– Jeg har vært lærer og vet at man ikke kan gå inn i et klasserom med 32 elever der alle synes du er kul, forklarte Trine Skei Grande for seks dager siden da hun ble konfrontert med at mange i Venstre ikke ønsker henne som partileder:
– Det må en leder tåle, sa hun til NRK.
Onsdag trakk Trine Skei Grande seg som både Venstre-leder og kunnskapsminister, og frasa seg gjenvalg til Stortinget.
Trønderen fra Overhalla fikk fast sete på Stortinget i 2005, ble Venstre-leder i 2010 da Lars Sponheim ga seg etter et elendig stortingsvalg.
Som Venstre-leder evnet hun å samle 5,2 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2013 – noe som var et veldig bra resultat for partiet. Fire år senere karret Venstre seg så vidt over sperregrensa.
I 2018 ble drømmen om regjering en realitet, og i januar 2018 kom hun ut på Slottsplassen som kulturminister.
Onsdag ble regjeringskarrieren avsluttet. Hun rakk å bestyre to departement i årene ved Kongens bord.
Skolepartiet Venstre og nestleder Trine Skei Grande presenterte Venstres tiltaksplan for en bedre skole. Foto: Knut Falch
På vei mot regjering
– Det er en stor oppgave, men ingenting som er viktig, er lett, sa Trine Skei Grande til NTB da hun ble valgt til leder i Venstre i 2010. Og hun la til:
– Jeg er opptatt av politiske saker og politiske løsninger. For meg er det utrolig uviktig med person.
Tre år senere valgte hun, akkurat som daværende KrF-leder Knut Arild Hareide, å holde partiet utenfor den nye, borgerlige regjeringen. Men Grande fikk en hånd på rattet ved at Venstre inngikk en avtale med Høyre og Frp, akkurat som KrF.
Først høsten 2017, etter stortingsvalget, var Grande klar for å ta plass i Solberg-regjeringen. Men det var ikke Venstre. Fra flere hold ble det advart kraftig mot å styre sammen med Frp.
Striden rundt regjeringsdeltagelsen fikk Venstre-veteraner til å melde seg ut av partiet, mens andre ropte nei så høyt de kunne. Blandet motstanderne var nestleder Terje Breivik.
Partileder Lars Sponheim og nestleder Trine Skei Grande på landsstyremøte i Venstre i 2010. Han gikk av, hun gikk på som partileder. Foto: Kyrre Lien
Inn i regjering
Grande trosset advarslene og i januar 2018 ble det klart: Regjeringen ble utvidet med Venstre, og Grande ble kultur- og likestillingsminister.
På veien mot Kongens bord måtte Grande ut og kommentere en gammel sak som brått fikk mye medieplass: hva skjedde egentlig i kornåker i Trøndelag mens Grande var nestleder i Venstre?
Noen måneder senere rykket stortingsrepresentant Abid Raja ut, midt under Venstres landsmøte, og krevde at Grande forklarte seg om saken, «slik at partiet kan legge den bak seg».
Det ble Raja som måtte ut og beklage utspillet.
Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen og Trine Skei Grande kom ut på Slottsplassen som kulturminister. Foto: Cornelius Poppe
Brunt bråk
Abid Raja som lenge hadde vært med i regjeringsspekulasjonene, ble værende i Stortinget.
I desember 2018 ble det kjent at Grande hadde skjelt ut Raja, på telefon, under innspurten med statsbudsjettet. Hun mente han undergravde budsjettprosessen og eget parti. Det hele endte med at Grande la seg flat og erkjente at hun hadde sagt dumme ting om partifelle Raja.
Ut over vinteren 2019 kom det mange medieoppslag om partifeller som ønsket henne byttet ut. Debatten kom på toppen av en serie dårlige meningsmålinger og internt bråk. Men Grande varslet at hun ønsket gjenvalg som leder.
Uken etter kommunevalget avbrøt Grande et opphold på Island for å reise hjem og roe konflikten som oppstod etter Abid Rajas utfall mot Frp. «Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda», sa Raja – og høstet storm i Frp.
Valgkomiteen talte 5. mars; Venstre ønsket Trine Skei Grande som leder og Abid Raja som nestleder sammen med Sveinung Rotevatn. Foto: Vidar Ruud
Etterlyste utskifting
I oktober i fjor ble det kjent at valgkomiteen i Venstre ble dynget ned i forslag. Mange ønsket fornyelse i partiledelsen, men hele partiledelsen ønsket å fortsette. Selv valgkomiteens leder Per Thorbjørnsen kommenterte at trioen hadde sittet lenge.
Grande sa selv at hun er den beste kandidaten til å bringe partiet videre. I november viste en måling at flertallet av norske velgere mente at Abid Raja eller Sveinung Rotevatn burde bli partileder i Venstre.
I januar fikk lederspekulasjonene en slags løsning: Grande tok både Raja og Rotevatn inn i regjeringen da laget ble stokket om etter Frps utmarsj.
Trine Skei Grande ble kunnskaps- og integreringsminister i januar i år. Her sammen med statsminister Erna Solberg (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på Slottsplassen. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Samlet valgkomité
Men samme dag som valgkomiteen samlet seg – og kunngjorde at den samlet gikk for Grande som leder og Raja og Rotevatn som nestledere, smalt det fra kraftig fra han som ble byttet ut som statsråd og som ikke fikk fornyet tillit som nestleder, Ola Elvestuen:
– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa han til TV2.
En uke senere pakket læreren Trine Skei Grande seg ut av Kunnskapsdepartementet.
LES MER:
• Vårt Land mener: Lite ærerik sorti for Grande
• Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt
• Valgkomiteens leder: – Hva som skjer videre nå, lurer jeg også på
---
Fakta:
---