesifikt står det også at banning skal unngås i NRK-innhold, «med mindre det er viktig for historien som skal fortelles».
NRK skal være et språklig forbilde, som både inspirerer og oppmuntrer til godt språk
— Vårt Land
[ Banner én gang i minuttet i NRKs mest populære podkast ]
Skal være forbilde
Retningslinjene er der av en grunn. NRK skal være et språklig forbilde, som både inspirerer og oppmuntrer til godt språk. Å banne én gang i minuttet er det motsatte av dette. At dette skjer i en av de mest populære podkastene NRK tilbyr, er noe rikskringkasteren bør ta tak i.
Det handler ikke om å sensurere. Det handler om å ta rollen som rikskringkaster på alvor.