Nyheter

Til Helhet taler på Oslo Symposium

Bjarte Ystebø mener omstridte Til Helhet er utsatt for heksejakt på kristne og vil ha KrF på banen.

– Dette handler ikke om reorientering av homofile, men om rommet for kristent arbeid i Norge. Trosfriheten kan bli innskrenket hvis kristne stigmatiseres så mye at det blir vanskelig å rekruttere til og drive kristent arbeid, sier Bjarte Ystebø, leder for Oslo Symposium.

Derfor har han invitert Jens Fredrik Brenne, styreleder i omstridte Til Helhet, til Oslo Symposium i mars.

LES OGSÅ: – Trist at trossamfunn velger å være tilknyttet Til Helhet

Mediestormen om Til Helhet

Til Helhet er et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro. Formålet deres er å «bistå deg som har en - for deg - uønsket seksuell orientering eller følelser» gjennom sjelesorg eller terapi.

Det vakte reaksjoner da Klassekampen meldte at barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads (KrF) kirkesamfunn, Misjonskirken Norge, var tilknyttet Til Helhet.

– Debatten om hvorvidt dette er hatkriminalitet kommer helt sikkert til Norge. Til Helhets arbeid er det stikk motsatte, og gjøres med stort offer for å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon, sier Ystebø.

– Til Helhet vil «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig». Tror du på det?

– Ja.

– Veldig mange har reagert sterkt på det formålet?

– Det skulle bare mangle at noe oppleves drøyt eller sårende i et demokrati. Til Helhet hjelper mennesker som ber dem om hjelp. Det bør egentlig avslutte debatten.

LES OGSÅ: Store kristne organisasjoner vil fortsette i Til Helhet

Ystebø: KrF må forsvare Til Helhet

Etter mediestormen rundt Til Helhet har Misjonskirken Norge gjort alvor av et tidligere vedtak om å melde seg ut. Ystebø mener det er et symptom på et «trangt åndsklima» og «krenkelsestyranni» at de «plutselig fikk behov for å markere avstand»:

– Derfor er dette en politisk sak. Derfor retter Oslo Symposium seg inn mot den allmenne, politiske samtalen.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad tok raskt avstand fra seksuell reorientering da nyheten om Til Helhet-koblingen sprakk. Nå ber Ystebø KrF komme på banen:

– KrF-politikere bør gjøre det til en æressak å løfte og være tydelige i denne saken. Slik de er opptatt av at homofile ikke skal diskrimineres, må de være opptatt av at kristne ikke diskrimineres og hindres i å følge sin tro og overbevisning.

Som Vårt Land har meldt, er store, kristne organisasjoner som Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon og Pinsebevegelsen tilknyttet Til Helhet. Ystebø mener Til Helhet driver er «helt mainstream» kristent arbeid, og at det er «helt ordinær kristen forkynnelse» at homofili er synd.

– Kristen forkynnelse og sjelesorg handler jo nettopp om å omvende seg fra noe, sier han.

LES OGSÅ: – Ekstremt bekymret for at noen tilbyr en tjeneste som tar utgangspunkt i at noe er feil med mennesker

Føler seg latterliggjort

Styreleder Jens Fredrik Brenne sier han skal snakke om Til Helhets «arbeid og positive erfaringer» når han taler i mars:

– Jeg er valgt av organisasjonene som sitter i Til Helhets representantskap og det er som representant for disse jeg skal tale. Jeg er åpen for å tale der folk vil lytte til meg på en respektfull måte, enten det er i Klassekampen eller i Oslo Symposium, sier Brenne, som aldri har vært på Symposiet før.

Han kjenner seg igjen i Ystebøs beskrivelse av ytringsklimaet i Norge:

– Jeg ble kalt for «pastor Brenne i helvete» i et satireprogram og beskyldt for å ha et nazistisk menneskesyn i et debattprogram. Jeg er sjelesørger og jobber med sårbare tema i menneskers liv. Dette er komplekst og man går sammen med mennesker over tid. Det fleiper man ikke med. I Europa skjer det et forsøk på å latterliggjøre psykiatere, psykologer og terapeuter som hjelper folk som har ulik grad av homofile følelser, sier Brenne.

Han mener Til Helhet stadig vekk angripes og at kritikerne sjelden setter seg inn i, enn si forstår, arbeidet deres.

– Det er en misforståelse at bare konservative bedehusfolk kommer til oss. Jeg har stått sammen med mennesker fra 20 forskjellige land i Europa og vidt ulike livssyn.

LES OGSÅ: – Mediedekningen viser manglende forståelse for frikirkeligheten

«Jesus kaller til omvendelse fra en homofil livsstil»

Kritikerne dine vil si at det dere driver med er grunnleggende feil og skadelig?

– Det virker som flere medier, deriblant Vårt Land, mener det. Det er gjort dyptgripende undersøkelser på slik frivillig sjelesorg og terapi gjort med skikkelige etiske regler. Dere må vise meg de som sier at dette er skadelig. Du kan snu på spørsmålet: I hvilken grad er homobekreftende sjelesorg skadelig?

Hva er det?

– Det er å si «ja, bare lev sånn».

Dette blir vel litt som med klimaforskningen – det er en overveldende konsensus om at noen mennesker er homofile, sånn er det bare?

– Ja, det er det jeg betviler. Hva bygger man det på?

Brenne kommenterer Bjarte Ystebøs utsagn om at det er «helt ordinær kristen forkynnelse» at homofili er synd:

– Å kjenne tiltrekning til samme kjønn er ikke et føretisk område, noe som er fritatt fra etisk vurdering. Jeg vil ikke nødvendigvis si at det er synd å ha homofile følelser, men måten jeg forholder meg til mine følelser på kan være synd. Også homofiles liv og valg er underlagt etisk vurdering. For å si det enkelt: Jesus kaller til omvendelse fra en homofil livsstil. Ja, mange jeg kjenner har nettopp kjent seg kallet av Jesus til å forlate en homofil identitet og finne sin identitet i Kristus Jesus ved å følge ham.

Mer fra: Nyheter