Den myggbårne infeksjonen rammer brutalt, og mer enn seks av ti dødsofre på verdensbasis er små barn. Hvert andre minutt dør et barn under fem år av malaria, de aller fleste i Afrika sør for Sahara.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var det i 2017 anslagsvis 219 millioner malariatilfeller, med 435.000 dødsfall. Omfanget er dramatisk redusert de siste tiårene, men nedgangen har bremset opp siden 2015.
«Big data» i helsekamp
Ny forskning fra Telenor i samarbeid med to forskningsinstitusjoner og lokale helsemyndigheter i Bangladesh, viser at data fra mobiltelefonbrukere, kombinert med digital sykdomsinformasjon fra helsemyndighetene, er et egnet verktøy for å kartlegge og forstå spredning av malaria.
– Ved å analysere store mengder anonymiserte data fra folks bruk av mobiltelefoner, kan vi kartlegge hvordan mennesker reiser og beveger seg geografisk. På den måten kan helsemyndigheter få langt mer nøyaktig informasjon om hvor det er sannsynlig at parasitten dukker opp, sier Kenth Engø-Monsen, seniorforsker hos Telenor Research.
Han og forskerkollega Geoffrey Canright i Telenor mener det nye verktøyet kan gi stor helsemessig gevinst, hvis det blir satt inn i en koordinert kamp mot spredning av blant annet malaria, denguefeber og zikavirus.
LES OGSÅ: Slik virker zikaviruset
Sporer spredningsmønster
Mens malariamyggen har en ytterst begrenset lokal aksjonsradius, reiser mennesker over lange avstander. De kan dermed spre malariaparasitter langt utenfor myggområdet, når mygg på det nye stedet suger blod og sprer parasitten videre til andre.
Telenor-forskerne er overbevist om at den informasjon de kan hente ut av mobildataene, kan bidra til å hjelpe epidemiologer til å øke presisjonen i sine varslinger.
– På den måten kan helsemyndigheter få langt mer nøyaktig informasjon om hvor det er sannsynlig at viruset dukker opp, slik at de kan øke beredskapen og sette i gang ulike tiltak, sier Kenth Engø-Monsen.
LES OGSÅ: Enkel pille redder sovesyke
Myggnett og annen forebygging
Forebygging kan for eksempel skje gjennom å sende ut varsler og sørge for rask distribusjon av flere myggnett impregnert med insektmidler, både i områder der det allerede er malariautbrudd, og i områder der det kan oppstå utbrudd som følge av folks bevegelsesmønster.
En nøkkel til å bruke mobildata til denne type koordinert helsesatsing, er at mobiltelefoner nærmest er blitt allemannseie også i fattige land. I Bangladesh har Telenors selskap Grameenphone over 70 millioner kunder, og den norske telegiganten er også en tung aktør i andre land i regionen som Pakistan, Myanmar, Thailand og Malaysia.
Vil gi tilbake
Engø-Monsen sier at selv om Telenors primære mål er å tjene penger på sine mobiltjenester, føler selskapet også en forpliktelse til å vise samfunnsansvar og gi noe tilbake i markedene de opererer i.
En hovedgrunn til at Bangladesh ble valgt til den nye malariastudien, er beliggenheten sentralt mellom Sørøst-Asia og resten av verden. Resistens mot det eneste gjenværende effektive legemiddelet mot malaria har oppstått i Kambodsja, og man frykter spredning til andre deler av Sørøst-Asia, som Bangladesh.
Dette skjer altså gjennom et belte av land der Telenor er en stor mobiloperatør.
Malariaundersøkelsen er basert på lærdommer fra en tidligere studie som ble til etter innspill fra immunologen Tore Godal, der Telenor og partnere forsket på stordata og spredning av denguefeber i Pakistan under et stort utbrudd i 2013.
LES OGSÅ: Storgevinst på vann
Samfunnsnytte fra mobilaktører
Telenor håper kunnskapen deres forskning har bidratt til, også kan spres til andre mobilaktører. Dette vil trolig primært kunne skje via mobiloperatørenes internasjonale organisasjon, GSMA, og deres prosjekt Big Data for Social Good.
Minst 20 mobilselskaper har allerede gitt bort sine mobildata til ulike samfunnsnyttige formål. Mobildata har på den måten blitt brukt blant annet da svenske Karolinska Institutet sporet 1,9 millioner SIM-kort i Haiti for å beregne befolkningens bevegelser etter jordskjelvet der i 2010.
Tilsvarende ble data fra 12 millioner mobilabonnenter til hjelp under aksjonen etter jordskjelvet i Nepal i 2015. Stordata fra mobilbrukere styrket helseinnsatsen under ebolautbrudd i Sierra Leone i 2014, og tilsvarende for hjelpen til syriske flyktninger som kom i stort antall til Tyrkia.
I Kenya har et amerikansk team brukt mobilmønsteret til 15 millioner brukere på lignende måte som Telenor, knyttet til folks reisemønster og spredning av malariaparasitten.
Tre land får vaksiner
Samtidig som malariakampen får drahjelp av stordata fra mobiltelefoner, forskes det videre på legemidler, vaksiner og andre tiltak for å begrense det som er et stort, globalt helseproblem.
I vestafrikanske Burkina Faso er det nylig gjort forsøk med genmodifisert sopp som står på myggens meny, slik at soppen produserer en edderkoppgift som dreper malariamyggen.
For første gang blir nå malariavaksiner beregnet for barn tatt i bruk i Malawi, som sammen med Ghana og Kenya er plukket ut som pilotland for en vaksine det har tatt 30 år å utvikle. Målet i det WHO-ledete prosjektet er å vaksinere rundt 360.000 barn i året i de tre afrikanske landene.
---
Malaria
- Potensielt dødelig febersykdom som kan overføres til mennesker av mygg infisert med en av fire ulike parasitter.
- De siste tiårene har antall malariatilfeller i verden gått betydelig ned, men i 2016 snudde utviklingen.
- I 2000 ble 233 millioner mennesker smittet, og 985.000 døde.
- 2017 ble registrert 219 millioner smittetilfeller på verdensbasis. Det er 2 millioner flere enn året før.
- Til sammenligning sank antall malariatilfeller fra 239 millioner tilfeller i 2010, til 214 millioner i 2015.
---