Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Mange ganger i de senere år har elever på ulike skoler i Norge blitt hindret i å møtes i sine kristelige skolelag. Ledelsen i Norges kristelige student- og skoleungdomslag har stadig vekk gått i debatt for sine unge medlemmer, og de har selv stilt opp i mediene.
Vårt Land har fulgt opp journalistisk, både ved å intervjue involverte parter og ved å skrive ledere om sakene. Vår holdning er den at elever som ønsker å danne fellesskap rundt sine interesser er et gode for en skole, ikke et problem. Det at disse interessene er religiøse, gjør dem ikke vesensforskjellige fra sportslige eller kulturelle interesser. Ikke alle elever deler noe engasjement for sjakk, fotball eller tegning, men det er likevel vanskelig å se for seg at rektorer vil stoppe elever i å samles om slikt på skolen.
Livssynsnøytralitet finnes ikke, og det å knesette eller streve etter det, vil fungere repressivt
Livssynsåpent, ikke livssynsnøytralt
Vårt Lands engasjement i saken handler om viktige prinsipper. I og med at stat og kirke har løst opp mange av sine bånd, mener noen at det betyr at religion ikke skal ha noe i det offentlige rom å gjøre. På tross av gode og grundige vurderinger i NOU-en Et livssynsåpent samfunn (2013), er det stadig vekk nødvendig å slåss mot forestillingen om at Norge skal være et religionsnøytralt land. En slik nøytralitet finnes ikke, og det å knesette eller streve etter en, vil fungere repressivt.
Bør så ikke rektorer ha mulighet til å si nei til et skolelag eller en livssynsbasert forening på sin skole? Svaret er klart – det er jo. En skoleleder trenger armslag for å håndtere virkeligheten. Den er nemlig ofte ikke så prinsipiell, og kan innebære problemer som det er vanskelig å forutse hvis man bare forholder seg til en teoretisk verden.
Honnør til vedtak
Det er derfor helt på sin plass å gi honnør til Kristiansand kommune. Bystyrets oppvekstutvalg vedtok nemlig denne uken nye retningslinjer for elevinitierte aktiviteter i skoletiden. I dem heter det blant annet at skolene i Kristiansand kommune «skal fremme elevinitierte aktiviteter i skoletiden, og rektor skal som hovedregel tillate aktiviteter som kan bidra til å styrke skolemiljøet og det sosiale fellesskapet».
Å samles er viktig, også på arenaer som er laget primært for andre formål. Det er derfor det finnes firmafotball og nabolagskor. Hvorvidt samlingen skjer rundt en ball, et telys, et piano eller antikke tekster, bør være underordnet. Dersom aktiviteten utvikler seg til noe ekskluderende, usunt eller hemmende, er det viktig å kunne stanse den. Hvis ikke, er det bare for rektorene å bejuble elevens initiativ, organisasjonsevne og engasjement.
Kristiansand kommune bør få følge av flere!