– Hvor blir det av kirkene i Vesten? De sier jo ingen ting! Ikke engang de tidligere undertrykte kirkene i Sør-Afrika har åpnet munnen.
Den lutherske palestinske biskopen i Jerusalem, Munib Younan, er fortvilt over utviklingen i den israelsk-palestinske konflikten etter det som har skjedd i Gaza.
LES OGSÅ: Lammende sjakkspill
Vi møter ham i den vakre lutherske kirken i Gamlebyen, et lite steinkast fra Gravkirken der pilegrimer har kommet og gått siden midten på trehundretallet. Blodet har flytt ofte og mye i kvartalene rundt Gravkirken opp gjennom århundrene. Kampen om råderett over kirken kjenner ingen grenser. Korsfarerne var kanskje blant de mest brutale.
LES OGSÅ: – Radikaliseringen på Vestbredden brer seg raskt
Også i dag er spenningsnivået høyt. Det koker på Vestbredden, sier biskopen. Faren er at ekstremistene vinner stadig mer terreng. På begge sider. Kirkene i området kan være en modererende faktor, men da må lille kristne minoriteten ha støtte fra det verdensvide fellesskapet for å kunne få gjennomslagskraft, fremholder Younan.
LES OGSÅ: Bryllup og steinkasting
Utroperen i moskeen i kvartalet bortenfor kaller til middagsbønn og overdøver nesten biskopens ord der en gruppe ledsagere fra Kirkenes Verdensråd har fått møte ham. Her har trosretningene også lært å leve side om side i fred.
Biskopen tok i 2002 initiativet til et ledsagerprogram for å sikre internasjonale øyne og ører på bakken etter den andre intifadaen. Uforsonligheten hadde tatt overhånd og mange ble drept. Og Kirkenes Verdensråd svarte med å sende yngre og eldre observatører og ledsagere fra en rekke land for å være til stede blant annet ved sjekkpunkter mellom Israel og Vestbredden, følge barn på skoleveien og besøke landsbyer der hus blir ødelagt i omstridte områder.
I dag har Gaza-konflikten fyrt opp under et raseri som gir mange tragiske utslag, og unge mennesker blir arrestert og drept i sammenstøtene.
Biskopen frykter at den politiske atmosfæren vil ytterligere forgifte forholdet mellom den jødiske befolkningen og palestinerne. Og da får de som taler for brutale og voldelige politiske løsninger på bakken enda bedre grobunn for sine tanker om hvordan konflikten skal vinnes.
Kirkene må svare på dette ved å sette mye inn på at menneskerettighetene vinner fram, at menneskeverdet blir respektert.
Biskop Younan sender oss ut i hverdagen med Herrens velsignelse. Vi vandrer gjennom de trange smugene der turistene ikke er så tallrike som de pleier å være. Det virker forholdsvis fredelig i Gamlebyen. Men det er på overflaten, forteller biskop Munib. Han vet hva han snakker om fordi han har levd med konflikten hele sitt liv.