Selv verken kom – eller ville – hun helt til topps i Unge Høyre.
– Jeg var ikke sjenert, men følte meg ikke trygg nok, og syntes politikk faktisk var vanskelig. Selv om jeg var engasjert og gjerne ville dit jeg er i dag, sier Bru, som er stortingsrepresentant.
Om jentene møter et glasstak, må organisasjonen selvsagt ta tak i det, mener hun. Men:
– Her handler det om hvorfor få jenter vil opp og fram.
LES OGSÅ: Hun kan bryte mannsveldet
«Gutte-miljø»
Mens kvinnene var i flertall blant ungdomspartilederne for 15 år siden, er nå sju av sju partier med moderpartier på Stortinget ledet av menn, skrev Vårt Land i går.
Miljøet i ungdomspartiene er problemet, mener Bru. Unge Høyre opplevde hun som «et veldig guttetilpasset miljø».
– Skoledebatter er ofte veldig mye «show» og ungdomspartier driller veldig på retorikk. Jenter føler seg ofte ikke så komfortable i «se på meg»-rollen. Derfor tar de gjerne roller som er mer i bakgrunnen.
Bru er stadig ute og snakker med politikerspirene.
– Jentene sier de synes ting er skummelt. Guttene er tydelige på ambisjonene sine, hevder hun.
Tvang
Hvis skoleringen i ungdomspartiene og debattkulturen var annerledes, «ville man kanskje ikke hatt dette problemet», tror Bru.
Selv måtte hun «regelrett tvinges» inn i alle høyere verv i partiet.
– Kan jentene velge mellom politisk nestleder og organisatorisk nestleder, velger de sistnevnte. Jeg måtte dyttes over terskelen for å se at jeg faktisk klarer dette, sier hun.
Blant en ganske stor gruppe nye, unge stortingsrepresentanter, er Bru eneste kvinne:
– Det sier ikke alt om etterveksten, men er verdt å tenke på, sier hun.
LES OGSÅ: Kvinnene faller ut av toppen i ung politikk
Mindre brå
Da Bru satt i Unge Høyres sentralstyre fra 2008 til 2010 år snakket de om hvordan de kunne få en «mindre brå» debattkultur.
Henrik Asheim, som tok over som leder i 2008, tok tak. På det tidspunktet var 17 av 19 fylkesledere i Unge Høyre menn. Dette til tross for at det var omtrent like mange mannlige som kvinnelige medlemmer.
– Vi brøt et partitabu og satte i gang egne jentesamlinger i fylkene. Vi anerkjente at det var mekanismer som tilgodeså guttene. Jentene øvde, samsnakket seg og diskuterte hvordan de holdt innlegg, forteller Asheim, som sitter på Stortinget.
Samtidig forsøkte han å endre forståelsen av hva som var et godt debattinnlegg. Jentene begynte etter hvert å oppmuntre hverandre til å ta verv.
– Jeg har inntrykk av at Unge Høyre har veldig mange kvinnelige fylkesledere i dag. Selv om det er mange gutter på toppen nå, er en generasjon på vei opp som vil bli veldig synlig, mener Asheim.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Rask karriere
Tiltakene har fortsatt under dagens leder, Kristian Tonning Riise.
– Samtidig vil noen jenter i Unge Høyre nærmest bli snurt over slike tilbud. Det er litt todelt, sier han.
Mange av kvinnene forsvinner raskt inn i høyere partiposisjoner og rekker dermed ikke å bli ungdomspartiledere, påpeker han.