Frp har alt flagget at partiet jakter på store bistandskutt og reduksjon i antall kvoteflyktninger når høstens statsbudsjett skal på plass. Kutt her er nærmest uspiselig for KrF.
Men Frp forbereder også angrep på alkoholavgiftene – for å demme opp mot handelslekkasje til Sverige. I arbeidet med revidert nasjonalbudsjett ba Frp om beregninger fra Finansdepartementet på hva det vil bety å innføre svensk nivå på alle norske særavgifter med betydning for grensehandelen – allerede i år.
Prislappen i form av avgiftstap er diger, viser beregningen: Nær syv milliarder kroner. Å redusere eksempelvis alkoholavgiftene til svensk nivå ville alene tappe statskassen for 2,8 milliarder.
Grensehandel tema – med alkoholprisene i pakken
Da avtalen om revidert budsjett i forrige uke var landet, ga Frps finanstalskvinne, Sylvi Listhaug, et forhåndsvarsel:
– Grensehandelen blir også et tema under budsjettforhandlingene til høsten, sa hun til pressen.
Overfor Vårt Land bekrefter hun nå at det også dreier seg om avgiftene på alkohol. Hennes Frp-makker i Finanskomiteen, Hans Andreas Limi, varsler også at reduksjon i alkoholavgifter inngår i det arbeidet som skal bli til Frps alternative budsjett neste høst.
– Avgiftsnivået på alkohol, tobakk og mat betyr mye for grensehandelen, sier Limi.

Frp kan kreve på KrFs kjernefelt
Alt nå er Frp-signalene hvor de vil kutte store beløp i det kommende statsbudsjettet truende for regjeringspartnerne i Høyre, Venstre og KrF. Regjeringen er nemlig avhengig av budsjettstøtte fra Frp. Partiets krav adressert mot bistand, flyktningkvoter og alkoholpolitikk rammer KrFs kjernefelt spesielt.
Budsjettpakken det var kamp om i forrige uke, hadde Frp et mykere forhold til enn det budsjettslaget som kommer i høst. Statsbudsjettet som ble revidert i forrige uke, ble nemlig lagt frem av daværende Frp-finansminister Siv Jensen. Enigheten kom dessuten etter en serie «korona-pakker», der oljemilliarder også til Frps felt har sittet langt løsere enn i et ordinært statsbudsjett.
KrF: Alkoholpolitikk ligger fast
For KrF er det knapt mulig å innrømme lavere alkoholavgifter. Finanstalsmann Tore Storehaug sier alt nå dette til Vårt Land:
– Vi styrer etter Granavolden-plattformen. Det er det godt formulert at dagens alkoholpolitikk ligger fast. Der er et av punktene at alkoholavgiftene videreføres.
KrF-topper urolige for utsiktene
Sentralt i KrF ser man alt nå at budsjettforhandlinger med Frp kan ende i en svært kritisk situasjon. Frp er på sin side så smått i gang med å forberede det alternative budsjettet som skal ligge til bunn for partiets krav, opplyser parlamentarisk nestleder Limi.
– Beregninger vi har mottatt i arbeidet med det reviderte budsjettet, vil blant annet bli brukt i dette. Arbeidet starter ganske snart, sier Frp-toppen.

Frp har skaffet regnestykker til mulige krav
Frp har gjennom såkalte budsjettspørsmål også fått beregninger på en rekke andre felt som kan bli til Frps budsjettmeny:
• Redusert veibruksavgift for diesel og bensin – begge felt som ga sammenstøt med Venstre og KrF den gang de var støttepartier for Høyre/Frp-regjeringen.
• Avgiftslettelser for campingvogner, motorsykler, bobiler, veteranbiler og flere ulike kjøretøy.
• Kostnader for mottak og bosetting av kvoteflyktninger.
• Endringer i CO2-avgifter for luftfart.
For en måned siden varslet Frp-toppen Limi at en bistandsmålet ikke trenger være høyere enn 0,7 prosent av BNI, mot 1 prosent nå. Det gir med 2019-nivå som utgangspunkt kutt på 11 milliarder.
De særavgiftene Frp mener har betydning for grensehandelen og som partiet har fått beregnet kostnader av å kutte, handler om alt fra tobakk og sigarettpapir, ulike typer emballasje til brus.
LES OGSÅ:
• Liv Signe Navarsete (Sp) har stått i krigen og slått i bordet – les det store intervjuet
• Slik gjekk det då landet sette 62 lover til side i to månader
• I 2017 kjempet KrF inn høyere avgift på brus. Nå har Frp nullet hele seieren
---
STYRKEPRØVE
- Statsbudsjettet for 2021 blir Solberg-regjeringens store styrkeprøve. Det legges frem i begynnelsen av oktober og blir Erna Solbergs siste før valget.
- Etter at Frp utmarsj i januar, har ikke Solberg-regjeringen flertall i Stortinget bak seg. Det betyr at budsjettet må ha støtte fra andre. Statsministeren vil gå til Frp først.
- Da Høyre og Frp satt alene sammen i regjering fra 2013 til 2017, var det tøffe budsjettforhandlinger med Venstre og KrF tre år på rad. Høsten 2016 var forhandlingene på nippet til å gi regjeringskrise.
---