Lørdag planlegger Stopp islamiseringen av Norge (Sian) en markering på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo sentrum. Ender det slik som det gjorde i Bergen for en uke siden, med sammenstøt og slåssing, vil det trolig intensivere debatten om hvorvidt Sian skal få lov til å holde markeringer, om politiets rolle, og om dialog med de anti-islamske aktivistene har noen verdi.
Én som fortsatt er fast bestemt på å skape en dialog mellom Sian og muslimer, er drammenspolitikeren Yousuf Gilani (Venstre). Han har invitert Sian til et debattmøte på sensommeren, noe Sian-leder Lars Thorsen har takket ja til.
De to partene skal ha et siste forberedende møte før selve møtet i Drammen, sier Gilani til Vårt Land. På dagsordenen: Sikkerhet.
Gilani: – Det vi ser nå, er ikke en utvikling vi ønsker i Norge
Gilani tror fortsatt et møte kan bidra til å redusere tilhengere av høyreekstreme teorier ved å gi kunnskap om islam og muslimer. Mens Kirkelig Dialogsenter og sjefsimam Senaid Kobilica har uttrykt støtte for møtet, advarer blant andre ekstremistforsker Lars Gule mot det og hevder at det legitimiserer Sian.
– Fikk du ikke litt kalde føtter til møtet da du så hva som skjedde i Bergen, Gilani?
– Vi har blitt enige om at møtet skal holdes i ryddige former. Samtidig har Sian ekstreme medlemmer, sier Gilani, og legger til at møtet har stor fallhøyde hvis det skulle mislykkes.
– Hva tenker du om det du så i Bergen?
– Utviklingen vi ser nå, er ikke det vi ønsker i Norge. Vi tar sterkt avstand til hvordan Sian holder på. Man får inntrykk av at de gjør ting for å provosere, sier Gilani.

Dette vil politiet gjøre for å ivareta sikkerhet
Gilani varsler tettere kontakt med politiet i Drammen etter å ha sett hvordan markeringen i Bergen utartet seg.
– Det er veldig naturlig med tanke på det vi har vært vitne til nå. Møtet vårt er i utgangspunktet et dialogmøte, og det vil være andre rammer rundt det, men vi vil fortsatt ha en løpende dialog med politiet, forklarer Gilani.
Sør-Øst politidistrikt sier de er kjent med at Gilani og Sian har hatt forberedende møter, men at de ikke har hørt noe mer om selve dialogmøtet.
– Hva er nødvendig for å ivareta sikkerheten på møtet?
– Det vil avhenge av sted, tid, informasjon om andre varslede demonstrasjoner og markeringer, men målet vårt er å ivareta sikkerheten, sier Øyvind Aas, enhetsleder i Buskerud.
– Skulle dere helst sett at et slikt møte ikke ble arrangert i Drammen?
– Politiet er satt til å gjøre en oppgave for samfunnet, og denne vil vi utføre. Hva vi eller jeg eventuelt måtte mene, er ikke vesentlig. Vi skal beskytte ytringsfriheten, men også skape trygghet i byen vår.
– Hvilke råd vil du komme med hvis det blir et slikt møte eller en demonstrasjon i Drammen?
– Jeg vil oppfordre foreldre til å ta et ansvar for hva deres barn eller ungdommer gjør denne dagen. Ved flere av de siste tildragelsene i landet oppholder barn seg i første rekke og deltar i voldelig handlinger. Bare det å være til stede i første rekke er farlig, hvis situasjonen eskalerer, sier Aas.
Politidirektør: Vi må sikre at provoserende budskap ikke blir møtt med vold
I forbindelse med bråket i Bergen, har politiet både blitt beskyldt for politivold og at de ikke stopper Sian-demonstrasjonene. Denne uka oppklarte politidirektør Benedicte Bjørnland politiets rolle i møte med demonstrasjoner.
– Vår rolle er å opprettholde ro og orden – samt sikre at ytringer kan fremmes uten at demonstrasjonen eller ytringene møtes med voldelige handlinger. Dette gjelder selv om budskapet kan oppleves som både provoserende og krenkende, skriver hun i en pressemelding.
Gilani deler oppfatningen til Bjørndal:
– Vi må respektere Sians rett på ytringsfrihet. De får lov av kommunene til å holde demonstrasjonene, og de blir tilvist plasseringen.
Hvor Sian kan holde markeringer, kan være i ferd med å forandre seg. Tidligere denne uka skrev Aftenposten at Oslo-politiet vurderer å forby Sian å holde markeringer i enkelte boligstrøk av hensyn til de beboende.
Vårt Land retter: I en tidligere versjon av denne saken ble Gilani omtalt som Ap-politiker. Det er ikke riktig, han representerer partiet Venstre. Det er nå rettet opp.
LES MER:
• Motdemonstranter: – Frustrasjonen tok overhånd
• Hvor står Sian ideologisk? Sjekk Vårt Lands kartlegging av nazisme, anti-islamisme og rasisme
---
Fakta:
- Yousuf Gilani har invitert Stopp islamisering av Norge (Sian) til et debattmøte på sensommeren. Der skal tre personer fra hver part delta i et panel, og muslimske teologer skal bli gitt muligheten til å imøtegå kritiske påstander fra Sian.
- Representanter for flere trossamfunn, blant andre Jamiah-moskeen i Drammen, er sammen med Gilani pådrivere for møtet.
- De har bestemt seg for å etablere et muslimsk dialognettverk – Dialognettverksforum.
---