Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier i et intervju i Vårt Land 16. juni: «En kirke som vil være levende, må hele tiden våge å prøve nye ting». Det er en krevende utfordring å være kirke i Europa og Norge i en tid der pilene peker nedover. I Vårt Land 17. juni står det at andelen av den norske befolkningen som er medlem i Den norske kirke (DNK) falt fra 71,3 prosent i 2016 til 64,9 prosent i 2021. Dåpsstatistikken gikk ned fra 80 prosent i 2001 til 48 prosent i 2021. Konfirmasjonstallene gikk ned fra 60 prosent av 15-åringene i 2016 til 51,6 prosent i 2021.
Vi kan ikke tillate oss at motløshetens ånd får bre seg i kirken! Det store spørsmålet vi ønsker å løfte frem, er hvordan vi skal møte denne utfordringen.
NMS har i 180 år sendt ut misjonærer og drevet internasjonalt samarbeid. Den lutherske kirken på Madagaskar, som NMS har fått være med å starte, opplever en eventyrlig vekst med cirka to nye menighetsplantinger i uken. Mekane Yesu kirken i Etiopia har vokst til å bli den største lutherske kirken i verden. Kirker norske misjonærer har vært med å starte opp, trenger fremdeles støtte og hjelp, men ikke til evangelisering og menighetsbygging. Det klarer de utmerket godt selv. På det området er utfordringene i Europa større.
Det er dette vi ser blant den yngre generasjonen i England hvor Jesus blir forstått som et banneord eller navnet på en fotballspiller
I snart 40 år har NMS hatt misjonærer i Europa. Den manglende overleveringen av kristen tro i Europa fra en generasjon til neste er en av hovedårsakene til nedgangen for kirkene. Det tar kun to generasjoner før all referanse til kristen tro forsvinner. Det er dette vi ser blant den yngre generasjonen i England hvor Jesus blir forstått som et banneord eller navnet på en fotballspiller, og hvor den religiøse referansen til navnet Jesus er bortimot ukjent.
Norge trenger misjon-impulser
I over 20 år har NMS også hatt misjonalt nybrottsarbeid i Norge. Også vi trenger misjonale impulser. Erfaringer og kompetanse fra globalt kirkesamarbeid og misjon er blitt relevant også her. For å møte nye utfordringer, gikk blant annet hjemkomne misjonsprester inn i forskjellige innovative pionerarbeid. DNK har i disse årene vist vilje til samarbeid om nytenkning både på bispedømme- og menighetsrådsnivå. 27 forskjellige pionerprosjekter har blitt startet innenfor DNK i samarbeid med NMS. Noen prosjekter er nye menigheter i nybyggerstrøk uten kirke, andre er internasjonale menigheter for å inkludere migranter inn i DNK, og den tredje kategorien er menighetsfellesskap for unge-voksne og ungdom.
Menighetsnettverket til NMS ble startet for å støtte og hjelpe pionerene, og ta vare på den erfaring og kompetanse som ble opparbeidet. De siste årene har også misjonærer i Europa og partnere i samarbeidskirkene i Europa deltatt slik at vi nå har et europeisk nettverk. Også vanlige soknemenigheter har blitt med for å få inspirasjon. Vi ønsker flere velkommen inn i læringsfellesskapet. Det aller nyeste i denne sammenheng er et samarbeid med Norges Kristne Råd: «Kirke på nye måter/Fresh expressions». Vi tror et bredere økumenisk samarbeid både er riktig og nødvendig for at fornyelse skal kunne skje, samtidig som NMS har en særlig rolle i og kjærlighet for vår folkekirke i by og bygd.
Pionerarbeid nytter
Årlig samles NMS menighetsnettverk i fire dager. I år var samlingen i Carlisle bispedømme i Nord-England hvor NMS har samarbeidet om ulike pionerprosjekter i 12 år. NMS-misjonærene Solgunn Smith, Kristian Tjemsland og Leah Tjemsland har sammen med en god del ettåringer vært med å styrke ungdomsarbeidet i bispedømmet. Biskop James Newcome kunne fortelle at ungdomsarbeidet gikk ned med hele 60 prosent på 1990-tallet. Church of England har ikke den samme tradisjonen med konfirmasjon for 14-15-åringer som DNK. Før de startet med pionerarbeid blant unge, hadde kirken kontakt med kun omkring 200 ungdommer tilknyttet menighetsarbeid i hele bispedømmet. Nå, ti år senere, kan de telle mer enn 2000. Det viser at pionerarbeid nytter.
DNK har en større kontaktflate mot ungdom. Selv om statistikken går ned, gleder det oss at 50 prosent av alle norske 15-åringer gjennomfører konfirmasjonsforberedelser og dermed får en god kontakt med lokalmenigheten. Ja, vi tror at de også får et møte med Gud!
[ En av tre unge har ikke lest i Bibelen: – Desto viktigere å dele den ut ]
Kreative trosopplæringstiltak har utvidet møtepunkt med barn, ungdom, familier og kirken. Kirken i Norge er fortsatt sterkere knyttet til folket enn i England, men vi går dessverre foreløpig i samme retning ifølge statistikken. Derfor er tiden vi nå er inne i, utrolig viktig. Det må i enda større grad mobiliseres og samle alle gode krefter for i hvert fall å gjøre et forsøk på å snu utviklingen. I denne situasjonen kan erfaringene fra nabolandet i vest være verdifulle.
Vi tror at pionerene som tør å gå foran og prøve å feile, kommer til å spille en nøkkelrolle i tiden som kommer
Kreativt fellesskap for alle generasjoner
Utfordringene i England med nedadgående oppslutning om kirken har ført til en strategisk satsning på pionerarbeid og innovasjon. Vi tror at pionerene som tør å gå foran og prøve å feile, kommer til å spille en nøkkelrolle i tiden som kommer. Det pionerarbeidet som har hatt størst misjonal innvirkning i Church of England er Messy Church. Det er et kreativt menighetsfellesskap for alle generasjoner der mat, gjerne middag, er en viktig ingrediens. Forskning i England viser at 60 prosent av deltagerne i Messy Church er «non-churched» og «de-churched». Ikke noe annet tiltak i England har evnet å engasjere så bredt.
Vi gleder oss over at Randaberg menighet har fått trosopplæringsprisen i 2021 for å ta på seg å være pioner-menighet og prøve ut Messy Church i Norge. NMS ønsker å være med å legge til rette for å bygge opp en Messy Church- organisasjon i Norge.
Det er mye flott pionerarbeid som allerede skjer i Norge som for eksempel i Fossum menighet i Groruddalen og Tromsø internasjonale menighet hvor mennesker fra ulike land blir inkludert som ressurser i DNK. Det vokser også opp menigheter i nybyggerstrøk slik som Bogafjell i Sandnes, og Revetal og Spikkestad i Tunsberg. I Stavanger har 16 menigheter gått sammen med NMS for å starte opp Ukirke for ungdom og unge voksne.
Innovasjon må heies frem i DNK
Vi gleder oss også over initiativ på overordnet plan i DNK som løfter frem økumenisk samarbeid og mangfoldige gudstjenester som to av åtte kjennetegn for DNK i Kirkerådets satsning på en mer flerkulturell kirke, jamfør Kirkerådets handlingsplan for kristne migranter.
Innovasjon må i enda større grad settes på dagsorden og ikke minst heies frem i DNK. Hva er behovet i dag og hva er det Gud vil sette i gang? Vi gleder oss samtidig over alt det gode tradisjonelle arbeidet som ruller og går og når ut til det norske folk. Kanskje kan vi lære noe av våre anglikanske søsken som praktiserer en «mixed ecology», hvor gammelt og nytt får vokse side om side i et frodig mangfold. Gammel vin er best – men uten ny vin, tar vinen slutt.