Nyheter

Sp med nye bremser mot ultralyd

Vil binde Jens og regjeringen. Men partiet er selv tungt splittet.

Under Senterpartiets landsstyremøte på Gardermoen vedtok partiet et krav til regjeringen: Skal noe av bioteknologiloven endres, må det fremmes en egen stortingsmelding først.

Den må ta for seg hele spekteret av nye utfordringer – ikke bare ultralyd. Sp aksepterer ikke bit-for-bit-vedtak om bioteknologi.

Tøffe fronter. Men før de kom så langt, avslørte debattrunden et splittet parti der fronter sto mot hverandre.

Både Sp-leder Liv Signe Navarsete og nestleder Trygve Slagsvold Vedum måtte engasjere seg direkte for å unngå en splittende og opprivende avstemning.

Hete runder. – Konklusjonen er at vi krever en samfunnsdebatt først. Vi aksepterer ikke at enkeltsaker om bioteknologi gjennomføres enkeltvis, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete om den vedtatte uttalelsen.

Det siste året har det vært het samfunnsdebatt om tidlig ultralyd, eggdonasjon og sider ved surrogati. Dersom det skulle komme fremstøt fra regjeringshold eller faginstanser om tidlig utralyd, vil Sp nå stemme mot dersom regjeringen ikke fremmer en samlet pakke med bred debatt.

Toppskepsis. Både SV og Sp avlyste debatter om stridstemaet tidlig ultralyd under landsmøtene i vår. I begge partier er et flertall av regjeringsmedlemmene skeptiske til innføring av obligatorisk tidlig ultralyd.

Unntaket var Sp-statsråd og nestleder Ola Borten Moe. Under vårens landsmøte førte han an og foreslo åpning for tidlig ultralyd i 12. uke. Den gang skapte det rabalder.

Borten parkert. Talere fryktet velgerflukt. Forslaget ble derfor parkert og i stedet oversendt partiets landsstyre. Neste runde skulle foregå i landsstyret – altså nå i oktober.

– Vi har gjennomført en høring i partiapparatet og den viser restriktive holdninger i Sp til biopolitikk, innledet partileder Navarsete før debatten startet.

Splittende. Den ble etter hvert faretruende splittende. Helsetalskvinne Kjersti Toppe ønsket et klart nei til tidlig ultralyd der og da, ikke bare ønsket om bred debatt og stortingsmelding.

Ola Borten Mo påpekte at saken inneholder sentrum-periferi-konflikter:

– Det er folk i byene som har tilgang til tidlig ultralyd, sa han.

Lundteigen-forslag. Per Olaf Lundteigen fremmet forslaget helsetalskvinne Toppe ønsket.

– Vi må si nei, nå, sa han.

Da holdt det på å ende med åpen kamp i salen hos et «valgskadd» parti.

Sp-toppene fikk til slutt bremset sine egne stridigheter. Gjennom en avstemning ble det avvist å ta opp Lundteigens ultralydnei til votering. Og partiet var igjen «samlet».

Sp-knepet. Internt i Sp tror man Aps helsestatsråd først kan komme til å presentere en bioteknologisk gjennomgang neste høst – altså i 2012. Men det er frykt for at departementet kan legge føringer for «utglidning» før den tid.

Derfor reises altså kravet om at slike knep skal utløse en stortingsmelding.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter