I sin tale snakket hun blant annet om det nye 22. juli-senteret i Teatergata i Oslo.
– Samtalene må føres videre
– Historien etter 22. juli er viktig å fortelle for ikke å glemme de vi mistet og som trøst for sorg og savn. Kunnskap, sammen med engasjement og empati, er vårt fremste forsvar mot hat og vold. Derfor er det så viktig å videreføre samtalen om 22. juli, sier Røyneland.
– Det er ingenting som er så sterkt som å høre vitner fortelle om opplevelsene fra 22. juli, både i senteret og i Hegnhuset på Utøya, fortsatte hun.

Statsminister: Ord kan hjelpe på en vanskelig dag
Vi må hver dag kjempe for de verdiene terroristen ville ramme, understreket statsminister Erna Solberg (H) i sin tale på 22. juli-markeringen.
– Å markere denne dagen er alltid tungt, sa Solberg i sin tale. Men ordene kan hjelpe et stykke på veien, mener hun.
– Vi gjentar ordene «aldri mer» for å minne oss selv på løftet vi ga: At vi hver dag skal kjempe for de verdiene terroristen ville ramme. 22. juli minner oss om at liv kan stå i fare når hatet får stå uimotsagt, understreket hun i talen, der hun også viste til angrepet i fjor der høyreekstreme Philip Manshaus drepte sin stesøster og gikk til angrep på en moské.
Ordene er ekstra viktige
– Vi vet at hatytringer, konspirasjoner og fremmedfrykt lever i det norske samfunnet. Da er ordene vi bruker ekstra viktige, framholder statsministeren.
– Vi må gjøre det vi kan for å hindre at historien gjentar seg. Da må vi fortelle om angrepene. Vi må diskutere. Og vi må debattere, sier Solberg.

AUF-lederen: Hat tar liv
AUF-leder Ina Libak holdt en appell foran minnesmerket med navnene til alle de 77 som ble drept av terroristen Anders Behring Breivik for ni år siden.
– Hat tar liv. Men vi vet at den beste motgiften mot hat er kjærlighet, håp og fellesskap, sa Libak, som selv ble skutt fire ganger på Utøya.
LES MER: AUF-leder Ina Libak skriver i Vårt Land: Skuddhullene på Utøya
Hyllet heltene i Al Noor-moskeen
Hun vektla kampen mot høyreekstremt tankegods som fortsatt pågår i dag, og hyllet heltene som overmannet angriperen i Al Noor-moskeen i Bærum i fjor.
Terrorangrepet 22. juli var ikke bare et resultat av én gal manns handlinger, sa Libak.
– Det var et målrettet, høyreekstremt terrorangrep basert på tankegods som fikk vokse fram og som fortsatt finnes i samfunnet rundt oss.
LES MER:
• Forsker: Det viktigste kirken gjorde var å åpne dørene
• 22. juli overbeviste ham om å bli prest
• Kvinner, skeive og homofile i AUF får mest hets og trusler
• Polititillitsvalgt: Beredskapen er svekket utenfor byene
---
22. juli
- 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011.
- 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.
- 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.
- Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.
- Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.
---