Bedriften Marginpar produserer blomster i Kenya og Etiopia for eksport til Europa. Nå har koronaepidemien for lengst stanset mulighetene for eksport, etter at grenser er stengt og fly står på bakken. Over natten forsvant nesten hele inntektsgrunnlaget for det veldrevne selskapet.
– En dramatisk situasjon for dem, og bare ett av utallige eksempler på hva fattige land nå står overfor på grunn av koronapandemien. Afrika risikerer dessverre å havne i en ødeleggende og negativ spiral, sier direktør Tellef Thorleifsson i Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.
3.000 arbeidsplasser i fare
Norfund har investert aksjekapital på 8,5 millioner dollar, med en eierandel på knappe 20 prosent, i blomsterprodusenten Marginpar. Omtrent samtidig som koronaviruset fikk sine første afrikanske helseofre, merket selskapet konsekvensene av pandemien direkte på bunnlinjen av driften.
– 3.000 ansatte står i fare for å miste jobbene sine. Nå har de gått ned til halv stilling og halv lønn for å unngå å miste jobbene. Selv med disse tiltakene har selskapet bare likviditet til videre drift ut mai måned. Tap av jobben er en økonomisk katastrofe for arbeiderne, uten noe velfinansiert offentlig sikkerhetsnett, sier Thorleifsson.
Han frykter at koronaviruset kan bli en katastrofe for Afrika, der fondet er inne med store milliardbeløp i investeringer for å skape arbeidsplasser og levedyktige bedrifter. Selv om afrikanske land er motstandsdyktige og vant til å komme seg gjennom tunge kriser, kan koronaepidemien i verste fall legge store deler av næringslivet i ruiner, i tillegg til å true millioner av liv.
Man selskaper lider
Et annet selskap Norfund er inne i, Neofresh i Mosambik, vet ikke hvordan de skal overleve etter at grensene i Sør-Afrika nå i en stor grad er stengt for det som utgjør 90 prosent av markedet for deres papaya.
• I Neofresh går 600 ansatte en usikker fremtid i møte, etter at inntektene allerede er redusert med opptil det halve som følge av pandemien.
• Selskapet d.light med 8.000 ansatte, som leverer solcellesystemer i Afrika og Asia, sliter allerede med å få levert ut paneler som kan drive lamper og andre ting i fattige husstander. Leveranser av deler fra Kina har bremset opp, og endringer i valutakurser bidrar til å svekke likviditeten ytterligere.
• To andre selskaper innenfor solcelleteknologi som Norfund har gitt lån til, M-kopa og Greenlight Planet, sliter allerede på samme måte. Det rammer ikke bare markedet i Øst-Afrika, men en hel sektor som fort vil kunne få store likviditetsproblemer.
• I India får total nedstengning og portforbud også konsekvenser for bistandsstøttede selskaper. Norfund-støttede Light Microfinance tilbyr mikrolån og finansielle tjenester til hovedsakelig fattige kvinner i rurale områder vest i India, men når ikke lenger ut til kundene. Vanligvis har de kundekontakt ved å dra ut på motorsykkel, men portforbudet innebærer at de hverken mottar avdrag eller renter. Selskapet er allerede i ferd med å komme i en alvorlig likviditetskrise.
Trenger helseinnsats, men også kapital
Tellef Thorleifsson mener det blir avgjørende å komme gjennom krisen på en måte som opprettholder næringsliv og arbeidsplasser. Han sier at beste medisin i denne krisen er å tilføre kapital. Medisinsk hjelp alene er ikke nok, selv om det snarest trengs både munnbind og annet medisinsk utstyr.
– Jeg er helt enig med utviklings minister Dag-Inge Ulstein i at det her først og fremst handler om å redde liv, samtidig som vi gjør alt vi kan for å dempe de negative økonomiske effektene og redde arbeidsplasser, sier Norfund- direktøren.
Han og medarbeiderne jobber nå hardt for blant annet å tilby kortsiktig kapitalinnsprøyting så bedrifter klarer seg over kneiken. Norfund bistår også i forhandlinger med banker og jordeiere for at firmaer som Maginpar skal klare å overleve.
Dystre ringvirkninger med økt fattigdom
Det vil bli store ringvirkninger med økt ledighet og fattigdom dersom banker går konkurs, fordi små og mellomstore bedrifter da mister muligheter til å få lån.
Bedriftene i Norfunds portefølje representerer over 300.000 direkte arbeidsplasser i Afrika, Mellom-Amerika og Sørøst-Asia.
– Kanskje kan vi i Norge nå få en bedre forståelse av den krevende virkeligheten for bedrifter i mange afrikanske land. I tillegg til alt vi rammes av, mangler disse landene et myndighetsapparat som kan kompensere arbeidere som mister jobbene sine. Skadevirkningene blir mye større, både for den enkelte og for samfunnet, sier Thorleifsson.
Er vi oss selv nok?
– Er det ikke fare for at mange land, også vi i Norge, får nok med oss selv og våre egne problemer?
– Jo, man vil være seg selv nærmest, enten det er familien, storfamilien eller nasjonen. Jeg håper og tror at vi likevel vil beholde et perspektiv om at vi alle lever sammen i én verden. Da trenger vi virkelig å bidra til å støtte livskraftig næringsliv og begrense skadevirkningene i de fattigste delene av verden. Økt fattigdom der vil også ramme oss, blant annet med økt migrasjonspress på Europas grenser, sier Norfund-direktør Tellef Thorleifsson.
LES MER:
[ Mindre bistand med svak krone ]
[ Etterlyser ha debatt om bistandsmilliarder ]
---
Fakta:
- Norfund ble opprettet av Stortinget i 1997.
- Formålet er å bidra til økonomisk vekst og utvikling i fattige land, gjennom investeringer i levedyktige bedrifter.
- Samle investeringsportefølje ved årsskiftet var 24,9 milliarder kroner.
- Selskapene har mer enn 300.000 arbeidsplasser.
- Rundt 50 prosent er investert i prosjekter for ren energi.
---