– Denne typen saker vil jevnt dukke opp fremover. Det skal veldig mye til å disiplinere en statsråd som mener så sterkt som henne, sier Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU i Trondheim.
I forrige uke delte justisminister Listhaug et bilde på Facebook av maskerte, væpnede menn med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Reaksjonene ble sterke – og er det fortsatt.
At Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og topper i det nyslåtte regjeringspartiet Venstre reagerer, hører til det kjente debattbildet. Men at profiler i Høyre stemmer i kritikken, har vært sjelden kost hittil i Høyre/Frp-samarbeidet.
– Fløyen av liberale i Høyre reagerer, fordi de frykter for omdømmet for regjeringen som helhet. De er redde for at Frps profil skal oppleves som Høyres profil og at det går på oppslutningen løs, sier Todal Jenssen.
LES OGSÅ: – Listhaug tar bevisst avstand fra oss kristne
Innvandringskritisk
Professoren publiserte i høst materiale om Frps ferd i landskapet. I dette pekte han på at Høyres og Frps velgere er blitt likere. Det gjelder ikke minst i innvandrings- og integreringspolitikk.
– Valgundersøkelsen fra 2013 viste at Høyres velgere var blitt klart mer skeptiske til innvandring. En av forklaringene var et stort tilsig av velgere fra Frp, bemerker Todal Jenssen.
Undersøkelsen viste at Frps andel av de mest innvandringskritiske velgerne var sunket fra 52 til 25 prosent. Høyre hadde derimot økt sin andel av kritiske fra 9 til 31 prosent.
– Jeg tror 2017-undersøkelsen vil bekrefte denne trenden. Men Høyre har også mange velgere som er innvandringsliberale og som mener det er ideologisk riktig med sikkerhet for individet i innvandringsspørsmål. Her er det et internt spenn i partiet. Mange er trolig dypt fortvilet over Listhaugs tilnærming, sier NTNU-professoren.
LES OGSÅ: Press for friere bioteknologi i Høyre
Gammelt Frp-hat
Yngre Høyre-profiler som Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund la i helgen ut sin egen protest på Twitter, der de ba Listhaug «slette» og «beklage» utspillet. Slik rammes også Høyre av Listhaug. Også eks-nestleder Erling Lae reagerer:
– Teksten og bildet hun har sendt oss på Facebook, opplyser lite, men sårer og sjikanerer mange. Hvis justisministeren selv ryddet opp i dette, ville hun fått den respekten hun - og vi - er avhengig av at hun har, skriver han.
Todal Jenssen tror spenninger innad i Høyre om forholdet til Frp nå kan komme til overflaten.
– Kan slike meldinger fra Listhaug gjenopplive gammelt hat som enkelte i Høyre har til Frp?
– Det kan nok det. Spørsmålet er hvor dypt dette stikker. Når det gjelder Frps fortid og at Willoch-regjeringen ble felt på bensinavgiften, så husker mange i Høyre som elefanten. Men selv elefanter dør.
LES OGSÅ: – Her må du klare deg sjølv som asylsøker
Kameler
Listhaugs budskap har provosert også i Venstre, men Todal Jenssen mener partifolk der erkjenner at det nye regjeringssamarbeidet innebærer å svelge kameler.
– Spørsmålet blir hvor frustrasjonen fra Venstre-folk rettes: Mot ledelsen i eget parti – eller mot Frp? Blant Frp – og Listhaugs – egne velgere er man derimot ikke opptatt av skikk og bruk i politikken, de er mer opptatt av at «slik skal det være» om innvandring og sikkerhet.
Valgforskerens analyse er at Listhaug lever «i en krigssituasjon», der rettsgarantier er «noe plunder» i kamp mot terrorisme. Derfor kan nye, provoserende utspill komme.
– Kan lavere gjennomsnitt på galluper forklare et så polariserende utfall fra Listhaug?
– Det finnes nok en tankegang i Frps rekker om å levere innvandringsutspill om partiet synker. Men Listhaug er en frispiller for et lite parti i partiet. Utspillet kan ha adresse til egne i Frp også, der Listhaug vil markere seg i en fremtidig kamp om partiets sjel.