Nyheter

Sikrer flertall for vigselskompromiss

Biskop Halvor Nordhaug mener ekteskapet er for mann og kvinne, men stemmer for at også likekjønnede skal få kirkevigsel.

TRONDHEIM: – Det store flertallet av oss biskoper vil mene at det forslaget som nå foreligger, er en rimelig imøtekommelse av det vi har vedtatt, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, til Vårt Land.

Etter at Kirkemøtet lørdag morgen avviste et forslag om å utsette saken om likekjønnet vigsel, tyder nå alt på at det vil bli vedtatt å utarbeide en liturgi som gjør det mulig for personer av samme kjønn å gifte seg i Den norske kirke.

Debatten viser at det fortsatt er sterk uenighet blant delegatene, men bare en drøy firedel stemte for å utsette saken for å utrede mer. Dermed går det mot at Kirkemøtet vedtar den ferdige liturgien i januar i 2017.

LES MER: Over halvparten av Kirkemøtet på talerstolen

Mener nei, sier ja

Det eneste som fortsatt kan synes åpent, er om den nye liturgien også skal kunne brukes av par bestående av mann og kvinne. Bispemøtet samlet seg i fjor høst om et kompromiss som går inn for likekjønnet vigsel, men der det nevnte punktet ikke er berørt. Forslaget om ny, «kjønnsnøytral» liturgi kom på bordet under Åpen folkekirkes årsmøte nå i vinter.

Åpen folkekirke (Åf) ble utropt til vinner av kirkevalget og har har nå 46 av Kirkemøtets 116 delegater på medlemslisten. Gard Realf Sandaker-Nielsen er leder i Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd, og han sitter i komiteen som jobber med likekjønnet vigsel på Kirkemøtet. Han er klar på at punktet om ny liturgi skal kunne brukes av alle par uavhengig av kjønnssammensetning, er ufravikelig for hans medlemmer.

Også biskop Halvor Nordhaug sitter i liturgikomiteen. Han mener at ekteskapet er for mann og kvinne, men går likevel inn for at også likekjønnede skal få gifte seg i kirken.

LES MER: Fortsetter å kjempe mot flertallet i vigselssaken

Trygg på flertallsvedtak

Regelverket i liturgisaker sier at dersom Kirkemøtet vedtar noe som går på tvers av det Bispemøtet har vedtatt, skal saken tilbake til Bispemøtet. Ved ny behandling i Kirkemøtet kreves da to tredels flertall for å gjøre gyldig vedtak.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme gikk på talerstolen lørdag formiddag og foreslo å fjerne punktet om at ny liturgi skal kunne brukes av alle. Nordhaug avviser at dette punktet bryter med Bispemøtets vedtak og dermed vil utløse en ny runde med behandling.

– Vi har hele tiden tenkt at vi ikke kan marsjere inn i Kirkemøtet med en tekst og si «Take it or leave it».

– Så dette kommer til å lande der liturgikomiteens flertall har foreslått?

– Ja, det føler jeg meg ganske trygg på, sier Nordhaug og peker på at Bispemøtet oppfordret Kirkemøtet til å gjøre «et mest mulig samlende vedtak (...) langs disse linjer».

– Jeg er ikke de teologiske argumentene for at den nye liturgien ikke skal kunne brukes av kvinne og mann. Jeg ser de praktiske utfordringene, at det kan bli forvirring lokalt, og derfor sier også vedtaket at det skal utarbeides en veiledning for å håndtere dette.

KOMMENTAR: Kompromissets time er kommet

Kvarme: – Best å gjøre vedtak

Fra talerstolen sa Nordhaug, som én av 60 talere i vigselsdebatten:

– Jeg vil tale til dem i Kirkemøtet som har den samme forståelsen som jeg har, at ekteskapet er for kvinne og mann. Jeg vil oppfordre dem til å vurdere om de kan stemme for foreliggende forslaget likevel. Intensjonen med dette har hele tiden vært å ivareta og skape rom for to syn, sa biskopen og understreket at begge syn på homofili skal være gangbare i kirken framover – både når det gjelder vigsel, undervisning og forkynnelse.

Også biskopene Stein Reinertsen (Agder og Telemark), Olav Øygård (Nord-Hålogaland) og Ole Christian Kvarme (Oslo), som alle tilhører den fløyen som ikke støtter likekjønnet ekteskap, gikk på talerstolen lørdag og støttet det foreliggende forslaget. Kvarme takket blant andre Øivind Benestad for hans argumentasjon mot å endre kirkens definisjon av ekteskapet, men pekte på at Kirkemøtet har et klart flertall for likekjønnet vigsel.

– Nå er situasjonen at vi er her i dag, og jeg tenker at det beste for oss som kirke er å gjøre det vedtaket som er foreslått, sa han.

LEDERVALG I KIRKEN: Én av disse tre får makten

11 av 12 biskoper i debatten

Den sjette biskopen som i utgangspunktet mener at ekteskapet kun er for mann og kvinne, er Per Arne Dahl (Tunsberg). Han tegnet seg ikke på talelisten i lørdagens debatt.

Alle de seks biskopene som ønsker likekjønnet vigsel, gikk på talerstolen i debatten. Disse er Helga Haugland Byfuglien (preses), Atle Sommerfeldt (Borg), Erling Pettersen (Stavanger), Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (Sør-Hålogaland), Leif Jørn Hvidsten (fungerende biskop i Hamar) og Tor Singsaas (Nidaros).

Vigselssaken kommer opp til ny plenumsbehandling på mandag.

HISTORISK GJENNOMGANG: Kirkens homofilistrid fra 1992 og fram til kirkevalget 2015

GRAFIKK: Alt om Kirkemøtets medlemmer

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter