Liv Elin Indreiten
Nestleder for UNICEF Armenia, beboer i Armenia
Armenia har vært et rolig og fredelig land med positiv økonomisk utvikling de siste årene. Under velvetrevolusjonen i 2018 ble det gamle, autoritære regimet velta etter en fredelig folkeprotest. Landet fikk ny regjering og parlamentarisk styre. Nå truer koronaviruset idyllen. Hvis krisen varer ved og mange mister jobbene og inntektene sine, kan det bli tøffe tider i landet hvor 25 prosent av befolkningen regnes som fattige.
Ikke vant til Ipad og PC
Armenia fikk sitt første registrerte tilfelle av koronavirus importert av en mann som kom fra Iran 1. mars. Han og de han hadde møtt, ble isolerte. Så kom en italiener og en armensk kvinne fra Italia. Da begynte viruset å spre seg fort. 13. mars var det 8 tilfeller. I dag 3. april er det registrert 663 tilfeller og tallet stiger fort. Så langt rapporteres det at fire personer er døde av viruset i Armenia.
Den 16. mars ble det innført unntakstilstand. Det betyr at man skal ferdes ute så lite som mulig, alle skoler og restauranter er stengt, og bare samfunnsviktige jobber fungerer som vanlig. Hvis du går ut, må du ha med et utfylt skjema med adresse, formål og tidspunkt. Fra 2. april må man ha nok et skjema fra arbeidsgiver og ID-kort for å være ute. Politiet patruljerer og sjekker papirene, selv har jeg blitt stoppet flere ganger. Bare supermarkeder og apoteker er åpne nå. Det er stille i gatene.
Hjemmeskole er en stor utfordring i dette landet. Lærerne og elevene er ikke vant til å bruke Ipad og PC i undervisningen. Ikke alle familier har PC heller, så utfordringene står i kø. Noen familier har kanskje bare en PC på deling, slik at en mor som er lærer må undervise fra samme PC som sønnen skal følge forelesninger fra universitetet på, og lillesøster skal få sin 7. klasse-undervisning fra. Hva gjør man da?
LES OGSÅ: Derfor er mannen bak Sveriges korona-strategi så selvsikker
Bare sett begynnelsen
Heldigvis har vi i UNICEF erfaring fra andre alvorlige kriser. Den som ligner mest på koronaviruset, er ebola-epidemien som var i Vest-Afrika. Flere erfaringer derifra kan tilpasses og brukes i kampen mot koronaviruset, som for eksempel fjernundervisning via PC, TV og radio, om hvordan man skal vaske hendene på riktig måte, desinfisering og renhold av skoler, og rutiner for at barna og lærerne skal være trygge når skolene begynner å fungere igjen, for å nevne noe.
I løpet av bare litt over to uker har UNICEF Armenia greid å mobilisere ca. 3 millioner kroner for å kjøpe inn utstyr til regjeringen og Yerevan kommune. Det som er kjøpt på det lokale markedet har vi begynt å levere, mens vi venter på at viktig medisinsk utstyr skal komme fra utlandet.
Til nå har vi bare sett begynnelsen på en lang krise hjelp som sakte vil gå fra å være mest helsefokusert til å handle om sosiale og økonomiske tiltak. I Armenia dreier det seg om et løft for å få folk ut av ny men reell fattigdom på grunn av alle jobbene som går tapt på grunn når vi alle sitter hjemme.
LES OGSÅ: Frode Gryttens dikt om å holde seg hjemme
En dag om gangen
Det føles litt som at vi lever i George Orwells 1984, nå som mange av oss snart vil bli pålagt å installere en applikasjon i telefonen vår som skal spore smittebærere av koronaviruset, hvem de har vært sammen med og hvem vi har vært sammen med.
Det viktigste er å bevare optimismen istedenfor å synke ned i depresjon. Selv tar jeg en dag om gangen. Ukedagene og kveldene går rett og slett bare med til jobb, mens i helgene går det litt saktere, da blir det mange telefoner og meldinger til familie i Norge og England, og til venner over hele verden. Den sosiale distanseringen har fått oss til å bli bedre på å bry oss om hverandre.
LES OGSÅ: Ingeborg Misje Bergem: «I min livetid har aldri døden vært så til stede i samfunnet som nå»
Ring en venn
Nå har jeg blitt litt forkjøla, dermed blir det bare jobbing hjemmefra for min del. Når jeg trenger en klem i disse litt stressa tider, ja da får jeg en fra katten min. La oss fortsette å ta vare på hverandre! Ring en venn i dag!