– Her lukter det skikkelig satsing. KA har i mange år pekt på behovet for økt satsing på sikring av kirkebygg, så det er veldig gledelig dersom dette er en reell trend, sier Knut Are Hole, leder i styringsgruppa som deler ut penger til brannsikringstiltak i norske kirker.
KA Kirkeforsikring lyser årlig ut tilskudd til brannvarslingsanlegg som er koblet til brannstasjon eller vaktsentral og/eller slokkeanlegg – som vanntåke- eller sprinkleranlegg.
Alle årets søknader er innvilget. Fjorårets utbetaling var på totalt 2,3 millioner, mens summen i år er på 2,86 millioner kroner.
Pengene kommer fra forsikringsordningen som KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har etablert i samarbeid med Knif Trygghet Forsikring AS. Midlene til brannsikring har økt på grunn av god økonomi i ordningen, rett og slett fordi det har vært få utbetalinger til brannskader på kirkene de siste årene.
Brannsikring
KA har i mange år ment at brannsikringen av norske kirker er for dårlig. Mens bare 12 prosent av kirkene hadde automatisk slokkeanlegg sist gang dette ble kartlagt (2017), er KAs anbefaling at 60 til 70 prosent av kirkene har dette. Om lag 2 av 3 kirker (68 prosent) har direktevarsling til 110.
KA mener at alle kirker bør ha dette. Tre av fire norske kirker et tilknyttet forsikringsordningen, og kan søke midler.
Hvert prosjekt kan søke om opptil 50.000 kroner, og fellesrådene kan søke om midler til flere prosjekter. Tilskuddet skal ikke dekke mer enn halvparten av totalkostnaden til hvert prosjekt.
Bevisstgjøring
I mange år kom det mellom sju og ti søknader til ordningen per år. I fjor, med søknadsfrist like etter brannen i Notre-Dame, var fasiten 43. I år er det kommet inn hele 61 søknader fordelt på 29 fellesråd.
– Det er blitt jobbet mye med bevisstgjøring rundt dette over lang tid. Vi er veldig glade for at oppmerksomheten rundt og kompetansen på sikring av kirker har økt så mye de siste årene, sier administrerende direktør i Knif Trygghet Forsikring AS, Svein Rødskog.
– Dette kommer til å gi en positiv langtidseffekt, og det er fint at mange kommuner prioriterer opp vedlikehold og sikring av kirkene sine.
Notre-Dame og Dombås
Drammen kirkelige fellesråd er blant dem som har søkt om midler i år. Prosjektet er å få på plass brannvarslingssystem i Tangen kirke.
– Å ta vare på kirkene er både en del av vårt samfunnsoppdrag og viktig for menighetsarbeidet, og vi ligger etter når vi har bygg som fortsatt mangler varslingssystem, sier eiendomssjef Lars Olav Bøe.
I dag starter rettssaken mot mannen i 20-årene som er tiltalt for å ha tent på Dombås kirke tidligere i år.
– Både Notre-Dame og det som skjedde på Dombås anskueliggjør at dette dessverre ikke bare er en perifer risiko, men kan bli høyaktuelt også for oss. Derfor må vi ha varsling på plass, sier Bøe.
Han forteller at fellesrådet jobber med tilførsel av slokkevann ut til alle de 15 kirkene i kommunen.
– I løpet av tiårsperiode håper vi å rulle ut et system for slokking i alle kirker, men her er vi avhengig av kommunale midler, sier Bøe.
Ny kartlegging
– En beregning KA gjorde for noen år siden, konkluderte med at det vil ta 130 år før disse målene nås dersom ikke tempoet i arbeidet økes betraktelig. Kanskje er det nettopp det som skjer nå, sier Knut Are Hole.
KA skal gjennomføre en ny kartlegging av tilstanden i norske kirker, medregnet status for sikring og brannvarsling, i løpet av 2021.
LES MER: Kirkesølvet reddet etter Dombås-brannen
LES MER: Skader for over 20 millioner etter kirkebrannen på Dombås
LES MER: Restaureringen av Notre Dame-orgelet er i gang
---
Brannsikring kirker
- KA Kirkeforsikring har i år tildelt 2,86 millioner kroner til prosjekter som går på brannsikring av norske kirker – direktekobling til brannstasjon eller vaktsentral og/eller slokkeanlegg – som vanntåke- eller sprinkleranlegg.
- Forsikringsordningen som KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har etablert, er i samarbeid med Knif Trygghet Forsikring AS.
- Alle årets 61 søknader er innvilget. Totalsummen i år er på 2,86 millioner kroner, mot 2,3 året før.
---