Knapt noen er overrasket over «lystløgneren» Trumps intense protester mot de stadig tydeligere realitetene i anklagene mot ham i den pågående riksrettshøringen i Kongressen.
Mer oppsiktsvekkende er det at hans gode venn og nære politisk allierte, Israels fungerende statsminister Benjamin Netanyahu, hentet fram det sterkt ladete begrepet «kuppforsøk», da han torsdag gikk til frontalangrep mot en tiltale som omfatter bestikkelser, svindel og tillitsbrudd.
Netanyahu hevder han er offer for grov urettferdighet gjennom en giftig og politisk drevet kampanje, og at etterforskningsprosessen mot ham er partisk, «for å få kastet en høyreorientert statsminister». Dermed stiller Israels lengst sittende statsminister spørsmål ved selve den grunnleggende rettssikkerheten og legaliteten i den jødiske statens demokratiske institusjoner, i landet han stolt hevder å ha viet sitt liv til.
LES MER: Ber Knesset finne ny statsminister
Ramsalt Warren-angrep
At sakene i USA og Israel brukes og misbrukes politisk, er det ingen tvil om, selv om det synes å være godt hold i anklagene mot begge statslederne. Trumps mulige motkandidat i valget om et år, den demokratiske senatoren Elizabeth Warren, var kjapp på avtrekkeren da meldingen om tiltale mot Netanyahu kom:
– I likhet med kompisen Donald Trump, unnser han seg ikke for noe som helst for å berike seg selv og bli sittende ved makten. Denne åpenbare korrupsjonen har ikke noen plass i noe demokrati – jeg vil slåss mot dette både ute og hjemme, twitret Warren.
Også i flere israelske medier er kritikken krass mot Netanyahus reaksjon på tiltalen. I den liberale avisen Haaretz kritiserer kommentator Noa Landau statsministeren for å ville overbevise sine tilhengere om at hele systemet er gjennomsyret av korrupsjon og politisk skjevhet.
LES OGSÅ: Israel avviser EUs krav om merking
Kommentator: Selvopptatt tyrann
I Times of Israel beklager Chemi Shalev at Netanyahu torsdag unnlot å benytte seg av en siste mulighet til å vise at han elsker staten høyere enn seg selv:
– Netanyahu kunne ha opptrådt som en ekte patriot, i stedet for som en selvopptatt tyrann, som en hengiven demokrat snarere enn som en vanlig kriminell, som en leder som er bundet til sin edsvorne plikt til å beskytte Israel, landets lover og borgere.
Shalev mener at en statsleder som virkelig elsker landet sitt, ville respektert rettsstaten, bøyd hodet for landets institusjoner og avgjørelser, og han ville gjort som alle andre borgere og lovet å bevise sin uskyld i en domstol.
LES OGSÅ: USA godtar Israels bosetninger
Splitter det israelske samfunnet
I stedet velger altså Netanyahu en strategi der han trapper opp den sterke splittelsen i israelsk politikk og samfunnsliv, for å overleve politisk, og for å unngå en domfellelse som kan lede til at alderdommen må tilbringes i fengsel. Da unnslår han seg altså ikke for å underminere selve det demokratiske fundamentet den jødiske staten er tuftet på.
Netanyahu passerte tidligere i år landsfader David Ben-Gurion som Israels lengst sittende statsminister. Hans politiske ettermæle vil være omstridt, men det er ingen tvil om at «herr sikkerhet» har satt sterke spor etter seg og styrket Israel på mange områder. Samtidig har han basert makten på samarbeid med ytterliggående høyreorienterte og religiøse krefter, og han har knapt gitt en millimeter til palestinerne i deres kamp for en selvstendig stat.
Det er uansett for tidlig å utstede noen politisk nekrolog over Netanyahu. Han vil fortsatt kjempe knallhardt for å bli sittende som statsminister og for å få immunitet mot straffeforfølgelse. Det kan bli en lang og ødeleggende prosess, som ytterligere vil svekke et israelsk demokrati som nå vakler videre mot det tredje valget på ett år, med en regjering på oppsigelse.