Nyheter

Ny rekord i antall Nobel-nominasjoner

241 forslag er kommet inn til fredsprisen.

Stadig flere blir nominert til Nobels fredspris. Nobelkomiteen har i år fått inn 241 nominasjoner til prisen, hvorav 53 er organisasjoner.

– Det er det høyeste antall nominasjoner noensinne, sier Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til NTB.

Den forrige rekorden var 237 nominasjoner til prisen i fjor. I 2009 var det 205 nominasjoner og i 2008 197.

– Så det går oppover nesten hvert år. Det har vært en kolossal økning de siste årene, sier Lundestad.

Nobelinstituttet oppgir aldri hvilke nominasjoner de har fått. I den grad nominasjonene er kjent, er det ren gjetning eller fordi de som nominerer kandidater, selv oppgir det.

LES MER: SV-politiker foreslår WikiLeaks til Nobels fredspris

Første møte. Fristen for å nominere kandidater var 1. februar, og Nobelkomiteen holdt sitt første møte mandag. Da kunne komiteens medlemmer selv supplere listen med eventuelle egne forslag.

På sitt første møte blir det også bestemt hvilke kandidater det skal lages en kort utredning om, og etter det andre møtet, som finner sted i månedsskiftet april-mai, er det færre enn ti kandidater igjen på listen.

– Vi bruker lite tid til de mange, og mye tid på de få, sier Lundestad.

LES MER: H og KrF: Cubansk dissident bør få fredsprisen

Mange med nominasjonsrett. De som har rett til å nominere kandidater, er blant andre tidligere fredsprisvinnere, medlemmer av regjeringer og nasjonalforsamlinger og professorer i bestemte fag på universiteter over hele verden.

Lundestad sier at de flittigste til å nominere er medlemmer av Stortinget og den amerikanske Kongressen. Men også fra Riksdagen i Sverige og Bundestag i Tyskland kommer mange nominasjoner.

– Det er tusener på tusener som har rett til å nominere. Mange har ikke anelse om at de har nominasjonsrett, sier Lundestad.

LES MER: Fredspris til 'tom stol'

Etterdønninger. Nobels fredspris er etter manges mening den mest prestisjefylte fredsprisen i verden, og tildelingen følges med intens interesse kloden rundt

Derfor tok Kina det så tungt at prisen i fjor ble gitt til dissidenten Liu Xiaobo, og etterdønningene fortsetter ennå i dag.

Kina vil ikke innse at Nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen, og norske myndigheter og norsk næringsliv har møtt en stadig kaldere skulder i Kina siden tildelingen. Ingenting tyder på at det går over med det første.

LES MER: Kina: Nobelkomiteen viser mangel på respekt

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter