– Hvert år samler skoleelever inn i underkant 10 millioner. Mange av disse gavene kommer fra foreldre og voksne, men engasjementet som elevene viser for NLMs arbeid og for prosjektene tenker vi kan gi en langtidseffekt, forteller markeds- og innsamlingsleder Grete Haukelid i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Organisasjonen topper klart statistikken i Deloittes fundraising-undersøkelse når det gjelder gaver fra skoler, foreninger og lag, der rapporten viser en inntekt på 60 millioner kroner i 2014. Å rekruttere givere gjennom organisasjonens skoler er en av NLMs strategier for å engasjere unge givere.
– Vi er opptatt av å følge de misjonsprosjektansvarlige på skolene godt opp, og sender om lag to personer fra hver skole til felt for å se på arbeidet, sier Haukelid, som forteller at noen av elevene engasjerer seg videre i NLM og i neste rekke støtter NLM økonomisk.
Utveksling gir engasjement
Også i Strømmestiftelsen merker de effekten av å ha en egen utvekslingslinje på Hald Internasjonale Senter og jobbe utbredt med folkehøgskoler.
– Vi trekker mange givere gjennom å ha et stort utvekslingsprogram. Både de som går på skolen og folk i deres nettverk blir faste givere hos oss, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Kristine Storesletten Sødal.
Også de mange folkehøgskolene kan være gode arenaer for å skaffe givere. Dette skoleåret samlet folkehøgskoleelever inn 8,4 millioner til humanitære formål. På den kristne folkehøgskolen Sagavoll satte elevene bistandsrekord i år da de samlet inn over 1,5 millioner kroner til Tahea - et prosjekt drevet av Strømmestiftelsen i Tanzania.
LES OGSÅ: Misjonssambandet har rykket ut og tatt avstand tre ganger det siste året
Preget av kulturen
Generalsekretær Siri Nodland i Norges Innsamlingsråd sier at kristne organisasjoner er flinke til å bruke skolene i innsamlingsarbeidet. Hun tror også at den kulturen et menneske har med seg hjemmefra, er det som har størst betydning for om unge blir givere eller ikke.
– Hvis foreldrene deres har vært faste givere, og de har vært i et miljø hvor det har vært vanlig å bidra med dugnad og hjelpe andre, tror jeg det kommer når de blir eldre og har en mer stabil inntekt, sier Nodland.
Hun tror det kan love godt for kristne organisasjoner.
– Jeg tror den påvirkningen du får i oppveksten preger deg sterkt, spesielt på dette området.
LES OGSÅ: Tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert håper på fortsatt løpende religionsdebatt