Nyheter

Fastlegene blir lettere tilgjengelige

Fra nyttår skal du normalt få svar hos legen innen to minutter og time innen fem dager.

Helseministeren bøyde av for kritikken fra fastlegene og droppet de mest omstridte forslagene i ny forskrift.

Fastlegeforskriften har vært gjenstand for mye debatt, men både pasienter og leger var tålelig fornøyd da den endelige forskriften var klar onsdag.

Fra nyttår skal du normalt få svar hos legen innen to minutter og time innen fem dager. Timebestilling skal være tilgjengelig på sms og epost. Legene får større krav til å dra på hjemmebesøk og drive oppfølging og koordinering for pasienter som trenger det.

Økt tilgjengelighet og kvalitetskrav ligger i bunn for forskriften, ifølge helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

– Det er viktig at vi får et likeverdig tilbud i hele landet, sier hun.

Protester førte fram. Forskriften har vært gjenstand for stor motstand fra legehold. Da forslaget kom ved juletider i fjor, mobiliserte fastlegene kraftig. Strøm-Erichsen fikk oversendt protestbrev og skarpe høringsuttalelser. Protestene har til dels ført fram.

– Jeg må si at det gjorde inntrykk på meg da jeg fikk 2.700 underskrifter på kontoret mitt. Jeg tok bekymringen både fra fastlegene og fra Legeforeningen veldig på alvor. De var bekymret for at det ville bli for mange administrative oppgaver og for mange krav, sier Strøm-Erichsen.

Den nye forskriften er mindre bastant og detaljstyrt i formuleringene. Legene får dermed mer rom til å prioritere pasienter ut fra medisinskfaglig vurdering. Legene selv slipper å gjøre brukerundersøkelser – det skal kommunene gjøre.

– Vi har vært opptatt av at legene skulle få mulighet for å prioritere egne listepasient, det har de fått, sier president Hege Gjessing i Legeforeningen.

Mangler ris bak speilet. I det opprinnelige forslaget ville leger som ikke fulgte opp sine plikter, møte økonomiske sanksjoner. Dette er nå tatt ut. I stedet skal kommuneorganisasjonen KS og Legeforeningen diskutere seg fram til hva slags oppfølging man skal ha.

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS spør hva kommunene nå skal gjøre i de tilfeller der leger ikke leverer de tjenester de skal.

– Forskriften burde etter vårt syn vært mer konkret når det gjelder å slå fast fastlegenes ansvar og plikter overfor pasientene og kommunene som ansvarlig myndighet. Ansvar og myndighet må gå hånd i hånd, mener Vågeng.

Helseministeren mener pasientene bør følge opp selv hvis man ikke får svar på telefon eller time i rimelig tid.

– Hvis ikke fastlegen gjør det, er det sånn at pasienten kan bytte fastlege. Kommunen har også et ansvar for å sørge for at fastlegen ikke har altfor mye å gjøre, sier hun.

Regjeringen vil bidra økonomisk overfor kommunene, slik at det skal bli lettere å rekruttere leger. Strøm-Erichsen innfører en tilskuddsordning på 300.000 kroner der kommunene kan søke om midler for å rekruttere flere fastleger.

Fornøyde pasienter. Norsk pasientforening og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er begge positive.

– En gledens dag, utbasunerte generalsekretær Guro Birkeland i Pasientforeningen.

– Det er de alvorlig syke og kronisk syke som virkelig tester ordningen. De har gitt tilbakemelding om tilgjengelighet har vært for dårlig, og det har vi lagt stor vekt på. Samtidig er ordningen blitt mer fleksibel slik at det er rom for prioriteringer, sier hun.

Forskriften vil blant annet bidra til å tydeliggjøre i større grad fastlegenes ansvar for egne listepasienter, mener FFO.

– Dessuten vil den tydeliggjøre at fastlegene er en del av kommunens helse- og omsorgstjeneste og at de har et koordineringsansvar overfor pasientene sine, sier generalsekretær Liv Arum.

Fastlegeforskriften skal evalueres innen to år.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter