Nyheter

#metoo åpner rom i kirken

Den norske kirke har fått et nytt strategisk mål som en reaksjon på #metoo-bevegelsen. – Kirken må aldri slippe tak i temaet, heter det fra Kirkemøtet.

Den norske kirkes visjon er «Meir himmel på jorda». Dokumentet som utdyper dette har fått et nytt strategisk mål: «Kyrkja skaper trygge rom». Det kom inn etter et forslag fra Kristin Skjøtskift. Hun er medlem av Kirkemøtet fra Oslo bispedømme.

– Jeg ønsker et nytt strategisk mål om at kirken skal skape trygge rom. Det kan handle om seksualitet, #metoo, rosa kompetanse og så videre. Dette er en viktig oppgave for kirka, sa hun.

Vanlig

Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum pekte i sin åpningstale på kirkens særlige ansvar.

– Vi må øke bevisstheten om seksuell trakassering og overskridende adferd som legitimeres med skriftord og religiøs autoritet, sa hun.

I generaldebatten på Kirkemøtets første dag tok Therese Kristine Børnes Utgård fra Møre bispedømme opp tråden og mente #metoo-bevegelsen viste hvor vanlig seksuell trakassering er.

– Kirken må ta ansvar og bruke konfirmantundervisning mer aktivt til å gi undervisning om seksualitet. Mange unge tenker at de er en vare, og at den må perfeksjoneres. Kirken kan formidle et godt menneskesyn. Kirken må protestere og rope ut: Vi er mer enn en vare, sa hun.

Strategisk mål

Da kirkens visjon var blitt behandlet i komiteen, var et nytt punkt syv kommet med. Med utgangspunkt i menneskets ukrenkelige verdi, slår punktet fast at kirken skal delta i arbeid mot undertrykking og alle former for vold og overgrep. Teksten sier at kirken «fremmer språk for og samtale om grenser, makt og seksualitet», og at kirken deltar i #metoo-bevegelsen og andre tilsvarende engasjementer.

LES OGSÅ: – Ikke stuerent å være feminist

Komitéen poengterer at dette har vært en viktig oppgave i mange år, og viser til arbeidet til Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep som et eksempel.

– Bevegelsen #metoo har vist hvor viktig dette arbeidet er. Kirken må aldri slippe tak i temaet, heter det fra komitéen.

Therese Kristin Børnes Utgård er glad for at kirken skal skape trygge rom.

– Men jeg vil ikke bare at vi skal stille opp for det som allerede har skjedd. Vi må forebygge ved å skape et språk og gi ungdom gode holdninger, sa hun.

Mange krenkede

Aud Sunde Smemo fra Agder og Telemark bispedømme har som prest møtt historier om krenkelser «utrolig ofte».

– Alt fra trakassering til overgrep. Vi vet at det finnes mange krenkede mennesker i våre kirkebenker. Vi vet også at det finnes mange som ikke tør komme til kirken av redsel for å bli fordømt enda en gang fordi de føler skam og kanskje fordi de så sjelden hører sine erfaringer tematisert, sa Smemo.

LES OGSÅ: – Kirken må ta tilbake egen autoritet

Hun oppfordret kirkens ansatte og frivillige til å ta dette opp i diakonale sammenhenger og pekte særlig på behovet for å ta det opp med eldre som aldri har satt ord på slike erfaringer.

– Kvaliteten på vår kirke måles på hvordan vi tar vare på det utsatte livet, sa hun.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter