Torsdag ble det kjent at Senterpartiet trekker sin støtte til regjeringens forslag om å forby tigging. Like etter at Senterpartiet hadde bekjentgjort sin beslutning, rykket regjeringen ut og sa forslaget blir trukket.
– Så langt ligger dette an til å bli enda en spiker i kisten for regjeringen, men ikke den endelige, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.
LES MER: Senterpartiet avlyser tiggeforbud.
Dårlig jobb av justis
Da Senterpartiet bekjentgjorde sin beslutning, kunne regjeringen valgt å arbeide videre på forslaget, og i stedet presentere et nytt forslag til lovtekst.
– Når regjeringen trekker forslaget og lar det gli forbi i stillhet, unngår de at dette blir en tung sak i den store sammenhengen, sier Jenssen som er professor i statsvitenskap ved NTNU.
– Hvis de derimot skulle sette saken på spissen og forsøke å presse Senterpartiet, kunne dette endt i en uheldig føljetong, legger han til.
Viktig sak
Saken har vært viktig for regjeringen, mener Todal Jenssen. Han viser til at Frp i utgangspunktet hadde kjørt den frem hardt, og hadde klart å få med seg både Høyre og Senterpartiet, på tross av at det i begge disse partiene var ulike syn på tiggeforbudet.
Når Senterpartiet nå trekker sin støtte, handler det om at partiet reagerer på at forslaget ville ramme vanlige folk som hjelper tiggere. Todal Jenssen mener dette er interessant, siden Frps målskive har blant annet vært å ramme såkalt organisert tigging.
– Dette er interessant, for her har justisdepartementet gjort en dårlig jobb, mener Todal Jensen.
– Frp hadde kriminelle bakmenn i tankene, men rammet noen helt andre.
– Kunne ikke byråkratiet reddet dem?
– Det kan du si. Men byråkratene kan på et vis bare foreta en saklighetskontroll. De kan ikke overprøve den politiske intensjonen i et forslag. Så hører det vel også med til denne saken som andre saker at opposisjonen sjelden leser lovforslag fra regjeringen med stor forståelse, men derimot holder frem det som er misvisende.
– Hva ville Senterpartiet vinne på å støtte regjeringen?
– Taktisk sett kan jeg ikke se at de hadde noe å hente på dette. Det måtte i så fall rett og slett være det å reflektere holdninger blant egne velgere.
LES OGSÅ: Disse kravene satte Sp for å støtte tiggeforbudet.