Nyheter

Finner gudsbevis i fengselet

Kari Veiteberg (56) finner gudsbevis blant prostiterte og fanger i kvinnefengslet. Da ser hun hvor robust troen er.

– Hva gjør deg til en god biskop for Oslo?

– Mange vil ha meg og sier de vil bli glad om jeg blir biskop. Jeg har teologisk kompetanse med vekt på liturgi og gudstjenesteliv, noe jeg mener er viktig for kirken. Jeg er både varm og klok, sies det. Jeg har lang presteerfaring og en alder som er ypperlig for en biskop. Jeg kjenner mange ulike folk, fra alle samfunnslag og både i og utenfor kirkelige miljøer.

– I hvilke saker mener du kirken skal ha en tydelig stemme?

– I alle saker der vi ser at menneskeverdet er truet. Dette gjelder også trusselen mot miljøet og alt levende på jord.

– Hvilken konkret sak vil du gi din stemme til?

– Vi ser et Europa i endring og mange folk er redde og frykter for framtida. Som kirke må vi protestere mot at løsningen er stengte grenser. I Norge er rikdommen vår en utfordring. Nylig fikk vi vite at de rikeste er de som betaler minst skatt. Denne velstanden må kirken tale om slik at folk blir i stand til å åpne opp for godheten og rausheten i seg.

– En ferdig utdannet teolog er samboer og vil at du skal vigsle ham/henne – hva gjør du?

– Jeg starter aldri en samtale med å lukke en dør. Jeg vil høre hvilke rammer vedkommende har for livet og samlivet sitt. Diskusjonen om samboere kan bli prester er ikke avsluttet. Vi er nødt til å snakke om dette på en slik måte at det ikke fratar framtidige prestestudenter motet og lysten til å bli prest. Man trenger ikke være gift for å være prest.

– Vier du likekjønnede?

– Ja.

– En prest nekter å ha tilsyn av deg på grunn av ditt standpunkt om likekjønnet vigsel – hva gjør du?

– Her er den kirkelige ordningen tydelig: Prester kan ikke nekte tilsyn av sin lokale biskop. En biskop har gode rådgivere og er del av en større flokk, også i dette spørsmålet. Jeg tror på samtalen ansikt til ansikt. Det håper jeg vi kan få til også i dette.

– Hvem og hva har betydd mest for deg personlig i din vei til bevisst kristen tro?

– Jeg blir mer og mer takknemlig for at jeg ikke har trengt å gjøre opprør. Fra hjemmet har jeg fått en trygg, kristen tro. De siste 20 årene har folks liv gitt meg gudsbevis gang på gang.

– Hvordan ser du dem?

– Blant annet fra gudstjenestefeiringer sammen med nigerianske kvinner på gata. «Det siste de skal ta fra meg er troen», sier mange av dem jeg møter. Jeg møter mye tro som er den siste bit av verdighet mennesker har. På telefonen har jeg sunget «Bred dina vida vingar» til en kvinne hver kveld i flere år. Slike møter gjør at jeg ser hvor holdbar kristentroen her.

– En prest blir anklaget for grenseoverskridende atferd mot en konfirmant – hva gjør du?

– Jeg har har hatt mange samtaler med mennesker som har opplevd grenseoverskridende atferd på kroppen. Som prest har jeg i ryggmargen at det alltid er den svakeste part som skal få oppreisning. Heldigvis begynner vi nå å få på plass gode ordninger for å håndtere slike saker i kirken. I et slikt tilfelle vil jeg først sette meg inn i hva anklagen gjelder og deretter snakke med presten som har blitt anklaget for noe så alvorlig.

– Hvor ofte opplever du noe uforklarlig, noe som du vil kalle Guds under?

– Daglig. Når jeg går forbi folk som tigger, og de gjenkjenner meg og roper «Jesus» og «mamma», er det et under. Å ta del i musikken og liturgien i kirken er også møte med noe som overskrider. Det er nåde.


På telefonen har jeg sunget «Bred dina vida vingar» til en kvinne hver kveld i flere år.


– Tallene går nedover – hva vil du gjøre for at folk vil søke til kirken igjen?

– Å oppildne til samtaler om tro og tvil. Slike samtaler tror jeg mange ønsker. Er jeg på visitas, ser jeg for meg å gå i nabolag og spørre «hva er på gang her, hva står på spill?» Jeg kjenner ellers mange skuespillere, musikere og bildekunstnere. Blant dem er det mange som vil delta, kanskje på et arrangement på Karl Johan i stedet for inne i Domkirken. Arbeidet på gata driver meg. Det finnes mye tro, men kanskje på en annen måte enn vi tror. Jeg tror det er noe som kommer nå.

– Hva da?

– Jeg tror det er mye tro og ansvar blant den oppvoksende slekt. Religion er ikke ut. Se på Skam. Jeg ser flere muligheter enn hinder.

– Hvilke utganger har livet?

– Jeg håper at det finnes evig liv for alle, men jeg kan ikke svare bastant på det, for da gjør jeg meg til Gud. Jeg forkynner at den som har blitt urettferdig behandlet en dag skal få en rettferdig dom av Gud, en kjærlig Gud.

– Hvordan er det å konkurrere med din egen svoger, Sturla Stålsett?

– Han er også en venn, og jeg blir stolt om han blir biskop. Han er en spennende teolog og et godt menneske.

– Hvordan vil man erfare at biskopen er feminist?

– Jeg vil for eksempel legge til rette for at det er like mange menn og kvinner som taler på konferanser. Hersketeknikkene går aldri av moten, og jeg vil være bevisst på hvordan makt brukes. Et feministisk perspektiv omfatter likeverd og rettferdighet. I samtalen om likekjønnet vigsel vil jeg for eksempel være opptatt av at vi lytter til dem det gjelder.


De nominerte:

I dag: Kari Veiteberg 

Sturla Stålsett Anne-May Grasaas Marit Halvorsen Hougsnæs Kåre Rune Hauge 


LES OGSÅ:

– Etterhvert har jeg blitt ganske uredd og trygg

Tre kvinner nominert til biskop

En av disse blir biskop i Oslo

Presteprotest mot uteligger-forbud

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Mer fra: Nyheter