Nyheter

Ytringsfrihet knuser følelser

Vesten har utviklet seg gjennom å kritisere vedtatte sannheter med ord, brenning av hellige bøker og karikaturtegninger. At dette nå stilles spørsmål ved skremmer meg.

Gabriel Hvarnes Wiedemann

Medlem i Oslo FpU

Ytringsfrihet handler om retten til å kunne krenke, og man må svare med penn og ikke vold dersom noen mener man har gått for langt.

Forfatter Ayeesha Fakhir av innlegget «Skal fornærmelse av religioner kalles ytringsfrihet?» i Si;D Aftenposten, etterspør hvor grensen for ytringsfrihet skal gå. Spør du meg er det et virkelighetsfjernt og historieløst spørsmål å stille. Det er skremmende at man stiller spørsmål ved ytringsfriheten sine grenser og dermed mener det skal være forbudt å vise frem religiøse tegninger i Norge.

Dette har vart i årevis

Halshoggingen av Samuel Paty kan oppfattes i mediene som et enkelttilfelle hvor en person tegner profeten Muhammed, og derfor trues på, eller i verste fall mister livet. Dette har derimot vart i årevis. Siden karikaturstriden fra 2005 hvor en dansk avis publiserte tegninger av Muhammed, har vi nok tilfeller til å fylle en bok av eksempler med trusler, vold og drap.

Journalister i europeiske land har måttet gå under jorden for å bevare sin sikkerhet. Andre, som de tolv ansatte i avisen Charlie Hebdo, måtte bøte med livet. Kun for å ha tegnet en profet. Samtidig er det i hele 71 land straffbart å bedrive blasfemi, hvorav syv land straffer med døden. Og da spør jeg deg som leser dette; mener du veien videre å gå er å straffeforfølge de som kritiserer en Gud?

LES OGSÅ: Macron forsvarte Mohammed-karikaturene. Nå er Frankrike i hardt vær i den muslimske verden

Dette skremmer meg

Vesten har gjennom århundrer utviklet seg gjennom å kritisere vedtatte sannheter med ord, brenning av hellige bøker og karikaturtegninger. At dette stilles spørsmål ved skremmer meg. For hvem har egentlig retten, eller kunnskapen, til å si hva som skal sies?

Om du har en profet som du mener er den riktige, da må du heller overbevise din neste med ord, fremfor å frata deres rett til å tale. Retten til å stille spørsmål, kritisere og formidle er en enormt viktig verdi for at vi skal kunne opprettholde et trygt og tillitsfullt samfunn.

Krenkelse er ikke noe man gir, men det er noe man tar. En krenkelse er enormt subjektivt, og vi mennesker kan føle hva vi selv mener er riktig. Men det er ingen grunn til å nekte din neste å ytre seg.

LES OGSÅ: Vårt Land mener: Riktig fra Melby om karikaturer i skolen

Respektløst å nekte noen å ytre seg

Artikkelforfatteren mener at lærere ikke skal prioritere å vise karikaturtegninger i undervisning, men isteden bruke tiden på «viktigere ting». At flere har måttet bøte med livet på grunn av karikaturtegninger og at man har begynt å diskutere og stille spørsmål ved ytringsfriheten på bakgrunn av at enkelte har vist karikaturbilder, viser bare at dette er viktigere enn noen gang. De må lære seg at samfunnet eksisterer av flere individer enn seg selv og at ytring møtes med ytring.

Ytringsfriheten er alle menneskerettigheters mor. Samtidig etterlyser forfatteren respekt for hverandre. Er det noe som er respektløst, er det å nekte noen å ytre seg, for den grunn av at de ikke har samme meningsoppfatning som deg. Derfor sier jeg bare ytringsfriheten knuser dine følelser.

LES FLERE REAKSJONER PÅ LÆRERDRAPET:

Kunnskapsministeren: Norske lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer

Utdanningsforbundet frykter lærere ikke skal tørre å utfordre: – Se til Ibsen

Professor: – Det må skje en modernisering av måten religionen forstås på

Franske myndigheter stenger Paris-moské i seks måneder

---

Fakta:

---

Mer fra: Nyheter