Verdidebatt

Bibeltroskapens holdning til homofili

Antagelig er Halvor Moxnes enig med meg i at Bibelen entydig uttaler seg negativt om homofile handlinger. Så hvorfor er det ikke er bibeltroskap å vektlegge akkurat dette?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Espen Ottosen

Teolog og filosof, forfatter av En annerledes vei

Halvor Moxnes har mange kommentarer til min bok En annerledes vei. Motstrøms om kjønn, kjærlighet og sex i Vårt Land 4. mars. Særlig viser han til teksten i 1. Mosebok 19 om Sodoma og Gomorra og spør: «Skjønner ikke Ottosen at å bruke homoseksuell voldtekt som begrunnelse for å forby sex i et kjærlighetsforhold er en fornærmelse mot voksne mennesker?»

Vanskelig å tolke teksten om Sodoma

Jo, jeg forstår det. Men spørsmålet treffer ikke argumentasjonen jeg fremfører. Teksten fra 1. Mosebok 19 får minimalt med plass på i min bok. Jeg understreker også at den inneholder mange elementer som det er vanskelig å tolke. Er det egentlig en tekst om viktigheten av gjestfrihet? Viser teksten at homoseksuelle overgrep ble forstått som mer alvorlige for noen tusen år siden enn heterofile overgrep?

Joda, jeg skriver at teksten om Sodoma og Gomorra åpenbart slår fast at «homoseksuelle handlinger ble betraktet som forkastelige». Det vil overraske meg om Moxnes er uenig i det. Men siden vi altså står overfor en fortelling, vil jeg være forsiktig med å bruke den normativt. I tillegg har jeg aldri tatt til orde for å forby homofilt samliv – som Moxnes tendensiøst antyder med sitt spørsmål. Kort sagt er det en avsporing at Moxnes bruker mye plass på fortellingen om Sodoma og Gomorra i sin kronikk.

Bibelen veileder oss i spørsmålet om homofili

Mitt grunnlag for å hevde at homofilt samliv er i strid med Guds vilje er derimot skapelsesberetningens ord om ekteskapet (1. Mos 2,24), Jesu ord om ekteskap og skilsmisse (se f.eks. Matt 19,3-12) og de ulike tekstene om temaet fra Paulus (Rom 1,26-27 1 Kor 6,9-10 og 1 Tim 1,10). Når det gjelder tekstene fra Paulus gir Bjørn Helge Sandvei en grundig gjennomgang av tekstenes budskap i et tillegg til slutt i min bok.

LES ANMELDELSEN: «Psykologiseringen over homofiles legning slår meg som dypt umoralsk»

Bibelen er relevant for dagens kristne

Det finnes altså mange bibeltekster som har gjort at den verdensvide kirke, med få unntak, i to tusen år har fastholdt at seksuallivet hører til i ekteskapet mellom mann og kvinne – og bare der. Hva gjør så Moxnes med tekstene? Jo, han avviser at de er relevante. Han viser til bispemøtets utredning «Sammen: Samliv og samlivsordninger i et kristent perspektiv» og slår fast at det finnes «oppfatninger om ekteskap og familie som tilhører en helt annen tid som vi ikke kan godta».

Jeg mener en slik holdning til teologisk arbeid forteller om det stikk motsatte av bibeltroskap. Det Moxnes gjør er å gi en bibelleser muligheten til å avvise bibelteksters relevans fordi disse hevdes å høre til i en annen tid. Hans utgangspunkt synes å være at Bibelens ord primært er ord fra mennesker – som vi dermed står fritt til å støtte eller forkaste ut fra hva vi finner at «er gagnlig og godt for mennesker».

Jeg ønsker ikke å forholde meg slik til Bibelen. Min overbevisning er at Bibelen som helhet er Guds åpenbarte ord. Og tekster som taler normativt om seksualitet, samliv og ekteskap vil jeg derfor betrakte som svært relevante også for dagens kristne.

Moxnes tar feil

Etter min mening veier det tung når vi skal vurdere homofilt samliv i dag at alle Bibelens tekster er entydig negative. Også Moxnes påpeker at «de aller fleste bibelforskere» er enige i at Paulus avviser homoseksuelle handlinger. Dessuten viser han ikke til en eneste tekst som sier noe annet om homofili. Derimot er han overbevist om at ikke noen bibeltekst, verken det Jesus sier om ekteskapet eller det Paulus sier om homofili, handler om det vi i dag forstår med begrepet «samliv». Dette definerer Moxnes som «et forhold mellom mennesker som er følelsesmessig og eventuelt fysisk, og som særlig brukes om et felles hushold for ektepar og samboere».

Jeg tror Moxnes tar feil om hva Bibelens tekster refererer til. Etter min mening er det nok å vise til Høysangen for å belegge at Bibelen absolutt er kjent med forhold mellom mennesker som «er følelsesmessig og eventuelt fysisk». I tillegg blir jo konsekvensen av hans argumentasjon at ikke en eneste tekst fra Bibelen om ekteskap og samliv har relevans for dagens kristne. Så hva skal vi da med bibeltolkning – eller idealer om bibeltroskap?

LES FLERE SAKER I DEBATTEN RUNDT OTTOSEN-BOKA:

Bokaktuell Espen Ottosen: «Seksuell legning har blitt et identitets­spørsmål»

Espen Ottosen svarer Hugdal: «Anmelderen møter de jeg har intervjuet i boken med stor mistenksomhet»

Anmelder Gunhild Maria Hugdal svarer Espen Ottosen: «Han er selektiv og ukritisk i boka si»

Sofie Braut ut mot Ottosen-kritikk: «Kunnskapslaus om alminneleg kristen forståing av ekteskap og sex»

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt