Verdidebatt

For høy promille på Oslos høyrekant

POLITIKK: 17. mai er barnas dag. Forstå den som kan at Høyre, Venstre og Frp har presset gjennom fri skjenking fra klokken 08 om morgenen.

Eller, det stemmer ikke, for Oslo-byrådet vedtok faktisk skjenkestart fra klokken 08 alle dager, hele året.

Byrådet med Høyre, Venstre og Frp fikk gjennom utvida skjenketider på kort tid, for å sikre at utesteder i hovedstaden nå skal få servere øl og vin samtidig som 30 000 barn fyller sentrumsgatene 17. mai.

Byråd for kultur og næring, Anita Leivik North fra Høyre, har argumentert med at skjenking fra morgengry ikke vil føre til mer, men mindre fyll.

Det er en kraftig undervurdering, for å si det mildt. Som Aftenposten på lederplass 30. april så treffende skrev, må byrådet ha meislet ut forslaget og retorikken sin på nachspiel. KrF var heldigvis ikke med der. For KrF, som for de fleste, er det klart at økt tilgjengelighet bare fører til at folk drikker mer.

17. mai er barnas dag. Da trenger det ikke være champagnefrokoster eller ølservering i sentrumsgatene allerede før barnetogene med titusenvis setter i gang fra klokken 10.

Valg 2019. Valgvake Krf. Kjell Ingolf Ropstad

90.000 barn

For oppi alt dette er det også sårbare grupper som fortviler. Barn er blant de mest følsomme for voksne som endrer adferd i ruset tilstand. Over 90.000 barn opplever allerede i dag at minst én forelder drikker for mye i løpet av året, ifølge FHI.

Hensynet til for eksempel barn i familier med alkoholmisbruk må gå foran ønsket om mer skjenking. Som Mímir Kristjánsson fikk sagt så godt til Vårt Land: «Ingen har behov for å kjøpe alkohol før klokka 12, mens vi er mange som har behov for at ølsalget er stengt fram til barnetoget er gått».

Mer enn noe burde Høyre med flere være observante på at det ikke siden 90-tallet har vært registrert flere nordmenn som drikker seg i hjel

KrF vil hegne om den strenge og rettferdige reguleringen av norsk alkoholpolitikk. Begrenset tilgjengelighet er selve bærebjelken og så forankra i lov og folkesjel. Det er slik vi for eksempel har innrettet Vinmonopolet, avgiftene og nettopp tidspunktene for salg og skjenking.

Kulturskapende signal

Å holde seg for gode for videre utglidninger er selvfølgelig ikke det som løser alle utfordringer alkoholen byr på, men det er et kulturskapende signal, som også begrenser impulsive kjøp.

Mer enn noe burde Høyre med flere være observante på at det ikke siden 90-tallet har vært registrert flere nordmenn som drikker seg i hjel. Bak tallene er det vel så mange flere som blir syke og mister friske leveår som følge av alkoholbruk.

Alt dette skjer samtidig som partiet i andre sammenhenger fremhever målet om å begrense skader forårsaket av alkohol, og å begrense forbruket til nordmenn generelt.

Barnas beste

Da henger det ikke på greip at Oslo-byrådet i tillegg prøvde å få gjennom skjenking av brennevin, også fra klokken 08. Heldigvis stoppet forbudet nedfelt i alkoholloven denne høye promillen som tilsynelatende ruver på Oslos høyrekant.

For meg er det klart: Vi trenger ikke mer alkohol i bysentrum, idretten eller i høytidene. Det er til det beste for barn, sårbare grupper og næringslivet selv, tror jeg.

Mer fra: Verdidebatt