På Flyktninghjelpens «ti verste fluktkriser»-indeks kommer Afrikas ferskeste nasjonalstat på andreplass:
Over fire år med borgerkrig har tvunget en av tre sørsudanere på flukt. Over 2,4 millioner har flyktet til nabolandene Uganda, Sudan og Etiopia.
I går kom meldingen mange har håpet på, den kom fra Sudans hovedstad Khartoum:
– Alle parter er enige om en permanent våpenhvile innen 72 timer etter at Khartoum-dokumentet er signert, kunngjorde Sør-Sudans utenriksminister Al-Dierdiry Ahmed, like før president Kiir og opprørsleder Machar signerte dokumentet med Sudans president Omar al-Bashir til stede i presidentpalasset i Khartoum.
LES MER: God nyhet fra Sør-Sudan
Samtaler
Sommeren 2011 ble Sudan delt i to ved at Sør-Sudan ble en selvstendig nasjon. Delingen av Sudan var resultatet av en fredsavtale fra 2005 etter to borgerkriger mellom nord og sør, fra 1955 til 1972 og fra 1983 til 2005.
Avtalesigneringen i Khartoum kommer etter at Kiir og Machar mandag møttes i byen for et nytt forsøk på fredssamtaler, med Bashir som tilrettelegger, melder NTB. Ugandas president Yoweri Museveni var også til stede.
På vei inn til møtet var begge parter klare på at de ønsket å få slutt på den fem år lange borgerkrigen i landet.
– Jeg er her for å få en øyeblikkelig slutt på denne unødvendige krigen i landet vårt, og jeg håper at doktor Riek Machar er villig til å innse mitt poeng, sa Kiir før mandagens møte.
– Det er en mulighet for fred og det fins en måte å oppnå fred på, sa Machar, i det som var hans første kommentar til journalister på over to år.
Resultatløst
Kiir og Machar møttes også i forrige uke, da i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Dette møtet, som var det første på to år, resulterte ikke i noe gjennombrudd.
– Vi har fått nok av Riek Machar, sa Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei etter møtet.
Forventning
Norsk Folkehjelp, som har vært til stede i området i mer enn 30 år, sier det er grunn til å dempe forventningene til onsdagens avtale.
– Vi er positive til at lederne vil snakke sammen og komme fram til en løsning, for situasjonen har vært fastlåst lenge. At de er enige om våpenhvile, er også positivt, sier Magnus Flacké, som har jobbet tett på Sør-Sudan i flere år, til NTB.
– Men det er bare et halvt år siden sist de kom fram til at det skulle være våpenhvile, påpeker han.
LES MER: Søreide: Sør-Sudan er ikke nedprioritert
Borgerkrig
I 2013 ga president Salva Kiir daværende visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.
Titusenvis er drept i borgerkrigen som siden brøt ut, og mer enn 2 millioner mennesker har flyktet til nabolandene. I tillegg er nærmere 2 millioner internt fordrevet, mens 7 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp.
Etterforskere fra FN anklaget tidligere i år begge sider i krigen for systematiske og bestialske overgrep mot sivile.
Opprør
President Kiir må også hanskes med flere opprørere enn Machar.
Minst 47 soldater ble i begynnelsen av juni drept i harde kamper mellom regjeringsstyrker og soldater under kommando av en opprørsgeneral i Sør-Sudan.
Generalen Stephen Buay Rolnyang, som tidligere ledet hærens femte infanteridivisjon, brøt med president Salva Kiir få dager før slaget. Det skal ha skjedd i protest mot at han ble forflyttet til hovedstaden Juba.
Generalen tok med seg en gruppe lojale soldater og dro nordover til den oljerike delstaten Unity, men utbryterne ble innhentet, og 47 soldater ble drept i kampene som fulgte.
Opprøret ble slått ned. Stephen Buay Rolnyang skal ha blitt pågrepet, melder NTB. Han vil nå bli stilt for retten, anklaget for forræderi.