Øystein Magelssen,
Generalsekretær, KFUK-KFUM
Rektor og elevrådsleder mener at det er åndsfrihet ved Ålesund Folkehøgskole (VL 18.02). Det skulle da også bare mangle. Indremisjonsforbundet har rett til å stille de krav de vil om seksuell orientering og samlivsform blant sine ansatte. Derfor er det positivt at rektor Sæther (Vårt Land 10.02.) berømmer elevrådet for å synliggjøre bredden og elevmangfoldet. Det er samtidig vanskelig å ikke oppfatte deres kjøp av 150 regnbuearmbånd til elever og lærere, etter at skolens samlivskrav til ansatte ble kjent, som noe annet enn et rop om nettopp større frihet.
Uopplyst framstiling
KFUK-KFUM respekterer Indremisjonens rett til å mene og praktisere som de gjør. Vi har da heller ikke tatt til ordet for å endre lover og regelverk for å hindre dette. På spørsmål fra NRK og Vårt Land har vi imidlertid vært tydelige på at vi tenker og konkluderer annerledes. Dette er ikke et ønske om nøytralitet eller intoleranse. Det er uttrykk for en bibelsk begrunnet etikk som lar andre idealer og grunntanker avgjøre.
Det Indremisjonsforbundet forutsetter når det gjelder ansattes livsførsel, er i media fremstilt som standard ved kristne folkehøgskoler. En slik framstilling er uopplyst og lite respektfull og gir oss som konkluderer annerledes, en omdømmeutfordring. For KFUK-KFUM og våre mange folkehøgskoler, er det dette bildet vi må korrigere.
Kan fungere på idrettsbanen
Angrep er det beste forsvar, heter det. Det kan fungere godt på idrettsbanen. Særlig om nivået er høyt. Men i en debatt i åndsfrihetens navn, er angrep lite konstruktivt eller sympatisk. Da bør det i det minste kunne forventes et spill mer treffsikkert enn det Sæther og Bjørnsen her legger for dagen.
LES MER:
• Folkehøgskoler vil revurdere samlivskrav etter kritikk
• Ut mot mediene i folkehøyskolesaken: – Bevisst feilinformasjon om Indremisjonsforbundet
• Indremisjonsforbundets samlivskrav møter motstand fra elevråd ved egen skole
• Reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole: – Utrolig korttenkt, mener kristentopp