Verdidebatt

Godt økumenisk klima i Norge

Olav Fykse Tveit kommer ikke til en splittet og polarisert norsk kristenhet, slik Alf Gjøsund hevder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Erhard Hermansen

Generalsekretær i Norges Kristne Råd

Under overskriften «Stemmen som samler» skriver Alf Gjøsund i en kommentar til vigslingen av Olav Fykse Tveit at den nye biskopen kommer til «en splittet norsk kirkevirkelighet» og til «en polarisert norsk kristenhet».

Fykse Tveit: En brobygger

La meg først av alt få uttrykke glede og takknemlighet over at Den norske kirke har fått Olav Fykse Tveit som ny biskop i Nidaros og preses i Bispemøtet. Norges Kristne Råd kjenner han som en raus leder med stor integritet. Han vil være en samlende lederskikkelse med sin evne til å leve seg inn i de ulike kirkesamfunnenes egenart.

Den norske kirke får en preses med bred økumenisk erfaring fra arbeidet som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd. Olav Fykse Tveit vil være en brobygger og kirkeleder som både Den norske kirke og hele det økumeniske fellesskapet i Norge vil nyte godt av. Men han kommer ikke til en splittet og polarisert norsk kristenhet, slik Alf Gjøsund hevder.

Vi lytter til hverandre

Relasjonene og samarbeidet mellom kirkene i Norge er svært godt. I Norge Kristne Råd, som samler bredden av kirkesamfunn i Norge, har vi lang erfaring for å møte ulikhet med respekt og å stå sammen om det viktigste, enheten i Kristus.

Vi lytter til hverandres troshistorier, lærer av hverandres ulike trosuttrykk og tradisjoner, og vi har et samtale- og samarbeidsklima i Norges Kristne Råd som er svært godt og som preges av tillitt og gjensidig respekt.

Kirkene i Norge har stått samlet i arbeidet for flyktninger, trosfrihet, vern om menneskeverd og skaperverk, for å nevne noe. Selv om dette er krevende tema med ulike meninger i samfunnsdebatten, har vi som kirke samlet oss om det vi kan gjøre sammen.

Vi spiller på lag

For omtrent ett år siden analyserte Alf Gjøsund kirke-Norge og etterlyste «en styrking av det kristne samarbeidsprosjektet», og han spurte om det er mulig for kirkene i Norge å bli ett. Er det i det minste mulig i noen overordnede samarbeidsprosjekter, eller å ha en stemme som uttaler seg samlende om spørsmål kirkene er enige om?

Vi ikke bare tror at vi kan det, men erfarer det. Som et økumenisk råd ønsker vi å fylle rommet mellom kirkene, skape møteplasser og arenaer for dialog og samhandling. Mange års arbeid har båret frukter. I dag opplever vi at kirkene i Norge spiller på samme lag. Vi forstår at polarisering og splittelse er mer spennende for pressen, men i dette tilfelle er karakteristikkene til Gjøsund lite saksvarende.

Men arbeidet for å synliggjøre enheten, gitt oss i Kristus, fortsetter, og vi gleder oss over at Den norske kirkes nye preses vil være med å bidra sammen med de andre kirkesamfunnene i Norge.

LES MER:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt