– Vi bruker enorme ressurser på noen ytterst få flyktninger som får opphold i Norge, og lar være å hjelpe millioner som er på flukt i sine egne nærområder. Det er både umoralsk og inhumant. Vi glemmer dem som virkelig lider, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp.
Til helgen skal Frp ha landsmøte. Der vil stortingsgruppa foreslå at Norge skal ta i mot null flyktninger i året, og heller bruke penger på å hjelpe mennesker i nød i nærområdene de befinner seg i.
LES OGSÅ: Vil ikkje ha innvandring frå muslimske land
Dyrt
I fjor fikk 4380 asylsøkere opphold i Norge. I tillegg forplikter Norge seg til å ta i mot 2120 kvoteflyktninger i året. Disse er registrert hos FN som mennesker med et helt spesielt behov for beskyttelse.
Ifølge Fremskrittpartiets egne utregninger bruker Norge i år om lag 20 milliarder kroner på å motta og integrere flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente. Det er denne ressursbruken Helgheim mener er umoralsk, og fremholder at Norge kan hjelpe 20 til 60 ganger flere mennesker på flukt dersom vi stenger grensene helt.
– Vil det si at Frp vil bruke 20 milliarder kroner på å hjelpe mennesker på flukt der de er?
– Hver krone vi sparer fra denne potten skal overføres til hjelp i nærområdene. Får vi null flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente til Norge så går hele potten til nærområdene, sier Helgheim.
LES OGSÅ: Kirkemøtet: Vis gjestfrihet mot flyktninger
Kvoteflyktninger
Det betyr at Frp også vil kvoteflyktningene til livs – en ordning regjeringen har forpliktet seg til å støtte i FN. Det mener Helgheim ikke er noe problem:
– Hvis de andre partiene på Stortinget avviser dette forslaget, viser det bare at behovet for å kjøpe seg god samvittighet er viktigere enn å hjelpe, sier Frp-talsmannen.
Eneste alternativ
I Flyktninghjelpen er man derimot svært bekymret for innvandringspolitikken Fremskrittspartiet nå ønsker å banke igjennom på landsmøtet.
– Vi håper dette er et forslag som ikke Frp vil gå for. Det vil være i strid med Jeløya-erklæringen og med Norges forpliktelser overfor FN. Det er et isolasjonistisk tiltak og et skritt vekk fra samarbeid, sier seniorrådgiver Pål Nesse.
I tillegg mener han det rett og slett er dårlig flyktningpolitikk å ikke ta i mot kvoteflyktninger.
– Denne ordningen er til nettopp for dem vi ikke kan kjøpe beskyttelse til i nærområdene. Det er journalister, politikere, etniske og religiøse minoriteter, og alenemødre, som ikke bare blir forfulgt i landet de kommer fra, men også i nabolandene, advarer Nesse, som understreker at kvoteordningen er den eneste lovlige måten disse gruppene kan komme seg vekk på:
– Alternativet er å bli smuglet med båter. Bare tenk på behovet nordmenn hadde for å flykte under krigen. Den gangen var vi var avhengige av grenseloser og båtsmuglere. Vi må ta vare på den sikkerhetsventilen som kvoteordningen er.
LES OGSÅ: Kirken har tatt seg av tusenvis av flyktninger
Ser til Danmark
Frps innvandringspolitiske talsmann tar derimot advarslene fra Flyktninghjelpen med ro. Han viser til hvordan Danmark allerede har stoppet å ta imot kvoteflyktninger, for å sørge for at landet «henger sammen, økonomisk, sosialt og kulturelt», slik utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg la det fram i 2016.
– Hvordan mener Frp man skal hjelpe mennesker med et særskilt beskyttelsesbehov og som ikke kan oppholde seg i sine egne nærområder?
– Norge kan ikke løse alle verdens problemer. Vi mener der er langt viktigere å hjelpe så mange som mulig med vann, mat og medisiner.
Høyre bekymret
Helgheims regjeringskollega og Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ove Trellevik, understreker at regjeringen er enige om å føre en streng innvandringspolitikk, og at man må ha respekt for at partiene utformer sin egen politikk. Samtidig bekymrer han seg for den retningen Frp nå tar.
– Det som bekymrer meg er om Frp vil stramme så hardt til at det går på akkord med våre forpliktelser overfor FN. Høyre vil ha en streng innvandringspolitikk, men samtidig må vi samarbeide med verdenssamfunnet, og ikke føre en politikk som er for egenrådig.
– Fører Norge en umoralsk og inhuman flyktningpolitikk, slik din regjeringskollega Helgheim mener?
– Den retorikken syns jeg ikke noe om. For mange er det ikke et alternativ å bo i en flyktningleir, men å gå til grunne. Det er vår forpliktelse å hjelpe FN med å ta i mot de mest sårbare.
LES OGSÅ: Vil stramme familiegjenforening
Venstre og Ap uenig
Også regjeringspartner Venstre er uenig i Frps forslag.
– Vi stiller oss bak regjeringsplattformen som gir rom for å øke antall kvoteflyktninger når ankomsttallene er lave. Vi må både gi hjelp i nærområdene og gjøre en innsats for å integrere de som er i Norge, sier innvandringspolitisk talsperson Tina Kornmo.
Eirik Sivertsen i Arbeiderpartiet mener Frp-forslaget er å melde Norge ut av ansvaret vi har for å hjelpe folk på flukt.
– Vi har et ansvar for å ta vår del av de flyktningene som finnes i verden, hjelpe mennesker som er drevet på flukt til å komme seg videre i livet og kunne starte på nytt et annet sted. Ikke sitte i en flyktningleir for evig framtid, sier Sivertsen til NRK.