Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Denne uken har Vårt Land lansert en podkast-serie ved navn Epleskrotten. Det er Kristine Banggren Gripsgård, som er debattleder i avisen, som er podkastens vert og idéskaper. I tillegg har mange andre Vårt Land-ansatte vært i sving, og Fritt Ord har gitt økonomisk støtte.
Vårt Land ønsker å bidra til samtalen om formidlingsmåter ved å vise frem hva som blir sagt og hvordan det treffer
Ungdom og seksualitet
Navnet på podkasten er hentet fra en metafor som har blitt brukt for å lære ungdom om seksualitet: Hver gang du ligger med noen uten å være gift, blir det tatt en bit av deg. Til sist er det bare skrotten igjen. Og hvem vil ha en epleskrott?
Podkastserien tar utgangspunkt i kristen forkynnelse om ungdom og seksualitet. Hvordan blir det formidlet, hva blir formidlet, og hvordan treffer det dem som hører på? Gripsgård har intervjuet ulike mennesker med ulike erfaringer. Noen av dem er glad for det de har hørt, og har hatt nytte av det i sitt liv. Andre har blitt påført skade. For andre igjen er det mer uklart hva som er årsaken til hva.
Har du lyst, har du lov?
Storsamfunnet er i endring. Etter den seksuelle revolusjon på 60- og 70-tallet, skilte den nye, allmenne seksualmoralen seg fra den tradisjonelle, kristne seksualmoralen. Siden den tid har det vært vanskelig for de nytenkende og de tradisjonelt tenkende å forstå hverandre. For ungdom som vokser opp midt i samfunnet, men med kristen påvirkning i tillegg, er det ikke gitt hvem som har rett.
Er det slik at hvis du har lyst, har du lov? Eller er det slik at Gud ønsker for oss at vi bare skal ha én partner gjennom livet, og at vi ikke bør ligge med vedkommende før vi er gift?
Synspunktene er mange, også innen kristenheten. Det er spesielt de konservative kirkesamfunnene og organisasjonene som har holdt fast ved at den eneste legitime rammen for sex er det heterofile ekteskapet. Andre deler av norsk kirkelighet anser ikke bryllupet som grensen mellom god og dårlig moral, men snakker om andre normer og tommelfingerregler.
Vi trenger grenser. Men hvordan snakker vi om dem på en god måte? Når kan de beste intensjoner gjøre skade? Finnes det metaforer som gir mening til en restriktiv linje uten å påføre skam eller annen skade? I tillegg til en debatt om hva som er gode grenser, trenger vi en debatt om hva som er gode formidlingsmåter.
Med Epleskrotten ønsker Vårt Land å bidra til den samtalen ved å vise frem noe av det som blir sagt og hvordan det treffer.