Verdidebatt

Voksnes grenseløse egoisme

ALKOHOL: Det skulle tatt seg ut om ungene stilte seg i en lang kø slik som de voksne. Som «besøk en venn-kø» eller «leksehjelp-kø» - fordi de bare må ha det. Er det det som skal til for å bli sett?

«Kampen for tilværelsen» er et maleri av Christian Krohg. Bildet spres i skrivende stund i manipulert utgave på Facebook, og er blitt et levende bevis på at dagens vinmonopolkøer faktisk kan sammenligne med 1800-tallets brødkø. Motivet i maleriet fra 1880 viser utdelingen av brød til fattige barn fra en bakerforretning i hovedstaden, og er nå altså omgjort til utdeling av alkohol til de voksne fra Vinmonopolet.

Kampen for tilværelsen

Da nærmere én million innbyggere våknet til beskjeden om at samfunnet måtte stenge ned på grunn av et utbrudd av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo, stengte nær sagt alle butikker, med unntak av matbutikker og apotek. Dermed hopet køene seg opp i vinmonopolene i nabokommunene, som enda ikke var omfattet av de strenge tiltakene.

Og bare ett døgn senere besluttet regjeringen at de likevel skal holde åpent – dette etter anbefaling fra både Helsedirektoratet og FHI. Hvorfor? Blant annet for å redusere reising ut av kommunene. Regjeringens politikk på dette området virker vinglete og lite gjennomtenkt. Det dreier seg vel heller om at de som skriker høyest blir hørt.

Hva om ungene sto i «besøk en venn-kø»?

Jeg forstår at det kan være helsefaglige grunner for å åpne Vinmonopolene igjen, og jeg har respekt og forståelse for de som har problemer med alkohol, men de kan likevel få dekket sitt alkoholbehov gjennom ølsalg fra ordinære butikker.

De små følger reglene regjeringen lager fordi de tenker på andre enn seg selv

—  Marit Barene

Jeg skjønner også at regjeringen har mange hensyn å ta, men denne gang har de prioritert feil! Hvorfor blir barn og unge alltid prioritert sist? De neste ukene må barn og unge i ti kommuner i Osloregionen leve med svært strenge tiltak som stans i breddeidrett og andre fritidsaktiviteter i tillegg til at lekeland, badeland, bibliotek og kino holdes stengt. Vinmonopolene fikk åpne igjen etter ett døgn, men ingen av barnas tiltak ble vurdert lettet på.

Det skulle tatt seg ut om ungene stilte seg i lang, lang kø slik som de voksne - ikke i polkø så klart, men i spark på målet-kø, besøk en venn-kø eller leksehjelp-kø fordi de ikke kan leve uten og fordi de må ha det. Er det det som skal til for at de små skal bli sett?

Marit Barene, Generalsekretær i DNT Edru Livsstil

Er polet viktigere enn skolen?

For nok en gang er det de små som rammes hardest. Skolene er på rødt nivå og ungene mister undervisning, fritidstilbud og treningshaller er stengt, og våre små håpefulle må unngå vennebesøk. Men har noen hørt dem protestere? Det tviler jeg på. De små følger reglene regjeringen lager fordi de tenker på andre enn seg selv, fordi de tror at regjeringens prioriteringer er for alles beste, fordi de ikke er egoister.

Men regjeringen lar seg tydeligvis ikke imponere av vår lydige og pliktoppfyllende kommende generasjon. Til og med voksnes tilgang til polvarer blir prioritert foran ungene. Regjeringen har på sett og vis sagt at Vinmonopolet er viktigere enn skolen, fotballen og vennene. Ikke lenger enn én dag maktet regjeringen å holde vinmonopolet stengt før det ble ramaskrik og kø – og før regjeringen ga etter.

Regjeringen har på sett og vis sagt at Vinmonopolet er viktigere enn skolen, fotballen og vennene.

—  Marit Barene

Voksnes grenseløse egoisme

Tør jeg nevne «voksnes grenseløse egoisme»? Eller vil det føre til nok et ramaskrik?Jeg tar likevel sjansen. Administrerende direktør for Vinmonopolet, Elisabeth Hunter, opplyser til NRK at det på lørdag var stor vekst i butikkene i områdene rundt der de 45 vinmonopolene var stengt. På landsbasis ble det solgt 477.000 liter denne dagen, en økning på 73 prosent mot lørdagen før.

Og mens voksne står i kø og reiser over kommunegrenser for å få fylt opp barskapet, sitter de små som taperne. Skolene stenges, trening settes på vent, besøk hos venner forbys, og jeg tviler på at ungene finner trøst i at mor og far har fri tilgang til polvarer. Noen av dem får antakeligvis til og med fremtiden ødelagt.

Mer fra: Verdidebatt