Nyheter

Rekordsalg av geiter

Nettbutikker avgjørende for det gode salget.

Fikk du en bestemor, jakokse eller klimagris til jul? Alternative julegaver har solgt bedre enn noen gang.

Aldri har tilbudet av alternative julegaver fra bistandsorganisasjonene vært større enn denne jula – og aldri før har gavene som breker og nøffer for en bedre verden solgt for så store summer.

– De etiske gavene er i vinden nå, mener markedssjef Grazyna Samsel i Flyktningehjelpen.

Fem klikk. For første gang har Flyktningehjelpen hatt nettbutikk hvor det er mulig å kjøpe geiter, høner og skolepulter. Den faktiske geita går til internflyktninger i Uganda. Den som kjøper geita i Norge får et gavekort eller t-skjorte med geitemotiv som de kan gi bort i julegave. Da 2007 ebbet ut, hadde nettbutikken til Flyktningehjelpen solgt for rett under 5 millioner kroner.

En god nettbutikk er viktig for salget, mener markedssjefen.

– De som besøker nettbutikken skal handle intuitivt. Hvis det må mer enn fem klikk til for å handle, faller mange fra, sier hun.

Flest kunder klikket geitene oppi handlekurva.

– Geiter er sympatiske dyr som passer for alle. Alt på en geit kan brukes; både melka, skinnet og kjøttet, sier Samsel.

Økt konkurranse. Også i Kirkens Nødhjelp har geitegavene solgt godt, men kyllingene har gått enda fortere unna. Hele 11.000 symbolske kyllinger lå under norske juletrær i år, fulgt av 9.000 geiter og 5.000 griser. Foreløpige tall viser at bistandsorganisasjonen har omsatt «gaver som forandrer verden» for 9,1 millioner kroner. Det er over to millioner mer enn i 2006. Da var Kirkens Nødhjelp alene om å tilby denne typen gaver i stor skala.

– Det er veldig positivt at flere tilbyr alternative gaver. Den økte konkurransen har ikke bidratt i negativ retning for vår del, sier kommunikasjons- og innsamlingssjef Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp.

Klimagris. Også Tibetmisjonen er veldig fornøyd med salget av alternative julegaver. De solgte 122 jakokser og fikk inn 45.000 kroner som skal gå til utviklingsarbeid i Tibet.

Marianne Næss i Tibetmisjonen er spesielt glad for at det ikke bare er Tibetsmisjonens kjernegruppe som har kjøpt jakokser.

– En del av dem som har kjøpt, er nye navn for oss, sier hun.

Også hos Det Norske Misjonsselskap sitter en fornøyd markeds- og informasjonsleder. Misjonsselskapet solgte 300-400 klimagriser, og har fått inn rundt 100.000 kroner på det.

– Det er 100.000 ganger bedre enn vi trodde. Vi hadde egentlig ikke planlagt noe og kom seint i gang, sier Trond Hjorteland og lover at det blir klimagris til neste jul også.

Billigst best. De billigste gavene selger best, rapporterer både små og store hjelpeorganisasjoner.

Slageren hos Utviklingsfondet var «eventyrskogen» til 200 kroner. Eslene til 900 kroner gikk det bare 10 av.

Kommunikasjonssjef Tone Dalen er fornøyd med de 186.400 kroner fondet fikk inn på julegavesalg.

Også hos Norsk Folkehjelp gikk det mest av de billigste gavene. Minefri skolevei til 100 kroner var mest populær, fulgt av minehund til 150 kroner.

Så langt ser det ut til Folkehjelpen har solgt symbolske gaver for 1, 3 millioner. Det er mer enn seks ganger mer enn året før.

– Vi har hengt oss på Kirkens Nødhjelp som startet det hele i fjor. Det blir flere og flere om beinet, men vi har ulike gaver, sier kommunikasjonsrådgiver Tanja Kobro i Norsk Folkehjelp.

Bestemor. Det er mange dyr blant de alternative julegavene, men det som har solgt best hos Unicef er bestemødre. For 240 kroner hjelper givere bestemødre i Kenya og Malawi med å ta vare på barnebarna.

– Bestemor ble en populær julegave fordi det er så konkret, tror Unicefs kommunikasjonssjef Janne E. Rathke.

Foreløpige tall viser at Unicef har fått inn i underkant av 1,9 millioner på julegavesalget. Bestemødre ble kjøpt for en halv million, noe som tilsvarer omsetningsøkningen fra året før.

Også Redd Barnas nettbutikk er godt besøkt. Privatpersoner har kjøpt til sammen 6775 alternative julegaver. Det gir i underkant av 1,4 millioner kroner til Redd Barnas skoleprosjekter.

Mer fra: Nyheter