Nyheter

Høyre ber spiralnektere si opp legejobben

Regjeringspartiet øker presset: Fastleger med reservasjons­ønsker må finne en annen 
jobb.

– Hvis det er forhold i jobben som strider mot legens samvittighet, så er det bare sånn. Da må kommunen finne nye leger, sier Kristin Ørmen Johnsen, medlem av helsekomiteen for Høyre på Stortinget.

Forrige uke sa reservasjons­legene Ole-Andre Skalstad og Dag Sele opp sine fastlegeavtaler­ med Bø kommune. De opplever at de ikke kan fortsette i jobben.

LES OGSÅ: Leger sier opp etter nye reservasjonsregler

– Vi ønsker ikke bevisst å gjøre noe ulovlig og vil heller ikke gå på tvers av vår samvittighet, sier Sele.

Begge reserverer seg mot å sette inn spiral. Nå strammer imidlertid helseminister Bent Høie (H) grepet og gjør slike ­reservasjoner til oppsigelsesgrunn.

LES MER: Høie åpner for å sparke reservasjonsleger

– Finn annen jobb. Johnsen mener leger som synes det er problematisk å utføre enkelte oppgaver, må finne seg en annen jobb.

– Om leger vil reservere seg mot å sette inn spiral, eller ta imot kvinner som ønsker abort, må de heller være i jobber hvor de ikke kommer borti slike problemstillinger, sier Johnsen.

Hun understreker at når man går til en fastlege, så kommer man med hele seg. En fastlege må kunne utføre alle sine lovpålagte oppgaver.

– Prevensjon handler om både familieplanlegging og familieforhold. Hvis en fastlege ikke kan sette inn spiral, kan han ikke ta det helhetlige ansvaret for ­pasienten, sier Johnsen.

Ingen spiralnekt. Ifølge Sele og Skalstad utgjorde spiralinnsetting 0,5 promille av totalt 20.000 konsultasjoner ved Bø Legesenter i 2013.

I et åpent brev til helseminister Bent Høie i Aftenposten i mai, forklarer de at det er stadig flere leger som ikke setter inn spiral, men henviser videre. De færreste begrunner dette­ i samvittighet, men skylder på praktiske ferdigheter, eller at kvinnen ønsker å gå til en ­gynekolog.

Sele og Skalstad spør Høie om alle leger må lære seg disse ferdighetene, eller om det kun vil gjelde for reservasjonsleger.

Johnsen på sin side presiserer at leger som ikke kan sette inn spiral, må lære seg det.

– Jeg forventer at man går på opplæring. Hvis det er en lege som ikke kjenner seg trygg, kan han gå på kurs eller gjøre noe aktivt for å lære seg den prose­dyren, sier hun og fortsetter:

– Det kan ikke være slik at det er enkelte prosedyrer man nekter å gjøre.

Må være ærlig. Sele og Skalstad har jobbet ved Bø legesenter i henholdsvis 22 og 10 år. Legene ved senteret har hele tiden delt oppgavene mellom seg.

– Vi er to av syv leger som ikke setter inn spiral. Så langt har ikke noen pasienter klaget. Både vi og kommunen har oppfattet at denne måten å organisere arbeidet på har vært innenfor regelverket, sier Sele.

– Forslaget fra Høie er foreløpig bare på høring. Hvorfor avventer dere ikke situasjonen?

– Vi hadde nok ventet på resultatet av høringen hvis vi opplevde at vi hadde Bø kommune helt og fullt i ryggen.

I forrige høringsrunde om reservasjon gikk Bø kommune, ifølge Sele, hverken inn for reservasjonsadgang eller en videre­føring av dagens ordning med oppgavefordeling. Dette ser Sele på som et tydelig signal fra kommunen.

– Kunne dere ikke fortsatt i jobben og sagt at dere ikke hadde kvalifikasjoner til å sette inn spiral?

– Det ville oppleves som å fornekte sin egen overbevisning. Det er to ting som må være på plass: En ordning der vi slipper å sette inn spiral, og en ordning der vi slipper å tie om begrunnelsen, sier Sele og fortsetter:

– Begrunnelsen er selvsagt ikke noe vi presenterer for ­pasientene, men den dagen Helse­tilsynet spør, vil jeg stå fritt til å forklare meg.

Mer fra: Nyheter